Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 08:58 - Аспарух - глава.Защо -ДА!...
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 7558 Коментари: 15 Гласове:
13

Последна промяна: 15.07.2013 09:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Аспарух- глава!... Защо – ДА!.....

 

„..Ще се разтвори земята и ще се разбере , че Българите не са били чергари, а държави и белокаменни градове са оставили откъдето са минали !!!....“

Баба Ванга

 

През миналата 2012 година известният експерт – нумизмат Митко Станков поднесе сензанционното си откритие , че една златна монета , смятана за визнатийски фалшификат е всъщност, монета на Хан Аспарух.

Тази година на мен се падна рискованата смелост да обявя една считана за „фалшификат“- kаменна глава за Аспарухова, след като я проучих и получих разрешение за публикуване и фотографиране.

Дали това е излишен шум на дързък фантаст, тръгнал на разплащане с голите си и неосъществени амбиции – ще кажете Вие !....

А дали е първата извоювана за усилията награда и то не само в категория любител-хобист ще кажат експертизите и историята!...

 

Защото по ирония на съдбата нито съм известен нито археолог нито дори и историк.

 

image
Историята на артефакта

 

Селски овчар я намира в разорана Карвунска земя.Каменната глава е била „тежка“ -дълго се чудел дали да я прибере....защото не била „лъскава и изящна“. Но все пак преценил,че не е и за „оставяне“?!... В крайна сметка прибрал я и я продал за 20 литра ракия на „дребен колекционер“ - от който попада в „ ценител“

Ценителят я показал на местни заинтересовани експерти но те казали , че е някакъв фалшификат. Впоследствие дочул и потърсил моите „извънредни познания“!?..

Така в крайната фаза на проучванията аз я анонсирах секретно в постинга „Любовна история“ изчаквайки за разрешение.

 

Обща характеристика на предмета

 

В човешки размери , тежка каменна глава. Добре запазена с малък дефект от счупване в лявото ухо. В шийната част има малък отвор. В задната тилна област на врата има издълбани 2 писменни знака на специално отсечено място.

 

Характеристика на образа

 

Образът е на възрастен мъж на около 60 г. с запазена - като прошарена коса, къса брада и мустаци. На косата има околовръстен лентовиден улей. Чертите на лицето са правилни – европеидни, индоевропейски фенотип.

Лицето излъчва божественна благост и свещенно спокойствие.

 

Излъчването е леко източно!... Първият път като го видях , неволно се сетих за Омар Хаям, незнам защо, а не след дълго и за цар Константин?!...

 

Бележки за материала

 

Камъкът като че ли е специално подбран дребнозърнест варовик, така че, успешно да се предаде прошарената коса и сивотата дошла от годините. Цветът на варовика е сиво-бяло-синкав.

 

Стил и майсторство

 

Стилът не е европейски нито гръцки. Стилът е по скоро хититско -сасанидски – това особенно е ярко в оформянето на косата.

Майсторстовото на скулптора е очевадно. Ваятелят трябва да е много изкусен за да одухотвори крехкият варовик с такава прецизна изтънченост.

image

Символи и знаци

 

Лентата на главата е първи символ!...

 

Писменните знаци са „РХ“ или буквите „РО“ и „ХИКС“ от гръцката азбука. Тяхното място най отзад в края на произведението е втори символ и то многозначителен!?...

image

 

Разгадаване на символи по писменните знаци

 

  1. Лентовидният улей на главата е пътепоказател!....

  2. Дешифриране на писменните знаци „РХ“ - разсъждения :

    а) Тези два знака в комбинация са използвани в гръцката но и в древнобългарската графична система – например при Омуртаг, Телериг и Исперих.

    б) Съчетанието „РХ“ в гръцката графична система означава „ След появата на истинският бог!?!!! значи накратко „РХ“ - след Христос.

