Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2015 19:03 - Кой създаде македонизма
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 50133 Коментари: 113 Гласове:
26

Последна промяна: 08.02.2015 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За успокоение и едновременно за съжаление на някои съвременни български писатели с друго  амплоа преди" Промяната" ще потвърдим ,че не е другарят Йосиф /  името му е потвърждение ,че е потомък на преселници от остров Джуга, откъдето идва и фамилията му /  и , че това не е достатъчно основание той да  е виновен и за  евентуална Трета Световна война например
Другарят Йосиф само  ползва резултатите на Велики умове, работили на ...Берлинския конгрес върху бъдещето на ..България!
Това е за заблуда 
Работили са много!
Върху  военното бъдеще на Европа!!!

Там, на този Конгрес, те решават, че тема Македония/ от ИРИ/ , населена изклюючително с Българи - Солун е изцяло български град, не принадлежи на България и я връщат на Отоманската империя В условията но Отоманската империя този велик, ползвал се със статут на свободен град Солун има след 30 години толкова гимназии, колкото ..София - за Българи, не за македонци Но областта като Македония, не България е върната на Империята- Отоманската

Следователно там не живеят Българи , след като не е върната на  България?! Кои са тези юнаци,  решили това на Берлинския конгрес? Това е  много важно, да ги назовем!
Англия- тя е първа и не е правилно да я сложим по-назад,  за да не я обидим кръвно!  Следват Австро-Унгария, Франция, Италия, Германия, Турция и разбира се - Русия Тя, последната,  заради нас е загубила две Кримски войни, от първата се е възползвала Гърция
Има приказка - парен каша духа, така, че за какво да я виним, каквото е могла е направила, трябвало е да гледа интересите си Да не е отново губеща!
Интереса клати феса! Може тази поговорка да не я знаят руснаците, но това не означава ,че са баламурници
Гениални са участниците в този конгрес Осигурили са блестящо военно бъдеще на Европа за десетилетия напред !
И основната жертва  на това светло Европейско бъдеще сме ние - Българите Да даваме стотици хиляди жертви за нещо, което е можело да бъде решено по-най-простия начин в наша полза още тогава!
Да,  ама пусти страх! Велика България на Балканите, създала много Европейски държави, считащи се за велики Да ги засенчи?!
Не, няма как да стане! И не са допуснали подобен гаф, засягащ тях лично!

Да се върнем на македонизма!
Някои тук, изживяващи се като велики съвременни писатели, бъркат следствието с причината Причината  за гафа е Берлинският конгрес! За македонизъм и измислен тракедонизъм!
За следствието македонизъм! Нека добре да  запомнят това, защото е така, следствие е! И да не правят аналогии с тракедонизъм просто ей така, по инерция!
Тя, Одринска Тракия също е отделена, като Македония . На същия този Берлински конгрес! От Майка България!
Значи и там се бърка причината със следствието, при измисления по аналогия на македонизма тракедонизъм
Добре да разбере този, който се присмива, пък бил той и Велик съвременен  Български писател/ какво доживяхме/ над македонизма , правейки и аналогии с измислен тракедонизъм! Че се присмива над решенията на  същия този Берлински конгрес В териториалната им   част, засягаща България
Това ,че се присмива,  не е лошо, има чувство за хумор! Но , за да не остави впечатление, че не е разбрал над какво се присмива и да си навлече прякори като на първия мъж на България,  да  обяви това публично и в заглавие или в първо изречение:
Аз се присмивам над решенията на Берлинския конгрес и вкарвам в обръщение термините тракедонист и маке..донист, заради това!









Гласувай:
27


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ СМЕ!
08.02.2015 20:28
ОСОБЕНО КОГАТО ТРЯБВА ДА УЧИМ ДРУГИТЕ НА ПАТРИОТИЗЪМ!
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
08.02.2015 21:25
Да, навярно първопричините са в Берлинския конгрес...
Иначе практическото образуване на македонската нация става по-късно...
http://uroci.net/urok/3320/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0-%28%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%29.html
"На 25 юли 1935 г. в Москва се открива Седмият конгрес на Комунистическия интернационал, който в противоречие с историческата истина, взема решение за признаване съществуването на тракийска, македонска и добруджанска нации. Конгресът взема решенията си по указания на Сталин, а доклад на него изнася Георги Димитров.

Резолюцията на Коминтерна от 1934 г. по македонския въпрос е официален политически документ, с който за първи път в историята международна организация дава насока за признаване съществуването на отделен македонски народ и македонски език.

От Коминтерна решението за македонска нация се пренася върху ВМРО (обединена)и през април 1934 г. „Македонско дело” публикува дословния текст на резолюцията. В документа между другото се казва:

„В основата на новото схващане заляга становището, че „Македония се явява едно от огнищата на бъдещата империалистическа война”, поради което се търси вариант за притъпяване на противоречията между държавите, които я владеят. Това решение според Коминтерна е в създаването на т. нар. „македонска нация”. След решението на Коминтерна ВМРО (обединена) издига като свой лозунг „правото на македонския народ на самоопределение до отделяне от държавите – поробителки и образуване на обединена и независима република на македонските трудещи се маси”.

С посочената резолюция югославските и гръцките комунисти окончателно възприемат тезата, че съществува отделна македонска нация. Макар мнозинството от българските комунисти в Москва да не са съгласни с коминтерновското решение, те се подчиняват на новата политическа линия..."
цитирай
3. leonleonovpom2 - Така е, марине, както си го написал!
08.02.2015 21:37
Но, ако на Берлинския конгрес не са били взети престъпни решения за рязпокъсване на България, а именно, да се върнат Македония и Одринска Тракия на Отоманската империя, да се даде Добруджа на Румъния-Северна, първоначално без Кюстенджа, типичен български град, а след това с него и Ниш и Пирот, както и Българско Поморавие на Сърбия, нямало е да се стигне до там Наглостта продължава и след това , на другия престъпен договор- Ньойският - с даването на Южна Добруджа на Румъния, На западните покрайнини на Сърбия/ тя си връща Рашка, но не връща " компенсациите" за нея/
Изобщо разграбване на България и създаване на измислена македонска нация Ами не я ли признахме първи ние тази Македония, без никакви претенции Други, крадливи по ген съседи имат претенции и върху името и народа й! Ние - не!
Ами да се раздаде и малкото останало, да се харесаме!
Приятна вечер!
цитирай
4. mt46 - И още една хипотеза - http://www.mediapool.bg/hitler-e-opital-da-se-vazpolzva-ot-bolniya-za-balgarite-makedonski-vapros-news186434.html
08.02.2015 21:40
"Хитлер е инструментализирал болния за българите "македонски” въпрос, за да държи в подчинение своята "странна” съюзничка България. Това става ясно от показанията на шефа на германското контраразузнаване в София д-р Делиус (който всъщност носи баналната фамилия Вагнер), дадени пред следователите в московския затвор Лубянка.

Неговите показания са включено в новоизлязъл сборник, съдържащ протоколите от разпитите на високопоставени германски дипломати и шпиони, заловени от Москва в края на Втората световна война.

Делиус описва подробно как се развиват българските претенции към онези части от Македония, които са в границите на Сърбия и Гърция. Той внимателно следи и междуособиците между българските македонисти, довели до над 300 поръчкови убийства в София само през 1932 и 1933 година.

Хитлер - кръстникът на македонската независимост?

Бюрото на германското разузнаване в София установява, че "част от македонците са на страната на България, друга част - на страната на Сърбия. Но има и "независими” - македонци, които не искат и да знаят за тези държави, като единственото им желание е да живеят в независима страна със столица в Скопие или в Солун.”

"Независимците" нахлуват в плановете на Хитлер за България непосредствено след разгрома на Вермахта в Румъния и очакваната съветска инвазия на българска територия.

На 24 август 1944 г. със самолет на Луфтвафе от Загреб в София заедно със семейството си пристига прословутият македонист Иван (Ванче) Михайлов, известен терорист, който преди това десетилетия наред се крие извън България. Инструкциите на Хитлер до щаба на Вермахта в Гърция, до германския посланик в София Бекерле и до шпионските централи на т. нар. "Трети Райх” на Балканите, е в Македония да бъде създадена "независима” прогерманска марионетна държава начело с Михайлов, която да обяви отделянето си от България и да осигури коридор за германската армия в Гърция и Албания..." / Николай Цеков, Дойче веле/
цитирай
5. leonleonovpom2 - Да Марине, фактологията е такава!
08.02.2015 22:05
Но причината е, че Македония е отделена от България в Берлин Заради взетите решения там И започналата асимилация и обработка на местното население, което , особено след Ньой няма как да получи Българска подкрепа
Тогава се появяват и македонстващите
Или ако трябва да се направи някакво сравнение с днешна дата ,каквото ни е отношението към Русия сега, за неоправданите очаквания, такова е било отношението на Българите в Македония по същата причина - неоправдани очаквания към нас
После до омраза има само една крачка
цитирай
6. get - :)) Ще отговоря на въпроса с цитат от един друг Конгрес ?
08.02.2015 22:08
"Победа советского народа в этой войне подтвердила, что в мире нет сил, которые могли бы остановить поступательное движение социалистического общества. Теперь народы всех стран имели возможность в полной мере оценить богатырскую мощь Советского Союза, его Вооружённых Сил, спасших Европу от фашистских поработителей... Ленинская партия и Советское государство, направляя страну к исторической победе, продолжали уделять неослабное внимание вопросам идейно-политического воспитания народа и армии... Партия великого Ленина выступала как подлинный вождь, вдохновитель и организатор всенародной борьбы против фашистских захватчиков... Не по плечу гитлеровской Германии было мериться силами со страной Великой Октябрьской революции — государством нового типа, построенном на принципах Социализма... Героический советский народ под руководством Коммунистической партии опрокинул все расчёты немецко-фашистских захватчиков»'." от стенограмата на XXII Конгрес на КПСС. Стенографический отчёт. Т. III. М.: Госполитиздат, 1962. С. 239.

- Вследствие на извоюваната победа от СССР над "фашистката хидра" (за българските реалности, прибавят и определението "монархо" - Вярната сестра на КПСС, Българската комунистическа партия ... през 1946 г. ИЗВЪРШИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДАТЕЛСТВО В ИСТОРИЯТА НИ !!! - ЗАПИСВАЙКИ в паспортите на БЪЛГАРСКИ граждани от ЕТНОГРАФСКА ОБЛАСТ "МАКЕДОНИЯ" - народност "македонец"!

- С това овенча делото си товарищ Г. М. Димитров, започнато от него, още от 1922 год. като специален агент на Коминтерна - за създаване на македонска "нация"!

Или както е записал (от29 март 1944 г.) в дневника си БАЩАТА НА МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК Самуил Борисович Бернщейн: " Д. Влахов на очередном заседании Славянской комиссии АН СССР делал доклад «Македонский вопрос». С Влаховым я уже встречался прежде, много обсуждал различные аспекты балканской политики. Уроженец Македонии (г. Кукуша), Влахов играет крупную роль в политической жизни Балкан, в деятельности коммунистических партий нескольких стран. С 1935 г. живет в Москве. Его позиция по македонскому вопросу мне хорошо известна. Тем не менее я пошел на доклад, так как меня больше заинтересовала реакция на доклад других членов Славянской комиссии.

Влахов повторил свои основные положения по данному вопросу, которые можно кратко сформулировать следующим образом.
Генетически коренное население Македонии является болгарским.
История Македонии является органической частью истории Болгарии.
Вот почему буржуазные ученые Болгарии во многом ближе к истине, нежели сербские ученые, которые извращают подлинные факты в угоду политическим интересам господствующих классов Югославии.
Однако СУЩЕСТВУЕТ ОДНО СУЩЕСТВЕННОЕ ОТЛИЧИЕ МЕЖДУ подлинным положением и взглядами болгарских ученых.
Начиная с XIX в. Начался процесс ОБОСОБЛЕНИЯ македонцев от болгар.
Они СТАЛИ ЧУВСТВОВАТЬ СЕБЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ НАЦИЕЙ.
Процесс этот был длительным и сложным. О нем четко свидетельствуют Петко Славейков в своей статье 1870 г., настроения многих представителей македонской интеллигенции второй половины XIX в., важные исследования Кр. Мисиркова и его последователей.
Мы, коммунисты, решительно выступаем против аспираций болгарской буржуазии захватить Македонию. Наш лозунг: «Македония для македонцев!», т. е. для славян, влахов, греков, албанцев, турок, населяющих Македонию.(за българи нещо да се споменава ? – к.м.)
В будущей балканской федерации Македония должна быть самостоятельным государством, она должна объединить все земли в границах исторической Македонии [12].

После доклада наступило длительное молчание.
Первым слово взял я, осветив лингвистический аспект македонской проблемы. В центре моего выступления стоял вопрос о македонском литературном языке. Влахов с большим вниманием слушал этот раздел моего выступления.( А знаете ли как Бэрнщейн ОСВЕТЛЯВА „Въпроса за македонският „яНзик”? – д.м.)
После меня говорили Франич и Густинчич, которые решительно отвергли основные положения докладчика о прошлом Македонии и македонских славян. Никаких доказательств они предложить не смогли. Беличизм [13] сидит крепко даже в югославских коммунистах. После них выступил с кратким и очень неквалифицированным словом болгарский коммунист Р. Караколов. Последним говорил Державин. Он вспоминал свою книгу по македонскому вопросу [14], говорил о своих симпатиях к болгарскому народу, ругал Белича, УТВЕРЖДАЛ, ЧТО в современной Македонии живут болгары, а затем СОВЕРШЕННО НЕОЖИДАННО СКАЗАЛ, что поддерживает тезис болгарской компартии О САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ македонской НАЦИИ. Это полностью противоречило основному содержанию первой части его выступления. В заключение Державин сказал, что необходимо издать монографию о македонских говорах. Все это выглядело очень странно. (…)" - Не странно товарищ Самуил ... а СТРАШНО му е било на Державин - Защото е знаел, какво е предопределено от Сталин на Българският народ ... не мислете, че казвайки "български народ" съм пропуснал и тази му част, "македонската"!?

