Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2013 16:01 - Успехите на Атилла
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 3357 Коментари: 7 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Веднага след като идва на власт той сключва мир със западната Римска империя. Осигурява мира с тях, и използвайки за претекст, че някой римляни прескачали границата и плячкосвали гробовете на хунски големци Атилла напада Византия след като минава през Сердика, Марианополис, Филипополис, Аркадиаполис. В Athira – квартал на днешен Инстанбул(днес “Буюк чекмедже”) византийците били принудени да сключат мирен договор и по такъв начин Теодосиий II император на Византия бил принуден да заплаща двоен годишен военен данък – 2100 ливри злато и военни репарации около 600 ливри ,т.е количество равняващо се на 150 тона злато годишно.

При тези обстоятелства Теодосий II изпраща делегация да убие Атилла. Атилла разкрива пъкления план чрез Едекон, член на делегацията, който смятал ,че Атилла е “пратеник на бога”. Атилла връща делегацията със следно писмо до Теодосий II:

Теодосий II като Атилла е син на един честен баща. Атилла успя да опази честа на баща си, но Теодосий II изпадна в положението на роб. Ти не можа да опазиш и честа на роба, защото реши да убиеш господаря си.”

Заточената като монахиня сестра на Теодосий II – Хонория, изпраща годежен пръстен на Атилла с молба да я освободи и да се оженят. Атилла пише писмо на Теодосий II да я освободи за да се оженат и като зестра да даде половината от западната Римска империя.Така поставяйки в шах-мат Теодосий, Атилла изведнъж тръгва да напада Западната Римска империя и през 450г като минава р. Рейн превзема Орлеанс.

В Каталунското поле се разиграва една от най-епичните битки между войската на Римската империя водена от другия мирен заложник Флавиус Аетос,Готските части водени от Теодорик и 750 000 орда на Атилла.

Битката се развива успешно за Атилла, Теодорик пада посечен, а армията на Аетос дава огромни жертви и започва да бяга.Точно в това време войската на Атилла опиенена от победата се отпуска и синът на Теодорик, младият Тхордмунд организира бясна дружина и ордата на Атилла започва да губи!?

Атилла успява да превърне очакваната загуба в победа, като започва да отстъпва планомерно, вместо да гони ордата на Аетос?!

Така че, в Каталунската война няма победители и победени, макар готите на Тхордмунд да смятат, че са победили Атилла за пръв път в неговия живот. На връщане от тази война през 451-452г той намира сили да нападне Западната Римска империя като минава р.По, завзема гр.Верона и наближава вратите на Рим!

Атилла отдавал много голямо значение на изкуството и културата, отнасял се с уважение към хората на науката.Дружал с гръцки и латински мислители и литератори. Бил е много религиозен. Вярвал в шаманската религия, вслушвал се в предсказанията на шаманите и уважавал духовниците и религиозните водачи.Може би това е била причината след като е стигнал вратите на Рим да се вслуша в думите на коленичилия папа Леон I пред него:

Уважаеми бранител на бедните, подтиснатите, Атилла, Рим е Ваш. Умолявам Ви да не разрушите този християнски център. Бог да Ви благослови, ако ни пощадите!...

И тогава Атилла отговорил:

Станете прав Ваше преосвещенство! Нашето сърце не ни разрешава да видим наведен духовният водач на християните. Докато Рим се управлява справедливо аз ще бъда далече от Вас. Но ако се нарушат принципите на братство и справедливост аз ще бъда начаса тук. Така поздравете императора си!”

Историците нямат отговор кое точно е спряло един император, който имал мечта да завладее Рим и целият свят.

Дали уважението му към духовника папа, дали неговата любов към изкуството или пък чумата, която моряла по онова време Западната Римска империя или страха от бога, ако разруши един религиозен център.

Историята не дава отговор на тези въпроси. Може би се е уплашил,че може да го сполети съдбата на Арарик – готски владетел, който умрял след победата над Рим. Но така или иначе е успял да запази войската си и честа си като принудил Римската империя 3 пъти да увеличи данъците и репарациите в сравнение с нивата, които са имали по времето на чичо му Руа.

Неговото име влиза в историята с още едно завоевание – той пръв в Европа организира пощенската служба.




продължава..... 