    в) Там където този знак фигурира в древно българските писменни паметници винаги е дадена някаква дата от 4 цифри от които се приспадат 5508 – (предполагаемият период от потопа в Черно море до новата ера, но тук нямаме други дадени цифри?!....Значи датата се крие в цифровите стойностти на тези букви!.. и тя е Р-100 и Х-600 или сбора = 700. Следоватаелно датировката на предмета е 700-тната година след Христос.

    г) През 700 г. след Христос. В Карвунска земя с ранг „След появата на истинският бог“ е единствен хан Аспарух. Карвунската земя през това време е в Аспарухова България.

    д) В годината 700-след Христос , Аспарух е точно 60 годишен , тежко болен и умира през 701 година от раните си получени от хазарите. Образът в предмета напълно съвпада с годините му. Може би , поради прогнозите за края му , авторът е побързал да го увековечи?!...Главата е без корона,защото е вече болен и фактически държавните дела са поверени на сина Тервел,а официалното короноване е през 701 след кончината му.

  3. Разсъждения по втория символ:

    а) Щом писмените знаци са отбелязани отзад в края на произведението , значи че , вероятно името на този почти обожествен образ завършва на „РХ“ или е налице загърбване на „РХ“ (виж по-долу значението на „РХ“)

    б) Ние знаем няколко разновидностти на това име : Аспарух, Аспарукх, Исперих и няколко неточни тълкования на името, но за истината е миродавен единственно намереният монограм , където името е Исперх,а Аспарух е добилото гражданственност име в България.

    в) Не може да бъде вярна и тезата , че Асп-кон, Аспар – конник, Аспарух – Духът на Конника пак поради горното съображение.

    г) Ако е Аспарукх - рукх – в арменския език, както и в някои диалекти на сердно-ирански езици се използва и като окончание за мн.число и следователно Аспарукх би означавало- конници , което е абсурдно.

  4. Още търсения върху „РХ“

    а) Моите търсения върху „РХ“ (рхъ) ме осветлиха, че това е най-древното име на р.Волга и преди „Итил“ и , че това име идва от угоро-фински език.А ако ,,рх,,буквосъчетанието беше изписано на Иврит или арабски език можеше да се приеми като монограм на Св.Авраам-но не е.

    б) Това име вероятно е Исперрх и от там и Исперх в монограмата, защото е знайно, че при писане на две еднакви букви едната повтарящата се буква се изпуска. (виж. Ново разчитане на Боиловия надпис)

    image

    в) Испер – щит (на фарси) и „РХ“ - р. Волга на угоро-фински или Исперх – „щитът на Волга“ или (Защитникът на Волга).Семантиката на името съдаржа етноним и топоним,както е и при други подобни имена.Знам,че ще ми възразите за етноним,но като Ви кажа ,че българската дума -спира e думата от която проилиза тази дума дано Ви убедя. .А има и българско име аналогично на това име,н-р Спиро.

    В литературата фигурира, че Аспарух винаги се движи със своят тотем на рода „Сребърен орел“ и така можеше името да бъде : Еспор – орел на алтайски език,но изхождаки от монограмата му по-достоверно е „Щитът на Волга“ или „защитникът на „Волга.

    Може би Кубрат се уповавал на него , като бъдещ „Защитник на Волга“ неслучайно той последен напуска Волга и източната родина защищавайки я до последно.

  5. Числото 700

    Древният философ е казал „Нищо ново под слънцето. Всяко ново е добре забравено старо“ !...

    Така, че дали ваятелят е знаел за „Ангелските послания“ на цифрите – аз не знам, но Ангелското послание на цифрата 700 е „Това е нашето момче (момиче)“ Числото 700 дава богоизбранност на означеният с тази цифра. (Виж – в Dorein Virtue “Angel numbers”).Знаем,че святоста на числото 7 идва от това,че Бог е на седмото небе.

 

В заключение всички гореизложени факти и разсъждения определят датират и идентифицират разглежданият артефакт, като „Аспарухова глава“. Древните ни деди, умело боравели с варовика и намерените релефни изображения от тях са на тази основа. Дори и крепостните стени и техните белокаменни градове са били от варовична скала.