- А за решението на Коминтерна по "македонският въпрос" през 1934 год. е правилно ... но ако тръгнем по тази плоскост, ще трябва да обясняваме и за "Майският манифест" от 1924 год. и позицията на Земеделското правителство на Стамболийски от 1922 год. ... и мнението на посланика Изволски ... от 90-те години на предходният век ... на дипломата Сергей Спиридонович Татищев (1890 г)
„след като се убедим в предателството и измяната на българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове, без да се утешаваме с мнимите различия между настроението у народа и неговите водачи, тъй като в политиката всеки народ отговаря за своето правителство.
ВСИЧКО, което Русия направи за България, ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗВАЛЕНО.
Целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна” България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, КОЯТО Русия може да поиска ДА ОСТАВИ ЗА СЕБЕ СИ.”
- Той е и човека говорил само 4 години по-късно с княз Фердинанд, за свалянето на Стамболов.

- Кой докара в СЪВРЕМЕНОСТА бедата със създаване на ДВЕ НАЦИИ ОТ ЕДИН НАРОД - МНОГО ТОЧНО ни го описва ОЩЕ ПРЕЗ 1939г. един от старите функционери на ВМРО Тома Карайовов?
"На 18 май - Спасовден - на два пъти говорих с двамата студенти в Белград - синове на Пане Чакъров от Скопие. И двамата упорито се при­държат в новата национална идеология, вмъкната от комунисти, за нова македонска народност. Аз исках да ги убедя:
1. Че няма македонска народност, защото няма македонска култура, македонски литературен език и македонска история.
2. Че същественото в живота на македонското население в течение на вековете е българско, или - доколкото не е таково - то е борба на гърци, сърби и турци да изместят българите ..."

В заключение, ще споделя на глас!
- Да не си правим ИЛЮЗИИ - Защото Свободата НЕ СЕ ДАРЯВА а се изВОЮВА! - Първо вътре в СЕБЕ СИ ... пък после в ОБЩЕСТВОТО !!
- Който не иска да се съобрази - горчивини и разочарования, само го чакат :((( Братя Българи!!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет!
08.02.2015 22:20
Едно потвърждение, как политически, не родово, може да се създаде нация Впрочем игра на думи е нация - на латински има значение на народ
Но добре, народът е на родов принцип, нация- на териториален Идеално алиби за завоевателни , империалистически войни Присъединените територии, населението в тях, след като се узакони ,както в Берлин, присъствието му в новата държава , става част от нацията , не на народа в първо време Въпрос на време и второто да стане факт!
Тези политически и Коминтерновски по късно игрички според мене е щяло да бъдат силно ограничени , ако безусловно Македония като територия не е била включена в България! В Берлин, незабавно, без никакви увъртания!
И ходът на историята на Балканите е щял да е друг Защото тарикатите от юг и запад -те пък правят ПСВ е щяло да си мируват при мощна България като съсед!
Иначе завършекът ти, с делата от 1890 г показва как по имперски са очертавани границите И това с Македония е с почти 150 годишна давност Докато с Германия не продължи и 50 години, Виетнам и Корея със сигурност няма да навършат 150
При нас се добавя и изкуствено създадена като проблем нация/ не от нас/, което изобщо стопира всичко
Приятна вечер!
цитирай
8. germantiger - ...
08.02.2015 22:37
Ясно е

руснаците не са виновни за нищо
в най-лошия случай грузина е виноват

руснаците не са виновни за сръбско-българската
те не са виновни за обстрела на Балчик порез ПСВ
не са виновни за рейдовете на съветски подводници също избили малко варненци

Русия не е виновна за това, че Македония беше стздадена като отделна "нация" и република от другарите

Руснаците не са виновни за 45 години комунизъм
те не са въобще виновни за руската мафия тук, за енергийното им лоби тук

руснаците не са виновни за атентата в свети Крал/Неделя и за септемврийското възстание
не са виновни за изтребването на десетки хиляди българи след 9 септември

руснаците никога не са имали вина за гаврата с българска история и славянското море в което потънали протобългарите

въобще руснаците НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ВИНОВНИ ЗА НИЩО
винаги виновни са германците (или в краен случай еврейте)

германците примерно са виновни за глада в Етиопия, наводненията в Китай и сушата на Марс
цитирай
9. germantiger - Българските хайлязи и готованци - мързеливците де
08.02.2015 22:47
Те желаят света да мисли за тях, да преправя граници заради тях и винаги да им е длъжен.

Българите не ги вълнува, че германци и италианци воюват сами за своята независимост, българите не го правят, те са освободени и дори не успяват да направят Априлското възтасние национално или всенародно.

Българите не ги вълнува, че родопите им са половината турски или Делиормана, но това не е проблем щом са техни, това е в рда на нещата.

Българите не пращат войник на Източния фронт, но типично за балкански тарикати и измамници искат да бъдат третирани (и са третирани) като съюзник номер едно на Балканите.

Българите желаят винаги да им се дава, те усилия да не полагат и винаги някой да им е длъжен.

Когато другите губят повече от тях като територии, за това българите не знаят

Когато другите губят повече в стотици хиляди, българите пак не знаят, дори това да са съседите им сърби всв

Когато другите воюват и кръвопускат реки дори в гражданска война освен срещу външния враг, българите не споменават дори това да става в гърция всв

Въобще българите ДНЕС в тяхното проявление в блог.бг що иде реч до теми като засегнатите в постинга или коментарите са...
цитирай
10. germantiger - Истините
08.02.2015 22:53
Българската съдба не е уникална в смисъл на такава насд другите народи.

Българите не са най-зибиваните

Българите не са постигнали най-големите побнеди в историята

Българите не са били най-орязани в края на бол войни

Българите не са воювали за други държави така, както другите за тях

Българите не са най-ограбените

Те не са дори най-страдалите от комунизма

Българите вероятно са най-страдалия европейски народ от турците... вероятно!

Нищо повече (и това не е малко), толкова и в нищо друго тяхната болка и неправдите над тях не са повече отколкото над другите, НАПРОТИВ - много други народи са нямали повече държави, тънали са под чужд ботуш векове повече, били са ограбвани и избивани повече от българите,м воювали са повече за своето и са били по-достойни и честни съюзници на когото са били (и примерите няма защо да ги търсим по "Европата"... те тук на Балканите са предостатъчно).
цитирай
11. leonleonovpom2 - Германтигър-№ 8
08.02.2015 23:06
Руснаците имат вина и тя е на дипломатическо ниво че пропущат момента да узаконят това, което е постигнато с оръжие Но не са единствените виновни за новите ни страдания -на долния ти коментар ще отговоря отделно
Ето ги всички виновници
!/ Англия
2/ Франция, Австро- Унгария, Русия, Турция, Германия, Италия
Ще рече всички парафирали договора, който е срамен и позорен
Има ли Български представител там? Решават съдбата на България, а тя няма право на глас и защита Така ли е или не е така?

Смятам, че ясно са разграничени причина и следствие!!!

Ако атомна бомба убие100 000 души, причината за това е атомната бомба Следствието е убийството на 100 000 души

И тук Причината е Берлинския конгрес След това е Сръбско-българската война като следствие- смачкани са сърбите
После идва Балканската война- смачкана е Турция и то основно от нас, Междусъюзническата- бити са гърци и сърби, ПСВ- ядат пердах тарикатите, взели по дипломатически път земи от нас плюс Англия, Франция и Русия Не сме съвсем сами , има и германско участие, но не се налага да ни вадят от калта-три години се държим достойно!
Но всичко това е следствие на Берлинския договор, тези които са го подписали!
И затова идва Ньоййййй, където, без да сме запалили ние ПСВ, сме най-жестоко третирани! Всичко след Берлин е следствие на Берлин!
Така ли е или не е така?
цитирай
12. germantiger - ИСТОРИЯТА УЧИ И НАЛАГА
08.02.2015 23:08
Няма да реват българите, а като техните предци поемат тежкия кръст на две Балкански войни и една Първа Световна... загубили, измамени, друг така се разпоредил със "заровете" - да е и?!

Това е история, това е политика, това е случая, друг би казал съдбата.

Това е за всички били те българи или небългари.

И никой не ти е длъжен.

Длъжен е да признава истината, това да.

Ако някой лъже за българите - това е борбата, там е правото.

Няма право в това кой-кога те бил ограбил, ти също си грабил, кой-кога те е бил, ти също си бил много други.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Германтигър, № 9
08.02.2015 23:29
След написаното по предния номер, стана почти безпредметно да се отговаря на този ти коментар

Защо да мисли света за нас Аман ти и от мисълта му , ако е такава , като в Берлин
Или смяташ това за справедливо?

Не знам италианците да имат Шипка, като нас, ние сме си заслужили свободата, не ни е подарък, както го описваш И в рамките само на по-малко от на 30 години сме показали какво сме

Не си спомням, може и да съм забравил, да сме участвали на конгрес и да сме рязали границите на Германия, без нейно участие Този конгрес смяташ ли ,че тази му постановка е правилна и нормална?!

Че кой е загубил повече от нас територии Ние отвсякъде граничим с наши територии?! Посочи някой Кой-Сърбия или Гъция Империите - да, колониите от които са сучели
Посочи ми го, няма друга такава страна, поне в Европа

Нас ни фалираха, комунистите, за 12 милиарда, гърците имот с десетки пъти в повече и казваш, че ние искаме да ни се дава Не мога да повярвам ,че си написал тази низост!

Какво за войната -ВСВ
В договора е записано-България не желае да участва с хора и на територията и да се водят военни действия Какво не ти харесва?
На Хитлер е харесало, подписал го е, на тебе какво не ти харесва?!

Един път сме станали курбан на чужди интереси, пак ли? И никой, както в Берлин, да не ни защити по същността!
Не ми говори за гърците- дядо ми е воювал и срещу тях и срещу сърби Само най-долни гадории е видял от тях Ти какво мислиш, че са някакви светци ли Сърбите при примирие със снаряд убиват 12 човека, както си обядват Но получили отговор-снаряд в цевта на тяхно оръдие, което ги накарало моментално да вдигнат бяло знаме и да се предадат Това е в Междусъюзническата война
Е, извинявай, ако кръвно съм те засегнал с Берлинския конгрес, но не мога да угодя на всички
Истината е тази Друга истина не знам Ако е - "Бия те, защото те обичам", тогава може!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Германтигър, благодаря ти за коментарите!
08.02.2015 23:37
Темата ми, ако си забелязал, не е за това дали българите са най- в каквото искаш направление си посочи
Темата е за македонизмът и откъде идва той Ако не е станало ясно , причината е в жестокото орязване на България на прословутия конгрес, поради имперски интереси и несъобразяване с интересите и то пълно на Българите и даването след това на Македония на Сульо и Пульо като някаква детска играчка, без да има право над нея и като територия и като население
Кое не ти е ясно
Да мълчим и да казваме колко благородни са били подписалите решенията на конгреса?
От мен подобно нещо не чакай, напиши го ти!
Ако го напишеш, нищо, само ще го подмина с презрение!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Искали гърците компенсации за ВСВ!
09.02.2015 08:38
Прави са и знаят от кого да искат, въпреки, че 400 милиарда им са се видели трохи
А ние трябва да искаме компенсации със 137 годишна лихва за Берлинския конгрес За Ньой отделно
За стотици хиляди жертви през 1885 г, 1912-18, 1941-45 г, защото в Сърбия и Унгария са загинали 35 000 български войници и още толкова са ранени-Повече жертви, отколкото " героичната" ни южна съседка е дала във войната с Германия И на която ,веднага след войната сме се отплащали с милиарди, а нашето си е било за наша сметка, както винаги И те винаги имат да получават, а ние да даваме
За сведение ,за героичното им освобождаване, освен, че е руска заслуга, са се били и хиляди българи, както и за Италия Затова Гарибалди е също един от подкрепящите българите за Априлското въстание
Докато от южната съседка нямаме никаква помощ, а само поглед в чинията ни, какво да се отнесе от там
Поздрави на Българомразците! Никога не е късно да се изявят като такива!
цитирай
16. aboychev - ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ПЪРВО ПРИЧИНА
09.02.2015 11:08
БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС
Е ОБИКНОВЕН ПРОПАГАНДЕН ТРИК
НА ОТЧАЯ РУСОЛИЗЕЦ
ПРИЧИНА ЗА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС Е
РУСКО ТУРСКАТА ВОЙНА
ЗА КОЯТО ОПРЕДЕЛЕНО СА ВИНОВНИ РУСНАЦИТЕ
ВСИЧКИ ОПИТИ ДА Й СЕ ПРЕКАЧИ ЕПИТЕТА "ОСВОБОДИТЕЛНА"
СА ГРУБИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАЛШИФИКАЦИИ
ОСУЩЕСТВЯВАНИ ОТ РУСКИТЕ МЕКЕРЕТА У НАС
ТАКА ЧЕ ПЪРВОПРИЧИНАТА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ФАЛШИВАТА МАКЕРОНСКА НАЦИЯ
ОТНОВО СИ СТАВА РУСИЯ
ИЛИ
Ето ги всички виновници
!/ РУСИЯ
2/Англия, Франция, Австро-Унгария, Русия, Турция, Германия, Италия
ЦЯЛАТА ПО-СЕТНЕШНА ИСТОРИЯ ДОКАЗВА ПОСЛЕДНОТО
РУСОЛИЗЦИ ВСУЕ СЕ МОРИТЕ
ИСКРАТА ЩО Я ДНЕС ГАСИТЕ
ТЯ НА ВУЛКАН ЩЕ ДА ПОРАСНЕ
цитирай
17. anonymousbulgaricus - Ами, всъшност темата не е за &quo...
09.02.2015 12:20
Ами, всъшност темата не е за "македонизмът", а някакъв опит да се оправдае руската и после съветска политика по въпроса. Тя е и аисторична, защото е лишена от каквато и да е историческа и релативна обосновка. Сякаш, някой в Берлинския конгрес или където и да е се е наточил да цепи клета майка България щото мрази българите или там квото.