Тагове:   успехи на атилла,


Гласувай:
3



1. germantiger - Детайл в несъгласие с елемент в постинга
01.02.2013 16:50
Готите на Торисмунд не само са основния фактор и причина пребили хуните при Халон/Калон/Каталонските поля на "френска"/франска по-късно земя, но по-късно през 453г. при река Недао отново основно съюз от германци слага край и побеждава хуните след което империята се разпада, както падат и синовете на Атила.

При Халон дори в лагера на бягащия Атила (разказват, че по чудо избвегнал смъртта от преследващите го готи) била издигната клада на която бил готов да се самоубие след което трупа му да бъде изгорен. тази опасност или потенция/възможност отпада след напускането среднощно на готите от лагера на Аециус, заради вътрешните им династични "ежби", които имат да решават.

За това днес в исландския език думата за германец е всъщност равнозначна на Освободител - така е разказвано от сагите.

Атила безспорно е велик, бич божий и уникален войскар - в това съмнение няма. Един от запомнениете велики в Средновековието успял да изведе хунския съюз като суперсила.
цитирай
2. анонимен - -germantiger Походът на Атилла бил спрян,но....
01.02.2013 19:22
нито е бил пленен,нито е бил убит!...Войната край река Недао е след смъртта на Атилла ,когато е заместен от големият му син Илак а империятя се разпада едва в 469 след смъртта на Денгизек....фактически и силата му не е пострадала щом на връщане напада Рим.
цитирай
3. germantiger - ...
01.02.2013 22:15
2. анонимен - -germantiger Походът на Атилла бил спрян,но....
19:22
нито е бил пленен,нито е бил убит!...Войната край река Недао е след смъртта на Атилла ,когато е заместен от големият му син Илак а империятя се разпада едва в 469 след смъртта на Денгизек....фактически и силата му не е пострадала щом на връщане напада Рим.

...

Точно за това ако четеш коментара ми за битката при река Недао ще видиш, ЧЕ НИКЪДЕ НЕ СПОМЕНАВАМ ИМЕТО НА АТИЛА, А КОМЕНТИРАМ ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА съм споменал за синовете на Атила и разпада на империята, Атила УМИРА СПОРЕД ЕДНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРМАНСКА ДЕВОЙКА ХЕЛГА/ИЛДИКО ОТ КРЪВОИЗЛИВ В ПЪРВАТА ИМ БРАЧНА НОЩ - предположенията са, че вероятно тя го е убила.

Поражението при Калон е факт и то е чутовно - до тогава Атила не е бил побеждаван, а в самото сражебние Атила по чудо избягва плен, самия факт, че се готви за самоубийство и е блокиран в лагера си говори за критичността на ситуацията в която е поставен.

За сражението при Калон имам няколко книги - то е засегнато в подробности и схематично представено в няколко хипотези - при желание може да продължим с конкретика в детайли?!
цитирай
4. germantiger - ...
02.02.2013 20:52
В германо-скандинавските саги Атила или Атли /Етцел е представен противоречиво - в Бавария и сагата за Дитрих Бернски (оттам в Нибелунгенлиид), Атила е милостив и могъщ господар.
В паметта на франките враждували с него е представен като жесток и алчен завоевател и така намира място в сагите на Старата Едда на исландците!

Първата жена на Атила е Хелха/Керка итн итн итн...
цитирай
5. havel - havel-germantiger Благодаря за уточненията ....
03.02.2013 10:02
Макар че ги приемам с малко резерви,в смисъл както и с други исторически личности имената и оценките се менят в зависимост от източниците!....По-горният анонимен отговор бе мой,съжалявам ,че не го поправих.Целта на тази публикация е по-скоро да смекчи хунофобията ,отколкото да внесе нещо по ново!....
цитирай
6. germantiger - ...
03.02.2013 10:40
Лично хунофобия нямам, хунофилия също.
Нормално е едни да имат своите предпочитания, други своите антипатии.
Естествено е ти да защитаваш своя позиция, симпатия или цел.

Разбира се, че изворите, оценките и акцентите са противоречиви в историята.
цитирай
7. leonleonovpom - Извинявам се, че се намесвам, но по ...
08.02.2013 15:18
Извинявам се, че се намесвам, но по мое скромно мнение хуните са икономически съюз, носещ разбира се името на племе. Обединен от не само военния гений на Атила, който носи резултати за участващите в него. И както едни германци имат заслуга за победата при каталунските полета, така пък други участват на страната на Атила. Какво да се прави, ще използвам шеговито народна приказка-Гладът е по- силен от тока.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 574009
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930