Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2015 14:41 - ЧУДОДЕЙНАТА ИКОНА - Panagia Sumela
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 1772 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.01.2015 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Край историческият град -,,Тrapesunt,,днес гр.Трабзон в юго-източно от Черно море се намира историческата планина -,,Меla,,.В тази планина се намира скалният манастир с чудодейната икона ,,Panagia Sumela,,.-stou-mela или - su-mela- значи от Мела.

Тази икона е на Дева Мария и е изобразена от Св.Лука през 84 г.от н.ера.

Легендата за тази икона е много интересна ,тъй като по късно този манастир бива разрушен от нападатели хайдути но иконата остава не-повредима!...

След разпятието на Св.Лука над маслинено дърво,неговият ученик Ананиас взема иконата и я отнася в Атина и се поставя в специално изградена църква в Thebes близо до Атина.

В четвърти век на младият отец Basil и неговият племенник Sotiricos от бившият манастир в Трабзон им се привижда самата Св.Дева Мария и им казва да отидат в Тхебес и да се молят пред иконата ,,Панагиа Сумела,, и ,че тя ще им показва пътя в живота .

Те отиват и по време на литургия падат на земята и започват да се молят..Тогава цялата църква се пълни с ангели и от отвореният прозорец ангелите отнасят иконата.Всяка вечер Св.Дева Мария им се явява на сън и им показва пътя на иконата. В крайна сметка иконата се връща в една пещера в скалният комплекс в Мела!...

След това Басил се преименува в Барнабас,а племенникът му в Софррониус и изграждат малка църква-Shapela в пещерата.

Един ден едно магаре натоварено с хранителни продукти спира пред църквата.От оставената бележка става ясно ,че свещенникът от близкият Вазелонски манастир ги изпраща по указание на самата Св,Дева Мария.

Впоследствие църквата и чудодейната икона,,Панагиа Сумела ,,която помага за зачеване и спасява безнадежни болни се разчува и прииждат поклонници,които наново възстоновяват манастира.До такава степен този манастир става популярен ,че дори западните крале и Византийските пред тази икона започват да се короноват.

В 7-и век манастират наново бива нападнат ,ограбен и рарушен.Наново иконата оцелява и от земеделеца Кристофър наново бива реставриран.

В 1441 г по времето на Османската империя,манастират не се закача и остава като обител но през 1923 г. Свещенниците биват принудени да напуснат манастира като заравят скъпоценните реликви и иконата,сред тях е и ръкописът на библията от Кристофър и златен кръст подарен от император Михаел Комненос.

По-късно министър председателят на Гърция през 1931 година Елефтерос Венезелос се договаря с премиера на Турция Исмет Инъоню и на 22.10 1931 година заровените реликви се вадят и се предават на гръцките власти и се скриват в музей,,Бенаки,,.

През 1950 г. Д-р Филон Ктенидис апелира да се направи един манастир подобен на онзи в Трабзон и там да се изложи чудодейната икона.Така и става през 1952 на 15.август в Верия в планината Вермон се открива тържественно построеният манастир ,,Панагиа Сумела,,където и днес се намира тази чудодейна икона.Всяка година милиони християни посетители посещават иконата .
image
image

 

image
image

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 569395
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031