Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2013 10:14 - Дуло - хипотеза
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 2125 Коментари: 3 Гласове:
1



 Дуло - хипотеза

 

В азиатския епос се говори за първо и второ пиршество на „небесни хора“!...

Това го има и в алтайските тюркски народи, така също и при китайците. Интересното е, че годините за първо и второ пиршество съвпадат с кимерската и скитска инвазия на Азия, а именно през 3000 г. пр.н.е. И през 1200-300 г. пр.н.е.

Такова преселение на европеидна раса се потвърждава и от руски антрополози, археолози и историци.

Преселниците са т.н. Tinglin"u, които за бащи на Kao-chi. Те са коренно различни от азиатската раса, а именно по-високи, по-едри – великани и богатири с руса или червена коса, синеоки или зеленооки с европеидни правилни черти и по цвят на кожата са червени или бели или т.н. - червени Ти, бели Ti и дълги Ti, поради Д->Т ротация и Ди. Вероятно те са наречени от местните „небесни хора“, а управленеца като „небесен син“.

Някъде, където се говори за дългите Ti се съобщават огромни размери от 3 до 9 м, което едва ли се покрива с реалността.

Според „История на Ханския род“ на Si-Chien хуните от техния баща Chun -Wei до Томан – 2020 г.пр.н.е. са били факт поне 1000 години и винаги са били управлявани от един и същи хански род „T-ie-le“.

T-ie-le и Jung са основните племена, които представляват хунския народ, като T-ie-le са винаги управляваща класа и те се наричат „Cheng-li kutu“- небесни синове и носят титлата „Chan-yu“ - означаващ велик, широк, голям.

В много извори T-ie-le се представя и като T-ieh-le, някъде и като T-hu-lou. „Тьоле“ е име на управленски род заимствано от китайското произношение , много близко до „Дуло“.

Вероятно етнонима на род „Дуло“ идва от дълбините на историята. За това не фигурира в историческите извори като конкретно име на историческа личност. А името „Аудан Дуло“ в епоса на Волжките българи е повече митологично име. Що се отнася до другото прозвище „Акарджа Дуло“ - блестящ Дуло, то се покрива с „белите Тьоле“ (белите Ди).

В историческата литература съществува и хидроним „Тола“ - приток на река Волга на север от който са живеели нашите деди, но предполагам че по давностно е горепосоченият етноним на рода „Дуло“.

Това се потвърждава в „T-ung-tien“ написан от Do-you , който се състои от 200 части , както и в „Lian-su“, „Sui-shi“ и „Wei-shu“. В тях както и в издадената книга след новата ера в 10 век книга сборник „Tang -Hu- yao“ в 99 се казва, че Yidatong – държавата Ye-ta е посочена като (Tu-Hu-luo). Ye-ta е било името на белите хуни – ефталити и те принадлежали към управленческият род . Също и визанстийските източници(A.Franke) дава белите хуни като „скити“ говорещи индоевропейски език .

 

Литература: “Cin kaynaklarina gore eski kavimler “ m.o. 2146-318 by Erkin Ekrem 



Тагове:   дуло,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. letopisec - Името Аудан
15.04.2013 11:18
не е митологично име, то е исторически засвидетелствувано в късно-античните летописи, като Улдин
цитирай
2. letopisec - И при Птоломей го има Аудон :-)))
15.04.2013 11:19
Когато описва Предкавказието, арменският компилатор пише:

„ Птоломей нарича този остров Грав. Ръкавите на р. Атл (чети: Волга) след острова отново се съединяват и се вливат в Каспийско море, което отделя Сарматия от Скития. Западно от реката, казва Птоломей, живеят Адон (Udon), Алаидон (Olondae), Сондас (Isondae) и Геруа (Gerrus), едноименни на реки, течащи из Кавказ до пределите на Албания.”
цитирай
3. havel - -Letopisec Съгласен съм ,че има ,,Udon,,,но има и
16.04.2013 06:09
Древновековен род Т-hu-lo,някъде Таulo ,както съм посочил и той е хански род.Страната им е посочена от Византийците като Еphtal,ot Aрабите като Heytal,a oт Китайците като Ye-ta.Te са тези,които са победили Персия....по съм склонен да приема този известен род за рода Дуло!...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 574136
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930