Ами, да не би Сърбия да е възстановена в реалните си граници и да е независима държава, а миилони сърби да не остават извън пределите й?
Ами, да не би Гърция да е възстановена в реалните си етнически граници?
Ами, да не би Черна гора да е възстановена и станала независима в реалните си граници, при условие, че е единствената балканска държава, сама извоювала свободата си?
Ами даже и Румъния създадена 1878 г. не е това, което е по етническа карта?
Да не говорим за Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, Полша, Унгария и т.н. Няма такъв модел, по който държави възстановявани или създавани в резултат на външна намеса да се установят в тяхната цялост - няма! България в границите нарисувани на Цариградската конференция (съборитана много повече от РУсия отколкото от АНглия) са най-близо до това. Двете държавици Княжеството и Източна Румелия като собствено български са много повече от това дето получават преждеописаните при освобожедението си.
И НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС НИКОЙ НЕ ОТРИЧА, ЧЕ В МАКЕДОНИЯ БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-МНОГО сред християнските народи там и въобще - това до Коминтерновско-Югославо-Българското предателство е неотменим и общоприет факт и в Османската империя и в Европа и навсякъде. И да, СТалин само доразвива творчески и налага, направеното преди него.

А за Ньойския договор недей, че ние имаме да плащаме по него, ако случайно не знаеш, а не някой друг на нас. Опростени са ни бая репарации и към Сърбия и към Гърция!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей и добре дошъл, Анонимус!
09.02.2015 12:49
Да не закачаме Ньойския договор, че сме длъжници!
Ами то има някой ,на които колкото повече даваш, толкова по-голям длъжник им ставаш Не само банките са такива
Да си чувал ,че сърбите вземат Ниш, като компенсация за Рашка Би трябвало като си я получават, да ни върнат Нишко и Поморавието А сега някои историци не смеят даже и да споменат ,че Ниш е български град Че Нишкото въстание не е сръбско, а българско Когато една госпожица коментираше това сръ/ п/ ско въстание и я коригирах, тя смутолеви че това били писали в учебниците-дупеблизците Да, те са от рода Маринкин, затова!
И докато България губи 50% от земите си, Сърбия ги утроява, а Румъния учетворява, в значителна част за наша сметка Мога да сметна и на нуждаещите се на Юг, но за какво да активирам някой Маринкин, който мисли посредством задните си части
Какво прави Юлий Цезар-Младши?
цитирай
19. leonleonovpom2 - Що за етнос е Румънският!? Пример, ...
09.02.2015 12:57
Що за етнос е Румънският!? Пример, как на база циганизиран латински се създава нов етнос!?
Че те сърби и хървати по между си не могат да се оправят, как други да ги оправят?
Гърция взема Беломорието ,заселено с българи и ги подлага на жестока асимилация Да плачем за всички тях, които са ни бръкнали в чинията Че има ли друг народ на Балканите с по-ясно очертани граници/ тогава/,при това на етническа основа-Конференцията точно ги е определила, че да ги коригират-по билото на Стара планина?!
Да , ти и не само ти ще кажеш нещо, което е в твоя лична полза и изгода!
Имаш право!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Бойчев!
09.02.2015 12:59
Не си струва човек изобщо да те коментира
Ако не си толкова ЗАСЛЕПЕН, човек ще помисли, че си ЗАПЛАТЕН!
Понеже не съм по пропаганда в чиято и да е полза, да не бъда обвинен в дискриминация на такива материали, пускам ти пасквила
Но само него
Защото после пък ще бъда обвинен като пропагандист! А, аз не съм!
Така, че прави си сконтото!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Анонимус, смятам те за интелигентен човек!
09.02.2015 13:19
Правиш ли разлика между причина и следствие Кое е първо Следствието или причината?
Аз не отричам Коминтерновските изпълнения с адрес България и Македония, но кое е по-ранно?
Ако е Коминтерновското, ще те помоля да смениш тук навсякъде местата на Берлински конгрес и решенията му с Коминтерна!

Защото не се заемеш с този български феномен, отявлени комунисти преди "промяната" такива като мен, не били никога комунисти и платили сериозна цена за това, да бъдат уличавани от тях в комунизъм?!
Защото вече не били комунисти, били НАЗНАЧЕНИ за КАПИТАЛИСТИ Е, ама аз не съм назначен за комунист и няма как да стане
Ти как мислиш, ако се беше реализирала, чисто хипотетично, разбира се Санстефанска България, джуджето Сърбия щеше ли да има някакви претенции Щеше ли да има война през 1885 година, щеше ли да има балканска война с Турция, за Междусъюзническа не питам, защото ,дори и да я има , щяла да е за половин седмица Толкова е можело да издържат бабаитите без външна намеса От Коминтерна естествено ще е намесата, ако я има все пак
Той е виновен - Коминтерна за падането на Рим и Отоманското нашествие Ако се подпишеш под това ,ще подпиша и аз, но с ОМ, че го правя, защото ти гласувам доверие!
цитирай
22. anonymousbulgaricus - Ама, историята не е литература, ...
09.02.2015 13:24
Ама, историята не е литература, фентъзи или искам това, което ми се иска, както често се получава тук!
Като мешаш исторически периоди, като вадиш събития от контекст и като даваш оценка на неща, които са просто история така става!

Простички факти са, че нито една държава, освободена от чужд освбодител, под каквато и да е форма или начин (мирно или с во йна и т.н.) не е получила държвност върху етническите си територии - факт, факт, какво има да го драматизираш!

ТОва, че оневинавяш руския империализъм във всичките му издания си е твое право, но няма да го направи по-малко отговорен за съдбата на България и Балканите вкл. и по отношение на Берлинския конгрес и темата в заглавието - македонизма!

Сега, да си чел някъде, че в рамките на Междусъюзническата, ПСВ и ВСВ, България е на губещата страна (искам или не - факт) и като такава, даже в известен смисъл е чудо, че въобще е опазена да съществува. И от това, че Нйойския договор е несправедлив за българите, това променя ли факта, че ние сме губеща страна по него и имаме огромно количество репарации, които са ни опростени. Между другото, т.н- "претенция" на гърците към Германия е по линия на двете войни..., в които България все е на страната на Германия.

България, за съжаление няма спечелена война, в резултат на която да получава репарации днес (па макар и формални) има една върната по споразумението Рибентроп-Молотов Южна Добруджа и един Ангорски договор с Турция, за обещетяване на изгоненените от ИЗточна Тракия българи и техните имоти от страна на Турция, за който и днес чат пат се говори, че има ТУрция дължими плащания или неща за у реждане (ама то е горе долу като това дето иска Гърция от Германия май) и толкоз.

Такава жлъч, в коментирането на елементарни исторически факти показва и историзма на написаното. Между другото, "македонизмът" като първоконцепция се появява още преди да го има Княжество България. А в днешния си вид е точно това - Сръбско-коминтерновско-бкп продукт на предателство и толкоз!
цитирай
23. anonymousbulgaricus - Добре, че поне признаваш, че Бъл...
09.02.2015 13:26
Добре, че поне признаваш, че България ГУБИ земите, а нали... Еми като ги губи, тва е положението.
цитирай
24. leonleonovpom2 - Браво, Анонимус!
09.02.2015 13:37
Не съм очаквал и друго от тебе!
За тебе решенията на берлинския конгрес са правилни
И Франция на Наполеон е победена от Русия, но не съм чувал нейни части да са станали руски , заради това!

Все пак чети внимателно , посочил съм взелите решенията на Берлинския конгрес
Русия съм я посочил ,не съм я пропуснал, за да ми се вменява нещо, което не съм спестил! Това си е чиста манипулация и то злонамерена както и да се обвинява само Русия за станалото!
Да си чувал за гръцки, сръбски и Черногорски делегации в Петербург, протестиращи срещу България в Санстефански формат Сигурно, но откъм глухо ухо Защо са толкова загрижени, кое ги притеснява?
Как тълкуваш това, като добронамереност ли

Историята е курва, не ми обясняваи какво е и върви с победителите, защото те я пишат
А пък победените могат и да ги назначат за победители, както е станало в Междусъюзническата война/ по вина на Коминтерна/
Доволен ли си?

История означава разказ или съчинение за миналото Разказ е на очевидец естествено Ако претеглиш писанията на историческа тематика, особено тези отпреди повече от 100 години, то съчиненията ще вземат сигурно 99% от написаното За какво говорим тогава?

Може и да се правят анализи на тези съчинения Но за придобиване на по-голям процент достоверност, не за друго
Ти какво, смяташ, че историята е точна наука ли
Ако беше такава, щеше ли да има статистика за жертвите на Русия - Бойчев да напише в каква война , в три варианта - 200, 000, 61 0001, 19 000?!
Това при точните науки е смешно и абсурдно
Както ти ме поучаваш що е история от твоя гледна точка и аз го мога, но от моя, на точните науки
цитирай
25. aboychev - АЗ НЕ СЪМ ТУК ДА БЪДА КОМЕНТИРАН
09.02.2015 13:43
ТУК АЗ КОМЕНТИРАМ
ПОСТИНГ
КОЙТО ЗА ПОРЕДЕ ПЪТ ИЗКРИВЯВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ В
РУСКО ОПРАВДАТЕЛНА ПОСОКА
ЗАКОВА И ПИША В КОМЕНТАРНАТА ЧАСТ
АКО ИСКАХ ДА БЪДА КОМЕНТИРАН ЩЯХ ДА ПУСНА СВОЙ ПОСТИНГ
СКОРО И ТОВА ЩЕ СТАНЕ
СЪБИРАМ РУСОЛИЗКИ МАТЕРИАЛИ,
ГЛУПОСТИ КАТО ТАЗИ ЗА
САН СТЕФАНСКИ МИРЕН "ДОГОВОР" И "БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС"
И НЯКАКВО СИ ОСВОБОЖДЕНИЕ
БЪЛГАРИТЕ СИ ПОДГОТВЯХМЕ ПЛАНОМЕРНО И МИРНО ОСВОБОЖДЕНИЕ
ОТ КОЕТО НАЙ-МНОГО СЕ УПЛАШИХА ИМЕННО В РУСИЯ
ОБРЪЩАНЕТО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ В ИМПЕ3РИЯ НА БЪЛГАРИ И ТУРЦИ
БЕШЕ ГОЛЕМИЯТ СТРАХ НА РУССИЯТА
ЗАТОВА НЕЙНИТЕ ДИПЛОМАТИ УРЕДИХА
ЗАЛАВЯНЕТО И ОБЕСВАНЕТО НА ЛЕВСКИ,
ЗАТОВА ТЯХНОТО МЕКЕРЕ БЕНКОВСКИ
НАЛОЖИ В ОБОРИЩЕ НЕФЕЛНОТО АПРИЛСКО ВЪЗСТАНИЕ,
ВЪПРЕКИ МНЕНИЕТО НА МНОЗИНСТВОТО ОТ УЧАСТНИЦИТЕ
ЗАТОВА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР ОТКРИ ВОЙНА ЗА
УСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ
(А НЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ)
ВСИЧКО БЕШЕ НАПРАВЕНО ИМЕННО ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ
ОБЯВЯВАНЕТО НА ДУАЛИСТИЧНАТА ИМПЕРИЯ,
ТОЗИ СТРАХ ОТ БЪЛГАРИЯ Е ПРИЧИНАТА
РУСИЯ ДА КЪСА И РАЗДАВА ВЪВ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ПОСОКИ ЕДИННОТО БЪЛГАРСКО ТЯЛО
НЕ Е НУЖНО НИТО ДА СЪМ ЗАСЛЕПЕН
НИТО ДА СЪМ ЗАПЛАТЕН ЗА ДА УСТАНОВЯ ВСИЧКО ТОВА
НО Е НУЖНО ДА СИ ЗАПЛАТЕН С РУБЛИ СЪЗНАТЕЛНО ДА НЕ ЗАБЕЛЯЗВАШ
ВСИЧКО ТОВА И ДА ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ТРАСИРАШ ПО ЛИНИЯТА
РУСОФИЛСТВО-РУСОФОБСТВО
И ДА ПРИПИСВАШ ЕДНИ ИЛИ ДРУГИ ЗЛИНИ НА ВСЕКИ ДРУГ НО НЕ И НА РУССИЯТА
СРЪБСКАТА "НАЦИЯ",
МАКЕДОНСКАТА "НАЦИЯ",
ТРАКИЙСКАТА "НАЦИЯ",
ШОПСКАТА "НАЦИЯ",
ДОБРУЖАНСКАТА "НАЦИЯ",
ИМАТ ЕДНО РОЖДЕННО МЯСТО
МОСКВА
РОССИЙСКАЯ МОСКВА
СОВВЕТСКАЯ МОСКВА
РУССКАЯ МОСКВА
ФАЛШИВИТЕ ОТПРАВНИ ТОЧКИ ВОДЯТ НАЙ-СИГУРНО ДО ФАЛШИВИТЕ ИЗВОДИ
УДОБНИТЕ ОТПРАВНИ ТОЧКИ ВОДЯТ НАЙ-СИГУВНО ДО УДОБНИТЕ ИЗВОДИ
ЗАТОВА ОТНОВО
РУСОЛИЗЦИ ВСУЕ СЕ МОРИТЕ
ИСКРАТА ЩО Я ДНЕС ГАСИТЕ
ТЯ НА ВУЛКАН ЩЕ ДА ПОРАСНЕ



цитирай
26. leonleonovpom2 - Бойчев, предупредих те!
09.02.2015 14:00
Прибирай си вересиите Иначе ще стоят в депото Прави си ги каквото искаш

Мен манипулации, особено с мои материали ,не ме интересуват!!!

Обясних на Аноним, че това е манипулация и точно му казах защо
Между другото ,ти върли"антикомунисте, " ползваш отявлен комунистически похват - вменяване на вина на невинен и то така, че той да поеме вината, при това чужда
Взимай си материала, няма да го трия или използвам за забърсване
цитирай
27. anonymousbulgaricus - Франция губи територии, а Полша е ...
09.02.2015 14:06
Франция губи територии, а Полша е поделена и е част от Русия чаак до ПСВ... и не само. Получава доста много неща Русия заради победата си над Франция (която не е само нейна), просто не е съсед на Франция и никой не би допуснал да стане, за да получи.

Няма "справедливи" и "несправедливи" договори. Има договори. В този конкретно, България даже не е страна и не преговаря, другите, оплакващи се делегации или имащи претенции също. Събират се 5-6 посланика или министри гледат картата, мерат, делат, проектират света и конкретния казус спрямо собствения си политико-икономически интерес и позиици, бъдеще, вече поети ангажименти и т.н. и тва е.

Естествено, че има статистика, виж в руските справочници и тя си е там. И историята не е "точна" наука в смисъла да знаеш точния брой на жертвите, ако може и поименно. А защото има ясна йерархия на факт, събитие, причина, следствие и т.н. Има си методология, инструментариум, научен и понятиен апарат, всичко, което има във всяка наука. Ако превърна химията или физиката в литература или фентъзи, сигурно много ше ми се смееш.

