Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 06:47 - Qu,gau(кай), Као, Гог и Гомер
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 2953 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.04.2013 18:42


 Qu,gau(кай), Као, Гог и Гомер

(накратко)

A) Първата писменност

"Цивилизацията започва от изток и свършва на запад. Ако сте забелязали дори и „сфинкса гледа на изток!...“ - Акад. Мулдашев.

Не случайно мъжката Y -  хромозома  на Казахстанският жител Ниязов носи информация  от 40 000 години.

Първата писменост, която има история над 15 000 години е картинна.

Ето Ви една от БМАК( Бактрийско-Маргианския археологичен комплекс), която не е трудна за разгадаване и е достатъчно красноречива на информация.

image

 

 

Човечеството е възникнало в севера  и се разпространило надлъж и нашир по земното кълбо

 ( като птичи полет) ориентирайки се по Слънцето и звездите, започвайки от изток на запад и после обратно.

Брахеоцефалната глава и шапката тип „калансув“ намекват за народността

Множество следи от градостроене, канализация, епиграфски паметници и археологически останки, както и приликите във фолклора, шевиците, музикални традиции и дори български думи и етноними на градове също говорят в тази насока.

 

От изток за запад има три преселения:

1.Преди 14000 години поради заледяване.

2.Преди 7000 години поради наводнения.

3.През Средновековието  - главно поради засушаване

и обратно:

1.Поради потопа в Черно море – 7120 г.пр.н.е.

2.Поради разцвета на цивилизацията – преди 3000 пр.н.е и 300 г.пр.н.е.

 

б)Qu – гути - кути"и

 В древността първоначалният език е бил сричков.Така сричката - „Qu“ означавало : голям, горян и герой, в смисъл на силен и достоен за уважение.А „ти“- сричката означавало множество-народ .

Историята не дава точни сведения от къде са дошли и са се настанили в Месопотамия – народът „Гути“  някъде преди 8000 години преди н.е. Предположенията за три:

1.Автохтонни -

2.От североизток през иранската земя, защото са индоевропейски народи – арияни. Но Иранската култура е след тяхната, поне с 2500 години.

3.От запад като кимери, които са от първото преселение от изток.

В една глинена плочка, намерена в Киркук е написано следното: „Преди „гути“  нямаше жива душа!...“ на акадски език.

Интересното в произношението на „u(y)“ в „Qu“ е много специфично в оригинала. То е повече като „ъ“ и много малко като „w“ и е близко на това в „болгарският език“ - древен български език.

Те вярвали в Слънцето , огъня и в други предмети от природата като скалите и например горите!...

Езикът им е бил индоевропейски език  (Морис) близък до северозападната древна иранска езикова група. Предимно обитавали подножието  на планината Загрос.  Главно са се занимавали с животновъдство и предимно с говедовъдство . Някои , дори името на народа „гути“ извеждат от корена „гут“ - говедо  на шумерски език.

Техните бащи са били субари (сувари) и хурити– това го научаваме от глинените плочки  от преди 4000 години пр.н.е.Суварите са били първият народ, който е изнамерил, обработвал и изнасял метала.

Били са борбен, агресивен народ, страшилище за Шумерите. В една изнамерена глинена плочка пишело:“...Шумер е нападнат от гути като скакалци!...Пощальоните не могат да ходят, нито пък овчарите да излязат, рибарите не могат да ловят риба ...Едно агне се разменя за тас ечемик.!...“

Главно воювали с конски каруци и стрели.

През 2700 г. пр.н.е.  Те побеждават Акад и през 2622г. Шумер спечелват независимостта си и образуват своя държава „Гути“.

Характерно за тази държава е , че за разлика от Шумер и Акад , където след като умре краля го замествали негови синове, при Гути това ставало демократично. От народа  избрани представители и съвет на старейшините определяли краля.

E.Xemgin  говори за следните познати техни крале:

1.Камас 2.Анубан 3. Еридиничир 4.Имта 5.Инкус 6. Шерлатаб 7.Сулие 8.Елулемес 7.Инимакабес 9.Игесус 10.Илугаг 11.Ибате 12.Йарлангат 13.Курум 14.Хабилкин 15.Лиеребун

16.Ирарум 17.Ибранум 18.Халбун 19.Путрсин 20.Йарланганде21.Сиум

 Държавата „Гути“ съществува 91 г. и 40 дни със столица Хиркук (Киркук) , състояла се от 70 различни рода – главано: белуги, горяни, горани, касити, зази, нарди, курди, гури, азери, корманчи, митани и др. и след това отива в историята. Да не забравим да добавим, че в Месопотамия е изнамерена писмеността, медицината, математиката, телескопа, обработка  на металите: злато, сребро, мед.

Първо там са се писали стихове и легенди и са играни театри.

След края на държавата „Гути“ , народът на „Гути“ запазва политическата си роля в държавите Митане и Касит. В 1530 пр.н.е. завзема напълно Вавилония и 700 години е независима. А в 612 г.пр.н.е.  премахват напълно Асирия.

Те са тези , които използват клиновидното писмо. За първи път започват да яздят конете и се научават да водят бой яздейки кон. Измислят кирпича и участват в изграждането на Мидия . Използват и петрола за горящи стрели.

Според Андерк – директор на антични паметници в Иран, изнамерените в Луристан бронзови предмети посуда и с невиждано майсторство изработени украшения са дело на касси или кассити – родственици на „гути“.

 

в)gau (cau , кай, кей)

Това е една и съща сричка , която е използвана за прозвище на кралете на Мидия, Персия. По значение то е много близко до значението на Qu – при Quti. А именно означава благородие и от този корен произлизат Cauzade – благородник и cauzautci – благородство. Но в иранските източници се среща gau , например при Gau-chine – археологически обект край река Zayende. от 5 век пр.н.е.

Нямаше да се спра на тази прилика, ако в изнамерената в Хиркук  глинена плочка с дата 7.02.213 пр.н.е.  не пишеше „Древните гути, които сега са врагове на Партите  и Партите са един и същ народ.“

Интересно, това вече обяснява защо някои Арменски историци партите ги приемат за българи, а селевкидите за братовчеди на българи!...

Като внимателно се потърси наистина при тях се намират някои сходни елементи – от символите на българите.

г) Као

 

Всичко за Као-che  съм споделил на кратко в предишен постинг.

д) Гог и Гомер -

Те са известни персонажи от Библията.

 

В заключение становището ми е, че вероятно има връзка между тези близки по звучене названия, като те са предишни имена на излезлите  в Средновековието на историческата арена кутригури при различни народи. Това обяснява и битовите, ритуални и езикови паралели между гореспоменатите такива , също и връзките с Хазарският етнос.

 

Литература:

E.Speiser „Mesopatanian origins“.

Nelson C Debevoise „A political history  of Parthia“ - 1938 (page 14)

Platforma Neteweyi „Tarihte gutiller“ Wikipedia

доц. Явор Шопов -“Ирански думи в Българския език“

Веселин Илиев „Българо-иранци или ирано-българи“ изд.“Български писател“ 2005. София

 

 



Тагове:   парти,   Кай,   кутии,   кутригури,   као,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 569385
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031