Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2014 20:25 - БУНТЪТ НА МАЗДЕК
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 1608 Коментари: 2 Гласове:
3



                    В страни,където народът тъне в мизерия а управленческата върхушка плува в охолство,винаги има условия за борба със социалната несправедливост!...
      През  5 век от н.е. Сасанидското управление в Иран така било се корумпирало,че един свещенник на зороастризма Зенд Маздек е станал символ в борбата на народа за социална правда.
   След водачът на робите Спартакус  до Френската революция през 1871 г. Маздек е единственият човек останал в историята като бунтар-герой!...
        Неговите искания са били много прости и ясни:
       1.Стоки и материални средства да се разпределят по-равно.
       2.Мъже и жени да имат еднакви права.
       3.Да не се убиват хората.
       4.Да не се яде животинско месо.
       5.Да се отхвърлят тежките за изпълнение религиозни догми и порядки.
       6.Да няма сред хората омраза агресия,ненавист и алчност.
       7.Хората да живеят в радост и любов.
       8.Хората да имат право на критика и осъждане,да имат право на свободно слово.
       9.Той пръв издига  лозунга,,Свобода или смърт,,!...
 В началото на 496 г. тези негови идеи намират много привърженици сред народа.Кавад бива свален от престола и на негово място бива издигнат по-големият му брат Жамасп.
 По-късно противниците му изопачават неговите искания пред народа,че уж той проповядвал ,че и жените да са били общи,което го злепоставя!...Въпреки всичко тогаващните прослойки;свещенници,воини ,бюрократи губят борбата с него.
  По това време благодарение на помоща на сестра си Кавад успява да избяга от затвора и се скрива  в Ефталитската държава и се моли за помощ.Тогавашният владетел на Ефталитите  Аксувар му дава 30 хилядна армия и по такъв начин се потушава бунтът на Маздек. Той бива убит по най-жесток начини  през 499 г. и  когато го убиват казва следното:
   ,,Като всички жестоки господари и ти се лъжеш. Моята легенда е такава легенда,че с Маздек не е започнал и няма да завърши.Вие ,които седите отгоре никога няма да разберете какъв е огънят за свобода. Този огън е страшен и гори сърцето и превръща в пепел.Свободата сладка или горчива беше единственният мой олтар.Вие дето ме убивате никога няма да узнаете ,чесъс смъртта бореца за свобода не умира!.,,...
         Наистина по-късно неговото дело  бива продължена от неговата жена Хюррем,както и неговият съратник Бабек.
  Мнозина историци  дори приемат ,че философията на  Маздек е в основата на по-късните комунистически въжделения за един свят,където всички да живеят в равенство и братсво!... 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - В началото на 496 г. тези негови ...
05.11.2014 23:41
havel написа:

В началото на 496 г. тези негови идеи намират много привърженици сред народа.Кавад бива свален от престола и на негово място бива издигнат по-големият му брат Жамасп.

- Явно говорите за шахиншаха на Персия(Иран) Кавад I (449—531)?
- Но името на същият означава й, "ковач" ... на новоперсийски "каве", таджикски "кова" ... в други наречия от средна Азия го има, като "кай". Близко е до средновековното българско име "Куйо" смислово отговарящо пак на "ковач", както е ст.блг. и съвременен руски думата за "кова-куя"!
- Според В. Абаев(лингвист от алано-осетински произход) - етимологията в името на Кубрат произлиза също, от кореновата:"кова-ковач"?
- Междувпрочем ... според легендата написана за Създаване на иранската държава в "Книга на царете" (Шах-наме, от Фирдоуси). Създателят на Иран (произношение на авестийски "Airyаna") носи име(или)прозвище Ковача(Кавад).
Първото ирано-персийско знаме е било, именно престилката на този "ковач-герой", върху която имало избродирана "четирилъчна звезда". В момента подобна символика, има знамето на президента, на Таджикистан:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Standard_of_the_President_of_Tajikistan.svg/1024px-Standard_of_the_President_of_Tajikistan.svg.png

- Като заприказвахме за царе и герои(ковачи на съдбите си !)? Ми дойде на ум, че поне от ТРЕТИ ВЕК при иранците е засвидетелствано, съществуване на аналогичната за българската:"Кан-Кана"(водач-предводител) военна титулатура, звучаща:"kanаrang" ?

- Като последно допълнение - персийският език(старо) , ксйто в същността си е от групата европейско-индийските, вследствие религиозното учение на Заратустра ... е форма на езика, на "Зенд Авеста" ... а тя на практика е създадена в Тохаристан-Балх? Така че, от персийски, и както казват чрез посредничеството на анадолският-турски(?) в българският се срещат идентичните на иранският думи:чешма, перде, пари, чимшир, чардак, хан и ... т.н.

- В българският, в "еркечкият" диалект се среща думата "кавадар" явно от общата коренова(плюс лично име при иранците). Същата е със значение: приятел, другар, юнак, герой ?

- Успех!
цитирай
2. havel - --get Благодаря за пожеланието и за поясненията!...
06.11.2014 09:14
Прав сте в изложенето...и двата наши народи имат безспорни Тракийски корени.Що се отнася до думата -кавадар тя се превежда и като-побратим.Обикновено този ритуал се прави между две женени млади двойки,които не са роднини но след ритуала стават и по близки от роднини.Помагат си във всичко в живота.Само думата -Кавад във Фарси е и -свят ,свещен. PS.Гледам админите се стреснаха от този постинг!...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 569313
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031