Ти, обръщаш цялата структура и смисъл на историческото и историята като наука, а аз даже не ти осмивам, а съвсем добронамерено ти казвам кое не е така и кое е.

Ако искаш да пишеш за страданията породени от "неспаведливите договори", това вече е съвсем различен жанр, но там отдавна имаме Класици, които са свършили тази работа още от Вазов насам.
цитирай
28. leonleonovpom2 - Защо ли си губя времето? Пишете, ...
09.02.2015 14:10
Защо ли си губя времето? Пишете , каквото искате!
Реално, Българското второ царство е смешно ,че е ликвидирано така Не само феодалната раздробеност е виновна за това!
Предателите, предателите!
цитирай
29. voulgaros - СИМЕОНОВ. . ЗНАМ ЧЕ СИ ЛЕК КАТО БА...
09.02.2015 14:51
СИМЕОНОВ..ЗНАМ ЧЕ СИ ЛЕК КАТО БАЛОН..ЗА ФАКТИ И ИСТИНИ.


ГЪРЦИЯ ДАВА ЕДИН МИЛИОН = 1 000 000 ЦИВИЛНИ И ВОИНИЦИ ЗА 6 ШЕСТ ГОДИНИ - ОТ МАЙ 1940 КОГАТО ИТАЛИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПОТАПЯ ГРЪЦКИ ПЪТНИЧЕРСКИ КОРАБ В РОДОС МИСЛЯ...ТОВА Е НАПРАВЕНО, ЗА ДА ОБЯВИ ГЪРЦИЯ--КАЗУС БЕЛИ..
НО ЕЛЛАДА НЕ ПРАВИ ТОВА...ПОСЛЕ ОКТОМВРИ ИТАЛИАНСКИТЕ ВОИНИЧЕТА + АЛБАНСКИ ВЪРЪЖЕНИ БАНДИТИ НАПАДАТ С 30 000 БРОИ НА 28 ОКТОМВРИ В ЕПИРОС.

ТОВА Е ДЕНЯТ ОХИ-------- 28 ОКТ. 1940 Г.

ПОСЛЕ ВИЕ -- БАЛКАНСКИ террористи, НА 1 МАРТ 1941 Г. тръгвате и сте ПОД ПОЛАТА НА ГЕРМАНЦИТЕ И СЛЕД ТЯХ --КАТО КОЛОНИАЛЕН РЕКРУТ..УБИВАТЕ 60 000 = ШЕИСЕТ ХИЛИАДЕС ЕЛЛИНЕС ЗА 4 ГОДИНИ.

Защо сами не влязохте в Гърция ??

...КАКВО СИ НАПИСАЛ В КОМЕНТАР по-назад ??-- ВИЕ СТЕ ДАЛИ ПОВЕЧЕ УБИТИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТ. ВОИНА, ОТ ГЪРЦИТЕ ?????

СИМЕОНОВ---..ТИ НЕ НЕ ЗНАЕШ ИСТОРИЯТА НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОИНА..И вероятно СИ МЕГА-НАГЪЛ

цитирай
30. leonleonovpom2 - Интересно, защо трябва да бъда осмиван!
09.02.2015 14:51
Аз съм дал реалните факти Това ,че те са смешни, какво отношение има към мен
Събират се ,решават, кроят карти и толкова, НЕ Е ЛИ СМЕШНО, ОСВЕН ,ЧЕ Е ЖАЛКО?
Ами то и съденият на смърт има право на защита и глас, България на този конгрес - не Какво общо имат Коминтерна и Сталин с решенията на този конгрес Че са се възползвали от това ,което е сътворил ли? с ТОВА СЪМ СЪГЛАСЕН!

ВСЕ ПАК, ГАДИ МИ СЕ ВЕЧЕ, ИСКАМ ДА ЧУЯ, МОЖЕ И ДА Е"АИСТОРИЧНО" СПОРЕД ТЕБЕ/ ТОГАВА СТЪКМИСТИКАТА Е ИСТОРИЧНА/ТВОЯТА ОЦЕНКА ЗА ТОЗИ"КОНГРЕС"
1/ ОКАЗАЛ ЛИ Е ТОЙ НЯКАКВО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ПО-НАТАТЪШНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ, КАКВО Е ТО, С КАКЪВ ЗНАК
2/ ТОВА ОТДЕЛЯНЕ НА МАКЕДОНИЯ И ДАВАНЕТО И КАТО БОНУС НА ДРУГИ ИМА ЛИ ИЗОБЩО НЯКАКВО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ МАКЕДОНИЗМА ИЛИ НЕ
3/ МАКЕДОНИЯ НЕ Е ЛИ УСПЕШЕН , ПОЛИТИЧЕСКИ ОПИТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВА НАЦИЯ ? ИМА СИ ВСИЧКИ ПАРАМЕТРИ ЗА ТОВА, ОСВЕН ЕЗИКА, КОЙТО Е ОЧЕБИЙНО БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ
ТОЛКОВА ДОСТАТЪЧНО

А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ИСТОРИЧНО И АИСТОРИЧНО , АЗ СМЯТАМ ,ЧЕ ТУК Е ПО-СКОРО ДИСКУСИОНЕН КЛУБ, СПОДЕЛЯНЕ НА МНЕНИЯ, ХИПОТЕЗИ, ИНИЦИИРАЩИ И КАТАЛИЗИРАЩИ МИСЛЕНЕ, а не папагалска среща
А КАКВО Е ПИСАЛ ИЛИ СЪНУВАЛ НЯКОЙ ДЯКОН Е ВАША ГРИЖА ДА ГО ОПИШЕТЕ И КАТАЛОГИЗИРАТЕ - ВИЕ, ИСТОРИЦИТЕ
НЯМА СМИСЪЛ ДА ПОВТАРЯМ КАТО ПАПАГАЛ НАПИСАНОТО, НЕ СЪМ В ПАРАЛЕЛКИТЕ
ТОВА ,ЧЕ АНАЛИЗЪТ МИ НЕ СЕ ВМЕСТВА В ДОГМИТЕ ВИ, НЕ Е МОЙ ПРОБЛЕМ
ИСТОРИЯТА Е НАУКА, ТЯ ПОЛЗВА АНАЛИЗ КАТО ИНСТРУМЕНТАРИУМ
НИКЪДЕ НЯМАМ ГРЕШКА ВЪВ ФАКТИТЕ, КОИТО СЪМ ИЗЛОЖИЛ
АКО ИМА ГРЕШКА, ТОГАВА МОГА ДА БЪДА ОБВИНЯВАН, ЧЕ ТЕ ВЛИЯЯТ НА ИЗВОДИТЕ
ПОСОЧИ Я, АКО ИМА
Така съм работил и в химията, въпреки ,че свободата там е значително по-малка
Но ,ползвайки правилата, винаги може да проявиш творчество
цитирай
31. anonymousbulgaricus - Ми, пак пишеш неверни неща и се оп...
09.02.2015 15:02
Ми, пак пишеш неверни неща и се опитваш, да си докараш тезата, този път с неоснователен сарказъм и опит да обвиниш некой че бил некакъв. А за падането на ВБЦ не са виновни нито раздробеността нито предателите чак толкова, ама тва е друга тема. Историята не е литературна приказка и това, че от даден исторически факт можеш да страдаш, като потърпевш или да се възторгваш, също като такъв и т.н. няма никаква връзка с причините довели до този факт, логиката на неговото случване и следствията.

Нелепо е, да вменяваш на някого чужди вини, още повече, да вменяваш конкретно за разглежданата тема, отговорност там където не е, при условие,ч е тя е ясно идентифицирана. От начало до край.
цитирай
32. leonleonovpom2 - Вулгарос!
09.02.2015 15:02
Вулгарос, това ,че имам прабаби гъркини е само доказателство, че не влизам заради нищо и никого за сметка на истината Когато гърците направят нещо положително, няма да спестя похвали или да се правя на разсеян
Жертвите във война са много относително нещо, като локум са, хайде да не спекулираме с милион гърци жертва няма за какво да бъде обвинявана България за тази война Тя е платила жестока цена на предната, не желае да участва и толкова И въпреки това София е срината
Аз съм може би единственият, който ти пуска коментарите Ако желаеш да го видиш, коригирай го, така, че все едно го пишеш за себе си тогава ще го пусна Това че имаш друго мнение ,не е пречка но квалификациите -да, пречка са!
Накрая се самоквалифицираш, наричайки ме ...Вулгарос! Тук се посмях
цитирай
33. anonymousbulgaricus - И всеки народ, на емоционално ниво, ...
09.02.2015 15:06
И всеки народ, на емоционално ниво, където има и недостиг в образование и особено в държави, които доскоро са били под чужд диктат, но не само - прави същото. Ами ако хипотетично си преставим, че ти беше сърбин, грък, румънец, бошняк, косовар, македонец, черногорец, унгарец, руснак, хърватин и т.н. (хипотетично), на същото ниво и със същите думи и аргументация какъв огън и жупел щеше да бълваш срещу Бългаиря като лоша, гадна, вредна, крадлива и т.н., каквото чета и чувам постоянно по техните форуми и не само. И за кого е ползата? Какъв е смисълът от този тип разглеждане и "четене" на историята. При условие, че фактите в нея и причините довели до тях, както и следствията са неотменими?
цитирай
34. leonleonovpom2 - Обвинения, без аргументация!
09.02.2015 15:08
Ето, това е аисторично, Аноним!
Посочи ми фактически грешки в постинга
Зададох ти три въпроса, няма отговор
Ако раздробеността на ВБЦ ,съчетани с предателства нямат вина за станалото, кой носи вината тогава?
цитирай
35. voulgaros - ДОБРЕ, ЩЕ ГО КОРИГИРАМ. ЩЕ МАХНА ...
09.02.2015 15:19
ДОБРЕ, ЩЕ ГО КОРИГИРАМ. ЩЕ МАХНА ОБИДИТЕ.