Те са били пестеливи на думи , но изреченото от тях е с дълбок смисъл и съдържание: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда...“

Тези думи никак не прилягат на устата на варварин номад!...

Това са думи на хора с широки познания с поетична душа и дълбока философия с унаследена житейска мъдрост в тях.

Нищо случайно в живота няма!... Може би дори тази моя мисия и дълбоката ми убеденност да се дължи на моята азиатска хапло група на Y- хромозома и кръвната ми връзка с Аспарух?!...

Разбира се, аз дълбоко съзнавам относителността на моята истина.

Но в крайна сметка , ако аз загубя, губя само авторитета си , но ако съм прав – би спечелил целият народ!...

Знам, наивно Ви звучи!...

Моето скромно мнение (изхождайки от монограмата на Аспарух) , е че той е бил Християнин.

А образът на Бога, както е от изключителна важност за вярващият християнин, така и образите на дедите ни са от значение за нас, за възстановяване на нашата изгубена родова памет!...

А възвърнем ли родовата си памет, започва новото успешно начало!...

Та се питам :

 

  • Боже господи , нима вече изплатихме греховете си от нашата тежка карма.

Нима днес , когато загубихме всичката си вяра, дойде отново време за моят народ да поеме пътя към поредното съзидание?!...

Боже , нима загадките са създадени за да открият гадателите си ?!...

Нима това е и краят и началото, което наново започва със Аспарух?!...

  • „Смелостта е първата крачка към победата“ - казва Плутарх

Прекалено ли се осмелих, като се размечтах?!...Простете ми ако е така !...

Interfice Errorrum, dilige errantem!...” (Убийте грешката , заобичайте грешника!...) е казал един ромей.

А аз го префразирам „Да изкореним грешката на подценяване на дедите ни и да защитим Аспарух!...


PS:1.Този постинг №33 се  явява юбилеен поради това,че отговаря на живяните години на Христос.
2.Повечето от моите постинги са плод на дълъг къртовски интелектуален труд и дори  материални средства.В този смисъл бих бил благодарен , ако се ползват моите материали да се посочат източника и автора.




Тагове:   аспарух-глава,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom - Поздравления! Трябва да се отърсим ...
16.07.2013 10:09
Поздравления! Трябва да се отърсим от чувството за малоценност, насаждано от години, от което идва и нихилизмът ни
Знам професионализма на Митьо Станков- Бузата в това отношение, четох изложението му и считам почти 100 / ,че е прав!
И вие също!
Един съвет, в тази тематика малко хора са компетенти. Изложението ви е като за научен форум, много е дълго, което не е лошо, но мнозинството бързо ще се умори и откаже. За в бъдеще поднасяйте материала на порции, с продължение, така ще се поддържа и интересът
цитирай
2. havel - -leonleonov Благодаря Ви сърдечно!...
16.07.2013 11:31
Казват ,,Една птичка пролет не прави,, но като е достатъчно голяма като ,,щъркел,, е ярък и неоспорим предвестник на пролетта е!....Ще се възползвам за в бъдеще от добронамерените Ви наставления. За просветените може да се каже,че това е една супер сензация,но хората са ангажирани с ежедневни грижи и изглежда не им е за такава велика личност като Аспарух!...Не ,че ги упреквам...аз си изпълнявам мисията си. Бъдете благословени!...
цитирай
3. dolce - доколкото
16.07.2013 12:59
доколкото аз съм чел и съм се запознавал с тази тема ти според мен си безспорно прав
родовата ни памет е подменена от хора желаещи да не засияе величието на БЪЛГАРИТЕ, за да бъдат те поробени и разпилени по света защото дразни тирана светлината на свободата понесена от свободни и горди хора
цитирай
4. havel - -dolce Много сте прав!...
16.07.2013 13:30
Не само са подменили но и са присвоили нашето си като свое!...Знаем ги вече и кои са!...И те не са от далеч...Когато на човек му е направено зло ,то е дело на приближени!...С поздрави!...
цитирай
5. andorey - Здравейте! Трябва още малко ...
20.07.2013 10:30
Здравейте!

