Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2014 20:00 - СЕМАНТИКА НА ДУМАТА ,,МАЙДАНА,,
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 7414 Коментари: 10 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                Размисли

Напоследък името на Киевският площад,,Майдана,, чуваме почти всеки ден!...Някак си тази дума независимо от заряда си ни се струва близка и позната?!....
Но каква е тази дума-славянска,българска  или е някаква заемка?!...
Ако отворим речника за чуждите думи,там е казано ,че е турска дума заемка от арабски език?!...   Дали това е така?....
Ако беше арабска или турска дума ,едва ли щеше да се среща почти във всички езици с еднакъв превод ?!....А именно:
Мейдан,мегдан-празно, чисто, равно пространство,което не е засято или застроено,обикновенно на сред населено място.
А тя се среща дори в Китайски език ,където се пише разчленено,,Меy  dan,,-разбира се че ,с два йероглифа.
Ако погледнем Персийският език,където тракийските думи са запазени ще видим че;
меy- на фарси значи чисто, естественно.
dan- на фарси е предлог, но заедно с други съществителни имена може да образува и други думи ;н-р meydan-чисто,празно място или н-р ziandan-където зи -светлина,ан-липсващо и дан-място или тъмница,затвор.
Според мен тази дума е или санскритска и впоследствие е приминала във всички езици с еднакво значение или пак по вероятно е да е тракийска и от там се среща и в нашият език.
В българският език аналог на тази дума е -междина-празно ,чисто място сред засято или застрено място,когато то е в дължина и широчина.А когато е само в лентообразна дължина говрим  за -межда,граница.
Така че е налице една левиация на меката съгласна-ж в -г и в -й. и е съвсем нормално да се среща в говоримият език на наши братя Украинци!....
Ако има езиковеди,които мислят по-различно нека ме оборят!....А отделен въпрос е колко ли и други подобни думи има в езика ни,от които ние доброволно сме се отказали смятайки ги за ,,чуждици,,?,..,,



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Да. Мегдан и майдан означават едно и ...
03.03.2014 20:04
Да. Мегдан и майдан означават едно и също. Само че на нашия мегдан е чисто и празно.
цитирай
2. havel - -injir Да много сте права!.....
03.03.2014 21:12
За голямо наше съжаление на нашия мегдан е чисто и празно....дори бих казал е тихо и безшумно!....
цитирай
3. shtaparov - "Анализът" е установил ...
06.03.2014 02:56
"Анализът" е установил категорично,че указаната дума е древно-Българска и се тълкува точно така,както е посочено в тази статия,понеже:

Мейдан= Мегдан (прех.Г-Й),Междан (прех. Г-Ж),Междин (Междина,разположена между постройките или между кварталите). Митът за туркоарабската й принадлежност е роден от злонамерени но безсмислено "творящи" капацитети,робуващи на клишета и на внесени от чужбина предразсъдъци. Касае се за Българска дума в турския език разбира се: нима можем да допуснем,че бившите първобитни овчари и юртаджии са в състояние да научат Българите: стари жители на Европейските градове,на градостроителство?? Поздравления за автора на статията и едно напомняне за аудиторията: това не е единствената Българска дума в турския език,а само една от стотиците!
цитирай
4. bezistena - ЕВРОМАЙДАН=Богиня Диана Мария=Богиня Мадара–Богородица
06.03.2014 03:02
Авторът е абсолютно прав,че думата е от свещения жречески секретен Български език САНСКРИТ,за който отдавна ви разкрихме в нашите просветитески статии,че е езикът на Исус Тракиеца,с който са цивилизовани всички племена в Азия и по света и чрез правилата на който са съставяни всички човешки езици на земята!
САНСКРИТ=ТРИК СНАС=Трака Исус-секретният език на Българският Бог Исус от Тракия,Шифърът на свещеният Български език,който разсекретяваме в постингите ни ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯ БГ ЕЗИК-част1 и 2
Думата МАЙДАН е христоматиен учебен пример за приложение на сакралната семантика на Шифъра на Свещения БГ език,чрез която дума се демонстрира всестранното и повсеместно имплантиране и разпостранение на Българските Богове във всички езици на всички племена по света!
МАЙДАН е точно "Мад"-"Майка" на древноБългарския език и основен градивен елемент от Свещената Божия именна Матрица на Шифъра на БГ езика ни,която е влагана във висшия сакрален Български ареал.
МАЙДАН=Мад=Мат–Майка
МАЙДАН=Мама Диана
За още по-категорична демонстрация на всевластието и господството на Свещения БГ шифър,в пълното наименование на култовия площад е въведена пълната титулна комбинация на Българската Богиня:
ЕВРОМАЙДАН=Богиня Диана Мария
ЕВРОМАЙДАН=Богиня Мадара
ЕВРОМАЙДАН=Богородица–за непосветените