НО ГО ПУСНИ , ЗАЩОТО НЕ МОГА ДА ГО КОРИГИРАМ ИНАЧЕ.
цитирай
36. leonleonovpom2 - С последния ти коментар съм съгласен!
09.02.2015 15:24
Но това трябва да е взаимно! Не само от наша страна , така си губи смисълът
Не съм спестил в постинга критики към Русия-за лоша и слаба дипломация, провалила резултатите от войната Но защо си затварят очите някои, Русия иначе е сама, тя трябва да лавира, знае резултата от Втората Кримска война
Как да го обясня, Берлинския конгрес инициира и силно катализира с решенията си избуялият силно след това македонизъм
Не, че ако липсва , не може да се намери друг инициатор и катализатор, не е толкова трудно!
Но работата е, че го има ,има ги и решенията му!
Не подлагам на съмнение интелигентността ти, може и изложението ми да е било в известна степен двусмислено, но сега казвам точно как виждам нещата:
Инициира и особено силно катализира македонизма този конгрес С решението си да отдели областта Македония от България, която е заселена с Българи Да бъде използвана за разменна монета!
Така са отделени и Добруджа и Одринска Тракия и там има подобни спекулации- за нови нации
Така ли е , Анонимус?
цитирай
37. anonymousbulgaricus - Ами историчното е следното: 1. ...
09.02.2015 16:23
Ами историчното е следното:
1. Има карта, върху която е постигнато споразумение и върху която следва да се изградят две български държави, която покрива 1-1 територията на Българската екзархия, вкл. с новите (добити с плебисцит епархии).
2. Русия, торпилира тази карта, по три причини - 1. Да завладее пряко територии (Бесарабия и Кавказ), което следва 2. Да компенсира Румъния и Сърбия за участието им във войната, а Румъния и за вземането на Бесарабия 3. За да създаде единна подчинена на себе си държава, та ако номерът мине, да има предмостие към проливите и да реши проблемът с "българите", ако не мине, да има разменна монета, която да опази част от горните две.
3. Не минава, следва което следва, така всички балкански държави са поставени в проблемна ситуация - от една страна нямат справедливо решение на собствения си национален въпрос (етнически територии са в чужди държави - Османската империя, Австро-унгария и Русия), от друга страна националните им доктрини са насочени умело в спор помежду им за контактните територии, част от Османската империя.
4. Националните доктрини и националните държави на Гърция и Сърбия са по-стари и те като цяло включват себе си решаване на въпроса с етнически, но и с "исторически територии", които са заселени от българско население. България от своя страна, последна създадена, териториално е по-голяма от Сърбия и Гърция, а даже не е и кралство поне т.е. независима държава. Македонизмът като концепция присъства и в сръбската и в гръцката национални доктрини, но по различен начин. Въобще "грецизацията" и "сербизацията" на българско население е неизменна част от националните доктрини на двата народа, като първата се проявява дори преди да има национална гръцка държава и се проявява с помощта на Русия и чрез ВСеленската патриаршия още през 18 век, като най-ярък пример е унищожаването на автономните сръбска и българска църкви и т.н.
5. Българският национален въпрос след Берлинския договор и в противовес с руската политика е обединителен.
цитирай
38. anonymousbulgaricus - 6. Никъде, нито в Берлин, нито къ...
09.02.2015 16:32
6. Никъде, нито в Берлин, нито където и да е било, някой отрича, че преобладаващото население в Македония е с българско етническо самосъзнание. Това го потвърждава и Османската империя. ОБединителния процес при решаването на БНЦ минава по модела - съединение източна руумеля княжество българия - успешно проведени, опазване и разширяване на българското присъствие в Македония, разширяване на Екзархията, добиване на Автономия и съединение. Това е концепта, който с различни противоречия и баталии в общи линии с следва. За Сърбия и Гърция, концепта е решаване на етническия им въпрос, Епир, Косово и т.н., но и навлизане в "исторически територии" на Южна Тракия и Македония, които всъшност етнически са българо-турски.
7. България, Сърбия и Гърция и Черна Гора в съюз решават да се справят с проблема Османска империя и да добият решение на собствените си национални въпроси. България се излага в дипломацията и въпреки, че решава огромна част от националния си въпрос, а и повече, завладявайки територията от Мидия/ЕНос, до Солун, Стурмица и Цяла Източна Македония, тя прецакана от Русия тежко надценява себе си и изяло по своя вина се докарва до практическо унищожение. Само две горе долу успешни военни операции и намесата на Лондон ни спасяват.
8. Вместо да се включи на печелившата страна на ПСВ, участва на губещата - губи, репарации и т.н. Така би си върнала пак Мидия/Енос минимум + покрайнините и Стумица, и по-добър статут на българите в Македония.
9. ВСВ повтаря ПСВ, единствения бонус е връщането на Южна Добруджа, което става по уговорка пак на Русия-Германия, за да не стане Чърчиловия "Балкански съюз".
10. Сърбия, Коминтерна и БКП развиват концепцията за "Македонизма" от етап в българското национално движение към правене на нова нация със съответния реквизит. БКП прави акция за македонизация и на българската част на Македония. Готви се да създава и нови нации (щопска, добруджанска, помашка), националните доктрини на Сърбия и гърция още се радват на шопсаката и помашката.
Кое е точно неясно? За ВБЦ и падането му има достатъчно вече литература и изследвания, които показват причините извън "разпокъсаността" и "Предателствата". Много повече факторът е демографско-икономически, тъй като и самата разпокъсънаост е следствие за него.
цитирай
39. sande - Да не забравяме и някои други "по-маловажни" работи ...
09.02.2015 17:12
Веднага след т.н. ВОСР влиза в действие комунистическата идея за победа на световния пролетариат.
Идеята за Южнобалканската федерация на славянските народи се лансира като нещо съвсем реално и постижимо.Това е нещо като Втори СССР, но Сталински. По въпроса се работи последователно. Този инженерен проект се задвижва буквално след края на ВСВ. Югославските държави плюс България. Свързващо звено - отделна Македония, като нова държава със своя идентичност и език. "Вождът и учителят на българския народ" Георги Димитров с второотделенско образование, агент номер едно на КГБ и ген. секретар на Ком. интернационал, работи железно по въпроса. Предал е Пиринска Македония, предал е и Р Македония, където имаме железна българска власт и администрация - цивилна, военна и полицейска. Цялата администрация е обявена за фашистка и е подхвърлена на заколение. От титовата власт , но и от българската в София. Под нож! АСНОМ - приема решенията на Москва. А протоколите са водят на български език. Имам ги. Защото друг език няма. Но друже Тита отива реално на запад. Бие дузпата и на Сталин, и на Г. Димитров. Спечелва Вардарска Македония, на тепсия му е поднесена. А в Пиринско мъчат хората да се пишат "македонци". После се мълчи заради авторитета на човека в Мавзолея в София. Пито - платено.Така до днешен ден. Пътища за никъде.
цитирай
40. shtaparov - Берлинският конгрес впрочем е о...
09.02.2015 20:34
Берлинският конгрес впрочем е отцепил Македония от нейната родина,за да я даде на гърците,и това е станало от невежество. Причината е,че по онова време не е имало "тракедонизъм",който да обясни аргументирано на хората,че античните Македони са всъщност древно-Българско племе,имащо толкова общо с гърците,колкото имат общо французите с камерунците. Гръцкото лоби на Балканите и в чужбина не спи- то ежедневно и ежечасно ламти за чуждото,без значение че няма никакво право на него! Западняците обаче са отраснали в лъжа и не знаят,че Българите са на Балканите най-малко 5 000 години преди гърците. Сега разбира се ще им е трудно да свикнат- да не говорим пък за гърците,но им обещаваме,че ще им се наложи! Ще се наложи да свикнат с нашите права над Балкавнските земи и хоро ще играят,дето се вика! Да!!!
цитирай
41. leonleonovpom2 - Бойчев!
09.02.2015 20:34
Пущам ти коментара, защото ценя положен труд!
Но си тръгнал в много погрешна посока
Аз никога не съм бил комунист Детството ми и ученическите ми години бяха жестоки Но като родителите ми се научих да бъда боец - във всичко, било наука или спорт
Мразя нагласените неща, независимо от кого!
Майка ми , на 24 години ,директор на училище е арестувана, със заплаха от смърт при опит за"бягство" Това се говори в селото, на чието училище е директор Цялото село се вдига в нейна защита, включително и черните забрадки - така са наричали майките на убити партизани Това я спасява! Тези хора са причина след години и аз да се появя на бял свят
А майка ми обичаше тези хора наравно с родителите си, по-късно проумях защо
Излишно е да добавям каквото и да е!
Не ме слагай там, където никога не съм бил!
цитирай
42. leonleonovpom2 - Благодаря ти от сърце, Щапаров!
09.02.2015 20:49
Най-после един достоен коментар!
Омръзна ми разни негодници да са прави, а ние винаги виновни и изкупителна жертва за щяло и нещяло!
Можели други висши негодници да се съберат, ей така-за кеф и на карти, доколкото са вещи по тях, да определят граници, дори без да се допитат или информират потърпевшите Като някакво стадо да ги третират и да сме им благодарни за оказаната чест!
Ами да ни дадат техните, сегашни наследници на туарегите или пък на бушмените като териториална компенсация Не се иска много или свръх ум/ Архимед/ за това!
Ние имаме право само да сме им благодарни, нищо друго
Не, аз робско съзнание никога не съм имал и подобно примиренчество и нагласенчество едновременно никога не бих приел
Благодаря ти за подкрепата, но наистина това тук надмина и най - лошите ми очаквания!
Приятна вечер, приятелю!
цитирай
43. leonleonovpom2 - Разбирам ситуацията, Анонимус!
09.02.2015 20:58
ти си представител на чисто теоретичната наука На официално утвърденото в историята А то за Берлинския конгрес е, че е решение на силните, те имат право да правят това с България, тя е освободена, даром е получила свободата си и така нататък
Това за даром е пълна идиотщина, защото ако някой е повторил подвига на спартанците, това са опълченците ни!
А тези " европейци", на този конгрес са достатъчно неуки, за да не знаят, че когато България е имала държава, те са газели в блатата И че за да ги има като такива"величия" заслугата е именно на България, спряла арабите към земите им
Ще си платят мръсотията! Това е сигурно!
цитирай
44. leonleonovpom2 - Това е така , Санде!
09.02.2015 21:10
Едни чисти Българи, на чисто териториален принцип са обявени за македонци
Да, това е коминтерновско изпълнение Но отделянето на територията Македония от майка България е извършено именно на Берлинския конгрес, не е дело на Коминтерна , той само се възползва от ситуацията
Защо са я отделили, от какви скрупули? Силни били, имали право Ами това е чиста проба кражба
Защо Англия трепери сега заради евентуална независимост на Шотландия!? Да и даде направо независимост! Имат карти, Хадрианова стена, никакъв проблем
Да, ама двойният стандарт не е от вчера
Приятна вечер!
цитирай
45. leonleonovpom2 - Хубаво ,че ме подсети за шопи, Анонимус!
09.02.2015 21:19
Дядо ми по майчина линия беше по фамилия Шопов, родът му е от Рила. Гонеше целта си до край! В такъв случай казваше, че е шоп!
Но станеше ли дума за Българско, беше способен на всичко Човек проливал шест години кръвта си на фронта, плюс още близо четири в плен , умираше в името на България
Да, мразеше сърби и гърци, заради долните и недостойните им гадории
цитирай
46. leonleonovpom2 - Смятах за естествен завършек на цикъла да бъде:
09.02.2015 21:27
Берлинския конгрес! Римската мелница на народите - ІІ
Но при така стеклите се обстоятелства, считам това за прекален и излишен лукс
Няма да го направя, поне сега
Нека енергията, погрешно насочена тук, да се ориентира в правилната посока - там където има хиляди прочити за часове
Интересното е там, не тук!
Приятно четене!
цитирай
47. get - Отново го казвам ... ?
09.02.2015 22:25
- Да не си правим ИЛЮЗИИ - Защото Свободата НЕ СЕ ДАРЯВА а се изВОЮВА! - Първо вътре в СЕБЕ СИ ... пък после в ОБЩЕСТВОТО !!

- Пак ви повтарям, разсъжденията на Тончо Жечев - казани още от преди години:
- На България, ако "великите сили" не и бяха "БАБУВАЛИ" ... а я бяха оставили да следва НОРМАЛНИЯ, И ПРЕДОПРЕДЕЛЕН Й ОТ ПРОВИДЕНИЕТО(?) ПЪТ НА РАЗВИТИЕ ... Нямаше да се "роди недоносче" !
- В резултат нямаше да бъде изтощена от борбите за НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ на БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН НЕЙНОТО ЗЕМЛИЩЕ ... !

- А с един ИКОНОМИЧЕСКИ ГИГАНТ - НЕ МОГАТ ДА СЕ ОТНАСЯТ, КАТО С ПОЛИТИЧЕСКО ДЖУДЖЕ! Помислете над тези думи на Първият следвоенен канцлер на ФРГ - Конрад Аденауер!?

- Но да се върнем, към това което се е опитал да ни обясни Т. Ж. чрез книгата си "Българският Великден или страстите български"? ... или защо НЕ НИ БЕ НЕОБХОДИМА П-О-Д-А-Р-Е-Н-А-Т-А "СВОБОДА" - под вида на Р А З П О К Ъ С А Н А БЪЛГАРИЯ?
- Първо поради РАЙХЩАДСКОТО споразумение, сключено ТАЙНО в началото на юли 1876 г. от руският император Александър ІІ и австро-унгарския му "събрат" Франц Йосиф с ОСНОВНО ПОСТИГНАТО СЪГЛАСИЕ - на Балканите НЕ МОЖЕ да бъде основана ГОЛЯМА и могъща БЪЛГАРСКА държава!
- Второ: по силата на това споразумение, Русия и Австро-Унгария са имали намерение да си поделят Балканите.
- Трето Британският кабинет на българомразеца Бенджамин Дизраели е бил в постоянно течение. По елементарната причина, че масонът граф Андраши е бил агент на семейство Ротшилд. А самият лорд Биконсфийлд, бил изпаднал в пълна зависимост, включително финансова, от английските представители на тази най-всевластна фамилия на планетата.
- Четвърто - по причина ТЕГЛЕНИЯТ ОТ РУСКИЯТ император ЗАЕМ отново от Ротшилд за водене войната от 1877/78г. с което става напълно зависим от "Фамилията" - А тя има съвсем други ВИЖДАНИЯ не САМО ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ а и за Черноморският регион ... и КАСПИЙСКИЯТ НЕФТ?!
- Това накратко ... поради което почти не осветлих, какво ни се разказва от Тончо Жечев - вярващ в България?

П.П.
- Тъй като виждам, че твърде им се връзваш на историците, не само анонимни - ето какво е мнението за Историческата наука и историците ... на по-умни от мен хора?

- Казват, че не е във възможностите на Бог да променя миналото – единствено историците можели да правят това. Той единствено, вероятно поради тази им полезност, търпи тяхното присъствие.
(Samuel Butler)

- Историята и културата на една държава, съставляват в същноста си Историята на Човешкия Разум – историците се занимават предимно с описанието на битки и обсади – а това е историята на човешкото без”умие … за съжаление!

- Казват: Историята се пишела(прави) днес. Следователно историците я пре(на)писват утре. Извода е – Историята е наука за бъдещето!
(Константин Кушнер)


- Единственото като извод и полза, от това което ни преподават по История, е да се научим, как по-добре да я фалшифицираме.
(Станислав Ежи Лец)

- Какво е това История ли? Лъжа, с която всички са съгласни!
(Наполеон I (Бонапарт))
цитирай
48. leonleonovpom2 - Да, това е така, Гет!
09.02.2015 22:52
Смятах да развия този въпрос-За Берлинския конгрес и римската мелница-ІІ
но слава богу- ще си спестя тези излишни, натоварващи емоции
тайната конвента е факт Но тя е продиктувана от опита на Русия-много горчив, да не повтори станалото Австро-Унгария да не и противодейства те не си разделят балканите Просто Австро-Унгария взема Босна и Херцеговина, а Русия - бесарабия Да , решено е да няма силна Българска държава на Б
Грешка Първа
но в хода на войната нещата се променят Отоманската империя моли за мир
И в Прелиминерния Санстефански договор нещата са други, в полза на България
Русия търси веднага Австро-Унгария, за мнение Тя казва, че е съгласна с договора, Известно възражение има за излаза ни на бяло море Франция и Германия също са съгласни, Франция оспорва само излаза на Бяло море В това време пристигат в Петербург делегации от балканските страни, без Румъния И навиват Русия на чувствителна тема- влиянието и на Балканите-грешка втора, че се вслушва в тях
Но най-голяма е третата грешка Трябвало е да се подпише незабавно споразумение с Австро-Унгария, След като тя не е имала принципни възражения Но Русия, в лицето на дипломацията си се колебае и пропуска момента
Ако е било направено това, останалите Велики сили са щели да подпишат решението на Сан Стефано
Дипломацията на Русия компрометира военния успех
Свободата ни не е подарена Дори и да е дирижирано, опълченците са показали ,че я заслужаваме и то напълно Не може и не е редно да имаме угризения в тази насока
Но Русия си е изпатила, да не се забравя това от Втората Кримска война особено и тя не може да подминава този факт току-така
Так, че не е редно да търсим вина , при това само в нея
Аз питам, на каква цена и защо Англия взима Кипър? не е ли бакалската сметка в основата, заради която Македония се връща на империята - като компенсация
Много умно ,няма що-едни проливат кръв и са виновни, други получават скъпи подаръци и ронят сълзи за нас!
Да ние ,както казват италианците имаме нужда от аиуто-помощ, за да мислим
цитирай
49. leonleonovpom2 - Така е, връзвам се , Гет!
09.02.2015 23:05
Въпреки ,че по-горе в коментарите бях писал, че историята е курва и ходи с всеки победител И че победителите я пишат Да, те няма как да признаят мизериите ,които са ни причинили, правилно са постъпили А сръбската война, Балканската, и всички други войни са сами за себе си, нямат нищо общо с конгреса Там те не са разглеждани Както и успешно положените основи за една бъдеща Македонска държава и респективно нация А къде е отделена Македония от България Ами Одринска Тракия и Добруджа Било правилно!
После Сталин искал да прави нови нации Сигурно, особено ако е бил на конгреса, тогава е и единствен виновник
Сто процента е правилно и Великобритания да се раздели по този начин/ не и го пожелавам/, само да опитат хубавите последици Плюс това нямат такива, обичащи ги съседи като нашите!
Спокойна нощ!
цитирай
50. get - - За да си изясним ЦЯЛАТА ТАЗИ ГАЛИМАЦИЯ ... ще го кажа на театрален жаргон - Кой е на "авансцената" не е толкова важно - важно е кой ...
09.02.2015 23:48
leonleonovpom2 написа:
Въпреки ,че по-горе в коментарите бях писал, че историята е курва и ходи с всеки победител И че победителите я пишат Да, те няма как да признаят мизериите ,които са ни причинили, правилно са постъпили А сръбската война, Балканската, и всички други войни са сами за себе си, нямат нищо общо с конгреса Там те не са разглеждани Както и успешно положените основи за една бъдеща Македонска държава и респективно нация А къде е отделена Македония от България Ами Одринска Тракия и Добруджа Било правилно!
После Сталин искал да прави нови нации Сигурно, особено ако е бил на конгреса, тогава е и единствен виновник
Сто процента е правилно и Великобритания да се раздели по този начин/ не и го пожелавам/, само да опитат хубавите последици Плюс това нямат такива, обичащи ги съседи като нашите!
Спокойна нощ!