Трябва още малко информация за каменната глава - къде точно е намерена, до някой древен град например? Има ли намерени други артефакти на това място и от кой период са?
Главата определено е много интересна и едва ли е фалшификат. Буквите РХ най-вероятно са ХР и означават най-вероятно "Христос", но не се виждат ясно на снимката. Това което виждам на снимката е възможно да не са букви, а възела на лентата, с която е опасана главата на владетеля.
Поздрави!
цитирай
6. havel - -andorey Точното местонамиране не се казва поради съображения за набези.
20.07.2013 11:54
Питал съм за други артефакти но такива не са ми съобщени.Буквите са най-отзад ниско на врата на отсеченото място...аз понеже ги знам къде са и тук ги виждам на снимката...вглеждайте се по внимателно там и ще ги забележите!...Вдълбани са първо Р и после х!...С поздрави и от мен!
цитирай
7. atil - Т. нар. пастирска култура не е на ...
20.07.2013 14:22
Т.нар. пастирска култура не е на по-ниско ниво от земеделската. А по-скоро на по-високо. От друга страна древнобулгарските племена първи почват да обработват желязото и това им дава приимущество и превес над останалите за дълго време.
Нали Енодий беше писал през 5 век , че дотогава светът за българите бил открит и те не знаели що е това поражение. Как може примитивни хора да надделяват тотално и постоянно над "цивилизованите"?!