Бъдете благословени от Богородица,Богиня Диана Мария,Богиня Мадара!
цитирай
5. havel - --shtaparov и bezistena Благодаря Ви колеги най-искренно!...
06.03.2014 12:44
Вашите одобрения на моите разсъждения и разкрития са стимул за моята работа!....Никак не му е лесно на човек,който всичко подлага на съмнения !...Но дяволско сладко е ако можеш да обявиш една истина за не основателна и да лансираш своята за по-достоверна.Мнозина мислят ,че едни такива домогвания са съвсем случайни!....Нека да не забравим че, и случайностите помагат само на подготвените!....Радвам се че,във Вашето лице имам и вещи ценители и добри съидейници!...Благодаря на бог ,че Ви има !...Бъдете благословени!...
цитирай
6. bezistena - Пирамидата ЧИРАКМАН разбулва тайната си...
06.03.2014 20:30
Приятелю ХАМЗА,
имаме молба и съвет към теб.
Отиди на ОСМИ МАРТ тази година по обяд на светилището на Ешуа и Мария Кая край града ви,познато за хората с регистрационния жречески кодиран индекс ЧИРАКМАН.
ЧИРАКМАН=Ешуа и Мария Кая(Скална жрица)
ЧИРАКМАН=Кая(скала,скално светилище,пирамида) на Ешуа и Мария
Вземи любимите си с тебе-жена,деца,внуци,приятели...и иконка на Света Богородица-има ги в насипно количество и в китайските магазини.
Запали на върха на пирамидата ПЕТ СВЕЩИ на Бог Исус,Богородица и на...,и ни се обади точно в 12 часа на телефона,който ще ти оставим на лични.
Ще се помолим за хората в Каварна,за Българския народ,последно за тебе и домочадието ти и ще ти разкрием тайната на сакралния ден ОСМИ МАРТ.
Ако си възприпятстван да се качиш на пирамидата,всеки Божи храм е подходящ за ритуала.
Бъди благословен!
цитирай
7. get - Etymology// ЕтимологияОт Pr...
06.03.2014 22:42
Etymology// Етимология
От Proto-италиански*medios, from Proto-Indo-European *medhyo- (“между”). С това е свързано е й Ancient Greek (mеsos), Avestan madiya- "middle," Gothic midjis, Old English midd "middle," Old Church Slavonic(чети старобългарски) "medzu" и т.н.
- В западни български диалекти се среща и като "мегу" !
- Това е мястото, между две ОБЩНОСТИ(което както ги дели, така и сбира, тъй като там е ставало хорото - където младите са се сбирали/харесвали !) ... но ще трябва да отидем в праистория и "Произход на семейството" и ... да започнем да говорим за ... филии(тоест родство по женска линия - дало и агро-понятие явяяващо се и лично име: "филиз"), тоест сестринство и-и-и ... фратрия(братство)Фидан(ка) ... от същият корен е и, вита-живот(lat.) !?

- Поздрави и успех в търсенията !
цитирай
8. bezistena - И още един академичен съвет в обл...
06.03.2014 23:38
И още един академичен съвет в областта на разшифроването на култови древно-Български засекретени послания.
Приложи Шифърът на Българския свещен език за разсекретяване (не за тълкуване и първосигнално опростачено сравнително натъманяване,както правят всички манипулатори от школата на Златарски) и разкриване на Божествената сакрална семантика на Боиловия надпис от Българското(не "ПРАБЪЛГАРСКО")съкровище от Сант Миклош,което деяние и откритие ти си орисан да извършиш!
Ще бъдеш удивен и възхитен от резултата!
цитирай
9. havel - --get Добавката Ви е компетентна,адекватна и точна !....
07.03.2014 12:27
Благодаря за допълнителната светлина по въпроса.Разбира се, аз също разгледах и някои други думи с подобен звуков състав н-р;--meion-гръцки глагол-в значение раздробявайки по средата правя по малък или н-р Meyoza --фаза в клетъчното деление при което с прищъпване по средата се получават две еднакви по състав и свойства клетки ,но в крайна сметка се спрях на по фрапантните примери!...Поздрави и от мен!...
цитирай
10. havel - --bezistena Ще се опитам друже но едва ли ще се получи така добре!....
07.03.2014 14:35
Защото този Шифър е даден на Вас и Вие много добре се справяте!...Що се отнася до буквалният смисъл,получен от мен аз съм категоричен в изложеното!...Така че предоставям на Вас да ни осветлите за сакралната семантика на написаното в предмет No-21 от златното съкровище на Наги Сент Миклош,за което предварително Ви благодаря!...С поздрави!....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 576172
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2416
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930