... режисира мезансцена?
- В тази връзка вероятно ще трябва да обясня едно понятие, което на нас е почти неизвестно запомнено единствено по книгата на Р. Киплинг и назовавано "The Great game"?
- Последиците от тази ИГРА - между игрите на за Централна Азия м/у "телуричната" имперска сила Русия и "таласократичната" Британия - дават значително отражение при воденето на предварителните тайни преговори от граф Шувалов и Солсбъри в Лондон, предхождащи Берлинската конференция. Бисмарк е знаел за тези неща, но тъй като пряко не са го засягали е й играел ролята на "безпристрастен" арбитър(за радост на Тигъра:)).
- Кипър го дават, за обезпечат логистично и военно новопридобитият от Биконсфийлд с парите на Ротшилд Суецки канал ... уф навлязох в детайлите и най-вероятно само ще те задръстя с информация и повече объркам - Но?
- Пак казвам, на героизма и саможертвата на руските солдати ПОКЛОН!
Но по отношение на всички аристократични "ВЕЛИЧИЯ" с долни ИМПЕРСКИ АПЕТИТИ на това ... КЪЛБО ОТ ЗМИИ, наречени "велики сили" - казвам единствено: Господ да им го върне с лихвите!
- На Русия и Австро-унгария, бе им отреден Край, СПОРЕД "ЗАСЛУГИТЕ" - и полит. късогледство!
цитирай
51. leonleonovpom2 - Около това се въртя, Гет!
10.02.2015 00:07
Че извършеното на този конгрес спрямо България е безкрайно недостойно От една страна, тези Велики сили се явяват гаранти за съществуването и, от друга-умишлено са я направили инвалид! Сигурно са си давали сметка какво правят До това довежда преяждането с власт - да се наслаждаваш на гадостите, които правиш
Нищо не може да ме убеди , че първопричината за всички злини за България в последствие, не се крие в решенията на този конгрес -по-калпави от това трудно могат да се измъдрят И македонизмът е заложен там
Да и дядо ми казваше, че е шоп, ама нека някой да се опиташе само да го закачи , този двуметров планинец на тема България и Българи Мамма миа!
Лека нощ , Гет!
цитирай
52. anonymousbulgaricus - ти си представител на чисто теор...
10.02.2015 12:03
leonleonovpom2 написа:
ти си представител на чисто теоретичната наука На официално утвърденото в историята А то за Берлинския конгрес е, че е решение на силните, те имат право да правят това с България, тя е освободена, даром е получила свободата си и така нататък
Това за даром е пълна идиотщина, защото ако някой е повторил подвига на спартанците, това са опълченците ни!
А тези " европейци", на този конгрес са достатъчно неуки, за да не знаят, че когато България е имала държава, те са газели в блатата И че за да ги има като такива"величия" заслугата е именно на България, спряла арабите към земите им
Ще си платят мръсотията! Това е сигурно!


Това па как го измисли? Какво общо има "теоритичната" или "практична" наука с историческите факти. Науката, като си човек на науката е наука - със своя апарат, инструментариум и т.н. "Теоритичната наука", както знаеш, по принцип няма единство, второ що се отнася до историята, достатъчно много е направила за изсветляването на фактите довели до Берлинския конгрес и несправедливостта на неговите решения от гледна точка на българския народ, който е негов обект. Е - и?

Това не е научно упражнение и нито е повлиало, нито е променило, нито пък ще промени простичкия факт, че и по отношение на България, както преди това по отношение на Сърбия, Гърция, Влахия, Черна Гора, пред и след - въпросните Сили са решили това, дето са решили по начина, по който са го решили и то е меродавен и неоспорим факт.

Те, въпросните сили, са се вълнували точно толкова, от това, че в 5-век са говорели с конете си само на немски или са били в блатата, като ние сме били Велика сила, точно толкова, колкото ние като Велика сила сме се вълнували от болежките на тимочаните, аварите, гърците или нубийците - изобщо. Ако има доминиращ и повавляващ интерес има реакция, решение и т.н. и толкоз. Същите тия Велики сили, по никакъв начин не носят отговорност, че сме си загубили статута на такава, те част от тях са били в блатата по това време....
цитирай
53. germantiger - ...
10.02.2015 14:00
Вчера, влизайки в постинга бях както се казва, потресен от написаното от anonymousbulgaricus!

Бих написал почти същото, но в детайлите за българска история нямаше да съм така точен и изчерпателен.

Преди два дни коментарите ми бяха смес от истина и провокация, нито само едното, микс от двете и то предизвикан (според мен) микс следствие на постинга.

Поздрави за дискусията и коментарите на ВСИЧКИ!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Добре, Анонимус!
10.02.2015 15:40
Всеки има право на лично мнение Не съм длъжен нито оз , нито ти да съгласуваме мненията си един с друг, още по-малко да ги уеднаквяваме
В инструментариума на всяка наука има начини едно и също явление или факт да бъдат обяснени с противоположни механизми
Да не давам пример от химията, защото няма да бъде лесно разбран от мнозина, но като пример от точна наука би бил прекрасна илюстрация на казаното по-горе Историята в това отношение дава още по - големи възможности, защото е друг тип наука
Например, беше ни втълпявано ,че на конгреса Бисмарк като домакин бил най-големия враг на България И никой не го отричаше
Сега, след проучване се установи дори обратното държал се е като домакин, любезно изслушвал заинтересованите/ без нас, защото ние не сме там и липсваме/ и накрая даже озаптил озверените хищници
Така ли е?
Аман ти справедливия договор , подписан в отсъствието на единствената кръвно заинтересована от него страна Или може би греша, не е така! За каква справедливост изобщо може да се говори в такива условия Защо отсъства България, Анонимус Познавам стила ти, знам и отговора ти, искам да го видя Честно, ако го направиш ,ще призная очакван ли е или си ме изненадал приятно
Браво на такива, подкрепящи и оправдаващи подобни решения, взети в такава обстановка!
Те са способни на всичко, във всички посоки
Присъстващите там са го доказали
Една приятелско уточняване
Да, теория, но не теорИтично или теорИтически , а теорЕтично и теорЕтически.
Както коригирам, но корЕкция или не корЕгирам Просто глаголът е кориже, но отглаголното съществително е с Е
цитирай
55. leonleonovpom2 - Добре, Германтигър!
10.02.2015 15:53
Понеже би написал почти същото като Анонимус, то и аз бих отговорил почти същото като на последния негов коментар № 52, така, че бъди така добър, колкото си и симпатичен/ това е напълно сериозно/ да прочетеш коментара
Все пак , това е и към Анонимус преди всичко, аз не получих отговори на въпросите които поставих, освен мъгляви оправдания за стореното!
Но важният за мен лично въпрос беше сбъркал ли съм някъде фактологията Знам много повече от написаното тук ,но съм дал най същественото, мое право е
Едно време беше това, всички да мислят еднакво, по спуснат отгоре тертип
Сега мен ме учат да мисля така, при положение, че някои ме обвиняват като агент на Коминтерна
Не е ли нещо много сбъркано, както с назначените за капиталисти бивши комунисти?!
цитирай
56. anonymousbulgaricus - Виждаш ли, въвеждаш категорийни ...
10.02.2015 16:21
Виждаш ли, въвеждаш категорийни понятия, които нямат нищо общо с историята, като напримерно "Справедлив" или "недостоен" договор. Те не са исторични и не са част от тази наука, нищо че се ползват в популярните й и пропагандни позовавания и в литературата, разбира се. Хайде да видим критерия за "справедливост" - справедлив ли е Кючук-Кайнарджанския договор спрямо кримските татари, черкезите и въобще северно-черноморските народи? Справедлив ли е Яшкия договор спрямо тях, отново? Справедлив ли е Букурещкият договор спрямо сърбите? Справедлив ли е Одринският договор спрямо гърците? Справедлив ли е Парижкия спрямо Русия? Справедлив ли е Сан Стефанския спрямо българите и черногорците - нищо, че не е договор? Справедлив ли е Берлинския - спрямо същите (тука ясно)? Справедлив ли е Букурещткия от 1886 спрямо България? Справедлив ли е Лондонския от 1912 спрямо Османската империя? Справедлив ли Букурещкия и Цариградския от 1913 спрямо България? Справедлив ли е Брест-Литовския спрямо Русия/СССР и Румъния? Справедлив ли е Версайския спрямо загубилите войната? Справедливи ли са договорите за края на ВСВ спрямо победените? И т.н.

ОСвен това, в кои от изредените договори засегнатите страни са участвали като такива при решаването им? Гърците участвали ли са в подписването на ОДринския, Сърбите при букурещкия и т.н.? Например?

Между другото, замислял ли си се, защо по силата на картите от Цариградската конферения и т.н. България е предвидено да се дели на Източна и Западна, а в Берлинския се дели на Северна и Южна и кой има интерес от това и защо? Ами Ниш, дет го споменаваш, по силата на кой предварителен и реален договор е даден на Сърбия и за това ли е виновен некой друг? За Шопските въстания дет по всички родови линии моите предшественици са участници имат рани от тях, те по чия поръка и в чия полза се случват?

Та за македонизмът, той е сръбска шовинистична концепция, взета на въоржение от комунистите и претворена от Сталин - Тито - Димитров в дело!
цитирай
57. anonymousbulgaricus - Напротив, съвсем конкретно съм ти ...
10.02.2015 16:33
Напротив, съвсем конкретно съм ти отговорил на въпросите и пак ще ти отговоря:
1. Ако Русия беше спазила това, което е официално договорено, щеше да има две големи български княжества - източно и западно, които в процеса на развитие, вероятно щяха да се обединят, както се случва с източна и западна германия.
2. Македонизмът от гледна точка на съседите ни е концепция, която съществува даже преди възстановяването на българската държава, че и на гръцката под една или друга форма.
3. Македонизмът като "българска реакция" е част от национално-обединителната концепция след войната, която е предвиждала автономия и обединение след това;
4. Македонизмът довел до създаването на днешната съседна нам нация е коминтерновска концепция, въплатена в действие от бг комунистите и сръбските такива под опеката на Сталин. Той е концепция, принципна, за т.н. "комунистически нации", за която е избрано да се експериментира в бг, а ако резултата е успешен да се ползва за "износ на революция".
5. Никъде не е предвидено и не е имало възможност за създаване на самостоятелна българска държава в резултат на войната, независимо от наличието на Санстефанския предварителен договор. Нелепица е твърдението, че условията са се изменили и Османсаката империя е капитулирала - ами тя войната се води с ясното съзнание, че Русия трябва да я спечели, Османската империя да капитулира и след това да се реши "Балканския въпрос", който между другото не включва само България и българите.
6. Действията на Русия преди и след войната, водят до резултата, чийто потърпевши сме ние. И не действията на погиналите войници, а на руските политици.
7. За цифрите за жертвите - ще те изненадам вероятно, нищо, че съм го обяснявал, но ... вскичките са верни!

Между другото, вече ги има публикувани всички договори - преди, след и т.н. Прочети ги и тогава пак да дебатираме.