Каква "първа птичка" за какво, от векове се води борба за оцеляване и против мераците за асимилация и обезличаване на българите, един от способите е да унищожат историческата памет или поне да я извратят и подменят!
Самото "номадство" е предопределено от характера на бита и икономиката по това време. Без смяна пасищата, които дори са били зимни и летни, е невъзможно скотовъдството в този обем както било тогава. Това е ставало на определена територия а не по цигански - безразборно или паразитно. За земя и вода са се водили постоянни битки и това е една от причините сред тези родове занимаващи се със скотовъдство да има винаги добри и обучени бойци.
На север през суровите зими някои скотовъдци се разорявали и минавали към съсловието на земеделците или занаятчиите.
Българите винаги са имали градове, където имало тържища, пазари и чаршии със занаятчии, които търгували със стоката си.
Древните булгари са първия държавнотворен народ на земното кълбо!
Колкото до Аспарух, тази дума му е прякор даден от баща му. В деня когато отвоювали от Тюркския каганат ставката, първата столица -лагер на хуните в Европа, Кубан. Наричана Аспак. Така че изследванията на думата са свързани с древнобулгарския корен - "апар" - бял, суров, сребърен. В тази връзка са названията - Спарта, Спартак, аспра, Аспарух и т.н. Испор, Исперих и т.н. са названия на чужденците, записани в летописите...
цитирай
8. havel - -atil Не съм казал,че съм последна инстанция по въпроса!....
20.07.2013 15:16
Просто такива са моите домогвания.Можех да кажа и ,,добре обосновано предположение.,,Силно се надявам да се намери добър експерт.Що се отнася до,,една птичка,, това е единственото поздравление, но тежи защото е от блогер на който ценя мнението и това исках да подчертая.Абсолютната истина е само за бога...Лекото ни разминаване е вероятно за това ,че ползваме различни източници!...с поздрави.
цитирай
9. atilla - снимки!
20.07.2013 22:33
много лошо качество, с телефон ли са снимани?
цитирай
10. havel - -Аtila Прав сте за качеството на снимките!....
21.07.2013 07:29
Познахте,с телефон са снимани!...
цитирай
11. shtaparov - Ако е оригинал, това ще е феномен...
23.07.2013 13:12
Ако е оригинал,това ще е феноменален паметник,чийто особен стил ни насочва единствено към древните Българи! Но се чудя защо на втората снимка експонатът изглежда съвсем нов и все едно издялан преди 30-40 години? Затова е хубаво да имаме повече подробности: кога и кой я е намерил,на кое място,къде се съхранява сега,защо няма специално предаване за нея от страна на проф.Божидар Димитров например,и т.н. Това отзад не е логично да са букви,макар че и аз не ги виждам с положителност- ако трябваше да има букви мястото им не е там,а и те не би следвало да са гръцки след като стилът на изработка е източен: по-логично би било да бяха руни (макар че руните са свещени йероглифни знаци,ползвани навярно само за религиозни нужди,езическите Български владетели са били и богове). А титлата на Аспарух определено не е "хан"- в "Именника" тя е посочена категорично като "Княз" (Каназ). Тази древна палеобалканска титла е носена вероятно и от цар Дионис,който е отвел част от Българите в Памир,понеже я виждаме и при царете от Микенската епоха под формите Фанакс и Ванакс,чието правилно разчитане вероятно е Канакс или Каназ. За повече яснота по въпроса подготвям и съответна статия,но не мога да обещая че скоро ще я довърша,тъй като съм твърде претрупан със служебни и с лични ангажименти.
цитирай
12. shtaparov - P.S.
23.07.2013 13:17
Иначе изработката е много майсторска и ми се струва,че този източен стил трудно може да се из-имитира от съвременен творец,а конфигурацията на главата отгоре оставя впечатлението,че върху нея е имало някакъв предмет (корона или калатос). Ако е оригинал,със сигурност ще да е Българска,стига да не я обявят за свързана с някакъв източен култ от времето на Римската империя.
цитирай
13. havel - -shtaparov Въпросите наистина са много!....
23.07.2013 13:47
И аз определено съм заинтересован от отговорите.Ако е вярна моята концепция и датировката е 700г защо буквите да не бъдат тракийски(гръцки)?.Аз изложих моята теза ,но не мога повече да се намесвам ,нали? Разбрах също ,че такива многознайковци извън оторизираните за това не се толерират.Ще Ви бъда благодарен ако ми посочите пътищата за достигане до истината.С поздрави!...
цитирай
14. shtaparov - И аз определено съм заинтересован ...
25.07.2013 09:10
havel написа:
И аз определено съм заинтересован от отговорите.Ако е вярна моята концепция и датировката е 700г защо буквите да не бъдат тракийски(гръцки)?.Аз изложих моята теза ,но не мога повече да се намесвам ,нали? Разбрах също ,че такива многознайковци извън оторизираните за това не се толерират.Ще Ви бъда благодарен ако ми посочите пътищата за достигане до истината.С поздрави!...

Първото нещо е тази глава да попадне в ръцете на патриот,който веднага да извика медиите и да обяви,че е открит уникален "пра"-Български паметник и в частност- скулптурна глава на древен Български княз. Като веднага се обяви че е откупена от анонимен (примерно) намирвач,за да бъде спасена за България,и се дава на разположение на НИМ (най-добре лично на проф.Божидар Димитров),не непременно като дарение разбира се,но не и на невъзможна цена. Трябва веднага около нея да се вдигне достатъчно медиен шум,за да бъдат провокирани институциите да й обърнат внимание и веднага да изнесат резултатите от проучванията пред обществото! Но това е най-добре да стане след края на протестите и падането на Орехарски,защото има опасност комунистите да я заметнат някъде (понеже тя оборва техните догми!),или в шума и бъркотията около протестите работата да зацикли и да се забрави. А това е нещо,което не бива да се забравя!
цитирай
15. havel - -shtaparov Благодаря Ви за съвета!...
25.07.2013 11:36
Като дадох гласност в Blog Bg.aз направих първата необходима крачка.Ще ви послушам съветите но все пак аз нямам главната дума!...Силно се надявам да се намери баланса на интереси!...Може би е по добре експертизата да стане под патронажа на някой вестник...ще го умуваме!...С уважение!...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 569493
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031