Като цяло и последно - съдбата ни е тежка, решена е вън от нас, но не е уникална, такива са много други - за нас е най-тежка, щото си е наша!
цитирай
58. anonymousbulgaricus - А ако търсиш личната ми оценка за ...
10.02.2015 17:03
А ако търсиш личната ми оценка за договорите, те всичките са несправедливи, но това няма общо с историчността и историята. Писал съм два постинга посветени на възможностите България сама да се освободи, има някой ден, здраве да е, да пиша още един, а и за нишките и видинските въстания и т.н. неща и категорично смятам, че "Русия нека заповяда" е грешна и политическа и реална концепция, доказана с времето. Смятам, че България рано или късно е щяла да се самоосвободи, като формата и начина нямат значение особено и така е трябвало да бъде. Българският дневен ред, такъв какъвто е бил през 19 век, макар и понякога да е сходящ с международната обстановка си е български и когато българите са го налагали и са се възползвали от него (с най-ярък пример църковната независимост), най-много са печелили. Когато сме част от друг, чужд, па макар и на пропагандно ниво добронамерен, дневен ред, все страдаме. Не само събитията около освобождението го показват, не случайно всички теоритици и практици на българската национално-освободителна доктрина изрично предупреждават, даже забраняват българския дневен ред да се вкарва в чужд контекст, а прокламират само за това международната обстановка да се ползва умело в наша полза. НО, нищо от това не става. Фактите и историческата ни съдба е друга, хубава-лоша - това е положението!
цитирай
59. leonleonovpom2 - Защо да не може исторически да се ...
10.02.2015 17:43
Защо да не може исторически да се направи оценка на договора?Несправедлив е по две направления
Ние не сме страна и не участваме и няма проблем с границите ни, че да ги разчертават като първолаци и да сменят посоките по компаса Очертани са с църковната независимост
Смяната им е заради водещитеВ Цариград са Австро-Унгария и Русия, в Берлин са Англия и Русия На Австро-Унгария претенциите са задоволени, на Русия -също На Сърбия тоже, Румъния получава обезщетение всичко за наша сметка
Сърбия играе мръсна роля в историята ни още от 1330 година Това по-най долен начин да нарушиш примирие си е тяхна чертичка и да нападнеш от засада Провили са го и в Междусъюзническата война, намирайки се в окаяно положение
Теоретически България е можела сама да се освободи Потенциал безспорно е имала Все пак ев неравностойно положение спрямо скапващата се империя Няма армия, ресурси, оръжие, координация в организацията-вижда се през Април
Решението е междинно, така са го виждали и руснаците
Въстание да и тяхна намеса веднага Но в подходящ за тях момент
Знаеш ,казвали са го-Ще има въстание, но не сега - когато ние кажем/ за Април става дума това не е някакъв каприз, вижда се, че въстанието, безспорен подвиг, е много зле организирано
Много дълга тема
за историк е, да направи анализ от всички страни но непредубеден сега ,че Русия има и гони интереси, сигурно е така но да се изтъкват само те е неблагодарност Ами тя създава опълчение, масово приема българи във военни училища, които са на супер ниво, с една дума подготвя бъдещата държава да има основен атрибут/ сега май ни липсва/ - армия Създава държавен апарат, нямаме подготвени държавници/и сега след 25 години нямаме/ Е, страна , тръгнала да завладява заради имперски интереси, ще прави ли това
Та анализът трябва да е такъв-с плюсове и минуси
Безспорна грешка на руската дипломация/ повлияна от Сърбия, Гърция и гигантът Черна Гора/, че след повторното съгласие на Австро-Унгария и сондирано мнение с останалите не е пристъпила веднага към свикване на конгреса предвид новата обстановка, с малки корекции, договорът безпроблемно е щял да бъде подписан
Но Русия се колебае все пак съседите напипват слабото и място може да загуби влиянието си на балканите при силна, демонстрираща независимост България това плаши и съседите
Та опиши този перио0д, но безпристрастно, ето , казваш пътя е бил сами да се освободим Имаш право, въпреки, че е нещо междинно според мен и в Руския щаб е отработено
Иначе нямам нищо против и Либерия, не Русия да се загърби с войната Но виждаш ,английския флот е на пусия в Кипър и се предвижва когато русите са пред Цариград
Много е справедливо да получат Кипър без един изстрел, а ние да загубим75 % от земите си
Изниква въпросът- каква е цената на киприя Кипър!
цитирай
60. anonymousbulgaricus - Някъде си подведен, не е имало ни...
10.02.2015 18:24
Някъде си подведен, не е имало никакъв шанс Сан Стефанския да бъде одобрен от Силите, това няма общо въобще с каквито и да е мрънкания на съседни народи, от които същите Сили се интересуват точно по същия начин и си играят с тях, както и с България и българите. Пак казвам, същият е подхода. Има нюанси, но като цяло е еднакъв:
1. Имаш създаване на пропуска интелегенция, вкл. и обучаването и чрез стипендии и даването и на руски постове (имаш го при всички балкански народи, почва се от гърците, като Каподистрия даже става първи министър на Русия, преди да се върне в Гърция);
2. Имаш сложни отношения между патриотичните и национално - освободителни движения (често неприязнени, но двуяки) между Русия и всички балкански народи (виж пак гърци, сърби, власи, българи);
3. Имаш опит за автономна образователно-културна-религиозна и осбободителна дейност на тези народи, която не кореспондира с преките измерения на външната политика на Русия към съответния момент (виж същите народи)
4. Имаш предизвикани или самоизбухнали въстания, които са потушени и точно тези независими елити в по-голямата си част избити, а като цяло революционното крило обезкървено и съответно зависимостта към Русия и нейната роля увеличени (виж пак първо сръбско въстание, фликиетерията с влашкото и издание, видинските бунтове, априлското въстание и т.н.)
5. Имаш консолидирана международна намеса, която е с дипломатически предрешен резултат и той както и да го представя пропагандата се случва по сценария, като при опит за промяна от някой играч, страдат балканските народи, а в един случай и самата Русия (виж букурещки мир, одрински мир, парижки мир, берлински договор);
6. Имаш създадени балкански държави, далеч от решението на съответния национален въпрос и в които Силите като цяло се стремят да балансират интересите си - виж всички балкански държави как са създадени;
7. Нито една балканска държава не е страна по договора, по който е създадена!
Пак се върни на Източна и Западна България и що не се случва....
цитирай
61. tota - Кой създаде тезата за Македонизма?
10.02.2015 19:50
http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/20/bez-omraza-no-istinata-triabva-da-se-znae.690353
цитирай
62. aboychev - ГОЛЯМА СМЕШКА
10.02.2015 20:07
БЪЛГАРИЯ ВЪЗНИКВА КАТО СУБЕКТ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ИМЕННО НА БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС
А ТУК СЕ ПЛАЧИ ЗАЩО НЕ СМЕ ПРЕДСТАВЕНИ И ЗАЩО РЕШЕНИЯТА СЕ ВЗЕМАТ БЕЗ НАС
АМИ ПРОСТО ЗАЩОТО ТОГАВА НЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ
НИЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ ДО ТОГАВА КАТО ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ЕТНОСИ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ,
А ПО-ТОЧНО КАТО ОСНОВНИЯТ ЕТНОС НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НА БАЛКАНИТЕ
Е ТОЧНО СТРАХЪТ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ДЪРЖАВНОСТТА НА ТОЗИ ОСНОВЕН ЕТНОС
ДОРИ И ВРАМКИТЕ НА ЕДНА ДУАЛИСТИЧНА ИМПЕРИЯ
Е ГОЛЕМИЯТ СТРАХ ПРЕДИ ВСИЧКО НА РОССИЙСКАТА ИМПЕРИЯ, ЗАЩОТО ТАМ ИМА ПЪЛНА ЯСНОТА ПО ВЪПРОСА ЧЕ ЦЕЛИЯТ НЕИН ЕВРОПЕЙСКИ ЮГ И ЦЯЛАТА ПОВОЛЖИЕ СА РАЗПОЛОЖЕНИ ВЪРХУ ВЛАДЕНИЯТА И СА НАСЕЛЕНИ ОТ СЪЩИЯ ТОЗИ ОСНОВЕН ЕТНОС
ЕТНОС ЧИИТО ЕЗИК СА СИ ПРИСВОИЛИ И НАРЕКЛИ "РУСКИ"
ЕТНОС ЧИЙТО ПРАВОСЛАВНА ВЯРА СА ПРИЕЛИ НО НАРЕКЛИ РУСКОЕ ПРАВОСЛАВИЕ
ЕТНОС КОЙТО Е СЪЗДАЛ ЦЯЛАТА ИМ КЛАСИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА НО НАРЕКЛИ РУСКА КЛАСИКА,
ЕТНОСТ ОТ КОЙТО СИСТЕМНО ИДВАТ ДА СИ НАБИРАТ
НАСЕЛЕНИЕ ЗА ПОСТИТЕ СИ ЗЕМИ,
ОТНОС ОТ КОЙТО СА ОКРАЛИ ВСИЧКО И СА НАРИЧАЛИ ВСИЧКО ОКРАДЕНО РУСКО
НЯМА КАК ДА ДОПУСНАТ ТОЗИ ЕТНОСТ ОТНОВО ДА ВЪЗСТАНОВИ ДЪРЖАВНОСТТА СИ В НЕЙНАТА ЦЯЛОСТ,
ЗАЩОТО ТОВА АВТОМАТИЧНО ВОДИ ДО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ПОЛОВИНАТА РОССИЙСКАЯ ИМПЕРИЯ
ЗАТОВА РЕШЕНИЕТО ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА РОССИЙСКАТА И РУСКАТА ИМПЕРИЯ МИНАВА ПРЕЗ СМИЛАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ,
РАЗЧЛЕНЯВАНЕТО ИМ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЛИ НАРОДИ,
ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ВСЯКО МЕСТНО НАРЕЧИЕ В "НАЦИОНАЛЕН" ЕЗИК
СТИГА СЕ ДО ОНАЗИ ТРАГИЧНО-КОМИЧНА СИТУАЦИЯ В КОЯТО Л.КАРАВЕЛОВ Е БАЩА НА ДВЕ НАЦИОНАЛНИ ЛИТЕРАТУРИ - СРЪБСКАТА И БЪЛГАРСКАТА
ОТ РУСКАТА АГЕНТУРА СА ОРГАНИЗИРАНИ
ЗВЕ ОГРОМНИ ЗА ВРЕМЕТО СИ КРЪВОПУСКАНИЯ ОТ СЪРЦЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС
АПРИЛСКОТО "ВЪСТАНИЕ" 300 000 ИЗБИТИ БЪЛГАРИ ПРИ ОБЩО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ В ОНАЗИ ЕПОХА ОКОЛО 1 700 000
И ДВЕ ГОДИНИ ПО-КЪСНО ПО ВРЕМЕ НА ПОРЕДНАТА РУСКО ТУРСКА ВОЙНА ОЩЕ 300 000 ИЗБИТИ В РЕЗУЛТАТ НА ПАРТИЗАНСКИТЕ РЕЙДОВЕ НА ГУРКО
КОЙТО ПОВТАРЯ ТАКТИКАТА НА БЕНКОВСКИ
ИЗКАРВА НАСЕЛЕНИЕТО НА БУНА И БЯГА
ТАКА САМО ЗА 2 Г. БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАМАЛЕНИ С 1/3
ЛЮБИТЕ РОССИЮ
цитирай
63. leonleonovpom2 - Да, епохата е виновна!
10.02.2015 20:32
На империализма! Той не може да е безличен!
Трябва да докаже на останалите, че зависят от него!
Иначе съм умувал върху подмяната на Велико Търново с Пловдив
Това пак, според мен е свързано с епохата
Пловдив е свързан с Филип, който гърците считат за техен те ще са спокойни, че Източна Румелия, носеща името на империята, която те също считат за своя, един ден може да е тяхна И са прави, времето го показва Освен Македония, части от нея и Гюмюрджина, в началото на новия век са предявили претенции за Филипопол и за Черноморието
Не са такива нещастници като нас те, нито пък сърбите и румънците Годините след конгреса са го доказали
Велико Търново е много опасно за главен град! Живеещите там Българи могат да се изживяват като наследници на Велико царство И да имат еквивалентни претенции!
А, това не бива да се допуска Иначе прекрояването по карта и днешен първокласник може да го направи Не е необходимо да си назначен елитен дипломат Като се съобразява с горното , не е много трудно Конгресът да промени границите
Такъв е моралът на участващите, да го изискват от другите, без те самите да го притежават!
цитирай
64. get - - След последните обобщения на ... академичната историческа мисъл в блог бг. за войните ...
10.02.2015 20:37
... като научно-абстрактно понятие, нямащо отношение към Международно-правните норми и ОБЩОЧОВЕШКИТЕ МОРАЛНИ НОРМИ ? - Не мога да се съглася!!

- Според военният теоретик Карл фон Клаузевиц (нем. Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz) в книгата си с подобно заглавие казва:" Войната е продължение на ПОЛИТИКАТА, с други средства ..."!
В тази връзка, Войната — е организирано въоръжено насилие, целта на което се явява постигане на ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ ?!
В основата си Войната има за Основна ЦЕЛ - да наложи на опонента чуждата ВОЛЯ!
Волята съответно е подплатена и с политика. При това ОСНОВНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ МОМЕНТ е да се наложи на "противника" чрез сила, да промени своето поведение, като с това бъде заставен да се откаже от своите права на: СВОБОДА, ИДЕОЛОГИЯ, ПРАВА НА СОБСТВЕНОСТ, чрез отдаване на Ресурси, територия, акватория или други материални и/или икономически БЛАГА!
- Тук отново стигаме до ВЪПРОСА - Който вече коментирах предходният пост чрез цитат на част от Американската декларация за НЕЗАВИСИМОСТ? - За тези, които не са го прочели или забравили - Повтарям!
"Ние смятаме, че видни от само себе си са ИСТИНИТЕ: всички хора са създадени равни, а техният СЪЗДАТЕЛ ги е дарил с някои НЕОТНЕМАЕМИ права, измежду които правото на ЖИВОТ, на СВОБОДА и на СТРЕМЕЖ към ЩАСТИЕ." !!

- Поради тези ми наброски(скици) по същността на проблема ... Можем да говорим за ... ? Справедливи и Агресивни войни ... морални и порочни, Международно-правни договори !?

- Кое прави Войните АГРЕСИВНИ а договорите ПОРОЧНИ - Оставам сами да решите?

За съжаление хората сме "грешни" поради същността си(?)... или както ни казва Наполеон?
"Хората се управляват по-лесно чрез пороците им, отколкото чрез добродетелите си?"?
... но за да се водят ВОЙНИ Е НЕОБХОДИМО, още нещо основно - казано ни от Наполеон?

"Пари, пари и пак пари - дайте ми пари, и светът ще бъде мой?"- Но кое е причина - кое следствие, при политиката и производната й ... Война? Даването или Вземане на пари ?!

- Здрави и мъдри да сте!
цитирай
65. leonleonovpom2 - Да, благодаря ти, Тота!
10.02.2015 20:42
Хубав материал сидала и то преди четири години, прегледах го!
Македонизмът е изкуствено заченат Сега, много могат да се пишат за участвали, но моето дълбоко усещане е, че основният виновник за него е Берлинският конгрес с решението си да отдели Македония от България
Така положението излиза от контрол
Приятна вечер!
цитирай
66. leonleonovpom2 - Престъпно ли е Бойчев, да обичаш?!
10.02.2015 21:01
Примерно Русия!
Трябва да я мразя ли? Защо, че ни е нарушила рахатлъка ли!?
Ще ти кажа защо не мога да я мразя, това дали я обичам или не си е мое много лично право
Прадядо ми е бил във военно училище в Русия Напуща го, за да отиде при опълченците Заради езиковите знания е определен за разузнавач Следял е движението на османлиите, да не минат през друг проход Другите проходи не са оставени на случайността Присъдено му е офицерско звание за заслугите, въпреки, че не е завършил училището
Баща ми ,през 45 година е тежко ранен на Драва Спасен е от руснаци, лежал е в руска болница Каквото ще да говорят, руски маршал го е посетил там
И аз трябва да мразя руснаците, на които дължа появата си на този свят!
Никой няма право да иска това от мен!
Дали ги обичам? Това е много лично, но неблагодарник никога не съм бил! Защо трябва да ги обичам, да не са жени?
Много произволно боравиш с цифрите, драги ! Жертвите са няколко десетки хиляди, Населението на България тогава е около четири милиона
Я ми обясни, как България за 25 години от 9 милиона стана под седем, като никой не се наема да назове точно, колко от тях са циганите
Да не би руснаците да са виновни? Да ,сигурно, че
Драги да допуснем, че тези фантастични цифри от две по триста хиляди са верни
Каква война се води сега, че има милиони жертви сега у нас!
Демокрация!
Кажи приятелю, колко милиона демократично имаш в Швейцарска банка
Днес научих за един български Юнак, че кътал там близо 270 милиона долара, тайно! Сладур, дано не му преседнат Пазел ги от демократични български бандити И демократично му се пазят правата, не му казваат името
Някой бандит Български да не го открие....!
цитирай
67. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Гет!
10.02.2015 21:35
Точни заключения, напълно приемам мъдростта им и не по йезуитски се съгласявам с тях!
Дразни ме очебийното, да се изкарат на всяка цена виновни за злините ни руснаците
Ами имаше едно течение преди промяната, че по-добре е да не работиш Защото като не работиш, няма за какво да си виновен, но работиш ли, погледите са в тебе....виновен си за всичко ,включително и за това, че работиш!
та и в случая русия дала хиляди жертви, че се нагърбила с тази работа
Моряците на Англия карали мека зима в Кипър Може от време на време да са стреляли за кеф по някоя по-едра Средиземно морска риба Единственият им дерт бил да не допуснат англичанин да влезе в Цариграда голяма Когато се открила такава опасност, веднага се озовали там!
Та питам, каква е цената на Английската придобивка Кипър ?!Те не са участвали в тази война!
цитирай
68. germantiger - ...
10.02.2015 22:03
66. leonleonovpom2 - Престъпно ли е Бойчев, да обичаш?!
21:01
Примерно Русия!
Трябва да я мразя ли?

...

Не каруцата пред коня...

ПО ЧЕРВЕНО ВРЕМЕ ТРЯБВАШЕ ДА МРАЗИМ ГЕРМАНСИЯ ЗА ВСИЧКО В ИСТОРИЯТА

И ЗАПАДА, НО НАЙ-ВЕЧЕ САЩ ЗА ОСТАНАЛОТО (?!)

въобще гнилия капитализъм трябваше да го мразим и то до смърт, наистина!

Така-че, когато негодуваш там където съзираш омраза, съзри я десетилетия повече другаде.

Ако питаш принципно дали трябва да мразиш някого и в случая Русия - абсурд - няма друг народ и друга държава с повече лоби, повече паметници и повече улици в България, за каква омраза иде реч? Част от тези паметници, улици са залсужени, но ЧАСТ, повтарям само ЧАСТ! Заз сметка на тях други народи заслужават повече улици и паметници в БГ (НЕ МНОГО, НО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ ДНЕС, повтарям не много, но повече от "наличните")

И чудесно съзнаваш, че съм прав

- за червената и руска омраза към германското и запада десетилетия наред
- за паметниците, лобито, улиците премного и не всички заслужени, а някои като Альоша буквално абсурдни
- и за другото съм прав - за повечкото заслужили други, на които няма да им се въздаде

Да, прав съм, ъхъ!
цитирай
69. germantiger - Нормално е
10.02.2015 22:17
Винаги ще има хора, които ще обичат едно, ще мразят друго, ще предпочитат една държава, друга ще недолюбват или дори ненавиждат.

Това е нормално и може би, неправилно, но е така. Днес имаш възможност да харесваш и да не харесваш бол неща, преди беше по-ненормално с едната гледна точка и натиск за налагане на едно предпочитание и един враг.

Това е моето мнение, което имаш право да НЕ споделяш - не можем да се борим с предпочитанията или антипатиите на хората, филството и фобството вероятно винаги ще ги има, те явно са присъщи на психиката.

Напълно прав си да скачаш, когато съзираш омраза към България, това вече е различно от горекоментираното от мен.

С "две думи", друже - не си слагай на сърце кой-кого обичал толкова или мразел, щом не ти е родното на сърцето.

Поздрави, Леон!
цитирай
70. get - - Уважаеми приятелю, ако бе започнал поста си с примерно … ?
10.02.2015 23:33
- Падането на Охридската архиепископия през 1767 г. - http://vbox7.com/play:99a4fe69 –
- А то пък свързано с по-ранното събитие - падането на България под византийска власт през 1018 г. и с указите на император Василий II от 1019 г. – с които е понижена в ранг и обявена за Българска Автокефална Архиепископия със седалище в Охрид, последната българска столица и седалище на българския патриарх.
С определяне Диоцезът, и най-важното БЪЛГАРСКАТА НАРОДНОСТ НА ПРЕДСТОЯТЕЛЯ Й и правата й, определени в двете Грамоти от император Василий II .
С официалните титли на охридските архиепископи, които СА? Архиепископ на Първа ЮСТИНИАНА и цяла БЪЛГАРИЯ. – То тогава …. Вероятно реакциите на публиката, биха били по-различни и еднозначно-положителни – Но?
- Да видим първо, територията на „охридският диоцез” ?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/RizMap11.jpg

- А низвергването на Охридската архиепископия … през 1767 г. ? Да припомним, че е вследствие АНТИХРИСТИЯНСКИТЕ ИНТРИГИ, на Цариградския, той и ВСЕЛЕНСКИЯТ патриарх, фанариот-грък, с което ОХРИДСКИЯТ диоцез, е присъединен към този на Цариградската патриаршия.
- Но ако си отговорим защо гръцкият поп-фанариот плете интриги, срещу българският си събрат по вяра в Христа … тогава, вероятно ще си отговорим и … ?
- Какво става през средновековието … ?
В общи линии през средновековието в тази част на Европа(Балкани) има „ТРИ НАРОДА” - съответно с "турска" /"турци"/, "гръцка" /"гърци"/ и "латинска" /"латини"/ ВЯРА - според гръцките, а оттам и в руските източници, както и при католиците, мнозинството от които, са преводи на стари гръцки книги, с наличната им в тях терминология, а ПРЕВОДИ на същите СА ИЗВЪРШВАНИ предимно пак ОТ ГЪРЦИ!
Не един и два пъти сме СЕ ОЗАДАЧАВАЛИ, ЗАЩО в средновековните източници, едва ли не само "Гърци" населяват Балканския полуостров.
Едва ли не провинция "Гърция" достига не само до Черно море, а дори и до Карпатите и р.Прут.
На тази база впоследствие се ражда Екатеринината и гръцка "Мегали идея".
На тази основа стъпва и църковно-руската историография … с басните-митове, за княгиня Олга, за приемането Християнството на княз Владимир от Цариградската патриаршия и др. п.
Поради тази причина се ПОДПРАВЯТ ЖИТИЯ и ЦЪРКОВНИ ИСТОРИИ!
По тази причина настъпва и Разколът известен ни, като „старообрядчество” в Руската православна църква.
Всъщност отговорът на тази "загадка" ДА НЯМА БЪЛГАРИ НА БАЛКАНИТЕ е изключително елементарен. Под термина "гърци" се има в предвид население изповядващо християнството наречено "ОРТОДОКС" /ИЗТОЧНО-православните християни/ - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ на етноса, езика и социалния статут на населението.

- Но Историята пък било тя и „християнска”, слугува на догмата … от там започват и нашите беди … задълбочили се още-по, от времето на Петър и Екатерина Велики!? И вероятно ако бяхме оставени само на милоста на „владетелите” – би се затрило българското племе – но според мен има Провидение … и именно поради благотворното действие на Дух Божий …?

За първи път официално се поставя ВЪПРОСА ЗА АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИТЕ пред султана от княз Стефан Богориди (Стойко Цонков Стойков) от Котел – внук на Св. Софроний Врачански.
Това се разбира от малко известна у нас телеграма на френския посланик в Истанбул генерал Опик – 15 октомври 1850 г.
В нея дипломатът пише за предложението на Богориди за създаване на български Господарат, подобен на Влахо-Молдовския. Великият везир опровергал слуха, че предложението ще бъде прието. Изглежда, че идеята не е угаснала толкова бързо, тъй като през 1852 г. по този въпрос пише и френският консул в Букурещ – Южен Пужад.
Не обезсърчилият се и наричан от Вселенския патриарх, “Всемогъщият Богориди”, успява да издейства разрешение за построяване на българска църква в Цариград и ръкополагането на Иларион Макариополски за епископ. Действието му било “...продиктувано от желанието да се запази от укор моето племе”, както пише той в писмото си до султана.
Но това не започва от него! Дядото на княз Богориди, Св. Софроний, също е поставял въпроса за автономия на БЪЛГАРИТЕ ВЪВ Влашко – по левия бряг на Дунава, или поставянето им под руско управление. Петицията му е отправена до ген. Кутузов, по време на войната с Турция 1810-1812 г.
След Кримската война от 1856 г. и сключването на Парижкия мир, Русия губи влиянието си на Балканите. Но това не обезсърчава група българи, начело с Драган Цанков, които отправят мемоар до Наполеон III, в който поставят пред Императора българския въпрос.
Следващият ход на групата около Цанков е обявяването на Унията с Католическата църква през 1860 г., с което БЪЛГАРСКИЯТ ВЪПРОС за Европа наистина СТАВА ЧАСТ от Източния въпрос. С този забележителен за съвременниците му и доста скандален ход, Цанков привлича за българската кауза подкрепата на Франция, Ватикана и Италия, притиска Вселенската патриаршия и кара Русия, която дотогава се противопоставяла на искането за автокефалия на българската църква, да промени позицията си.
Съответно това дразни величията, които наказват за такова едно самоуправство … Та?
Лично император Александър II, слага резолюцията "D'Accord!”** върху доклада на канцлера си Горчаков от 1 юни 1861 г., в който се предлага ОТВЛИЧАНЕТО на БЪЛГАРСКИЯ униатски архиепископ Йосиф Соколски. “Това е много куриозно – добавя императорът, – тъй като ние може да го използваме, за да върнем българите в лоното на Ортодоксията!”
На 18 юни отвличането, съобразно височайшата санкция, СТАВА факт!
- Въпреки или поради това, в Цариград Др. Цанков започва издаването на вестник с предизвикателното име “България”.
С тази една дума в заглавието му, е казано всичко!


Забележка:
На френски: "D'Accord!” = “Съгласен!" – на български


В заключение.
Поздрав приятелю … и както е казал дякон Левски - За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора!
цитирай
71. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
10.02.2015 23:49
За Русия продължението е интересно-че ни е нарушила рахатлъка Прокарва се идея, че като рая сме били по- добре, защо ни е била свободата Да, който е роб по рождение , така мисли
Специално Бойчев обвинява Бенковски, че е руски агент, което не е вярно Вярно е, че в последните дни на живота си, покрусен от погрома и гледайки пожарите в Средногорието казва, че са направили необходимото, забили са нож в сърцето на тирана и сега вече Русия да заповяда Пророчески думи и вярна оценка на станалото Тяхното си е чиста саможертва, те го знаят, но целта на саможертвата е другите да забележат България И последното го постигат!
Интересна и бих казал правилна постановка даде Анонимус - че трябвало е сами да се освободим
Доста се замислих, дали е било възможно Стигнах до извода, че да, с малко помощ отвън, потенциал сме имали, доказали сме го в екстремни ситуации и то убедително Но са ни липсвали други елементи-държавен апарат, армия, организация Империята, колкото и да е загнила, ги е имала и дуелът в него етап би бил неравностоен, поради липсите при нас Щяло е да се забави това Освобождение, но поведението на Турция е било вече непоносимо за Европейските държави Краят се е виждал Дори железният Бисмарк е казал по адрес на Турция, че тя вече няма място в Европа!
Благодаря ти за коментарите!
Спокойна нощ!
цитирай
72. leonleonovpom2 - Поздрави и за тебе, гет!
11.02.2015 00:05
Страхотно изложение си направил, ами то, само като коментар надхвърля по обем постинга Спокойно, с подходящо заглавие можеш да го оформиш като постинг!
С напомнянето за Левски ме подсети и колко други личности с качества близки до него е имала България тогава!
Може би предстои да се появят сега !?
Явно в критичните моменти, като този тогава, България сама създава велики личности
И сега явно и трябват такива!
Благодаря ти за хубавите коментари!
Спокойна нощ!
цитирай
73. aboychev - МРАЗИ СИ И СИ ОБИЧАЙ
11.02.2015 05:39
КОГОТО СИ ИСКАШ
НО НЕ МИ ПРОБУТВАЙ РУСОФИЛСКИТЕ СИ ПРИСТРАСТИЯ
ЗА НАУЧНИ АНАЛИЗИ, НЕЩО КОЕТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ОПИТВАШ ДА ПРАВИШ
НАУКООБРАЗНОТО И НАУКО ПОДОБНОТО НЕ Е НАУКА
КАКВАТО И "КУРВА" ДА Е ИСТОРИЯТА.
НЕ ИСТОРИЯТА Е КУРВА
КУРВИ СА ТИЯ КОИТО СИ СЛУЖАТ С НЕЯ КУРВЕНСКИ
СЛЕД ДОКАЗАНИ 140 ГОДИНИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ РУСКИ
ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ЦЕЛОКУПНОСТТА НА БЪЛТАРИЯ,
СЛЕД УСТАНОВЕНИ ОЩЕ БЛИЗО 100 ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА ДЕЙСТВИЯ В СЪЩАТА ПОСОКА, СИ ТРЪГНАЛ ДА МИ ПРОБУТВАШ НАУКОПОДОБЕН ПОСТИНГ ЗА ПРЕНАСОЧВАНЕ НА РУСКАТА ВИНА ПО МАКЕДОНСКИ ВЪПРОС В ПОСОКА ЗАПАД.
ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРЕН ПУТИНИЗЪМ ДОРИ ПУТИН
НЕ МОЖЕ ДА ИЗМАЙСТОРИ,
ТОВА ЧЕ РОССИЯТА Е ДАЛА ЧИН НА ПРАДЯДО ТИ БЕЗ НУЖНИЯТ ЦЕНЗ, НО ЗА ЗАСЛУГИ, САМО ДОКАЗВА, ЧЕ ПОТОМСТВЕНО СИ ПРЕДРАЗПОЛОЖЕН ДА РАБОТИШ ЗА ТЕЗИ ДЕТО СА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ФРОНТА
ЗА НЕЗАСЛУЖЕНИЯ ЧИН ВИЖДАМ ЧЕ ЧИННО ЛЮБИШ РУСИЯТА.
ЛЮБИ СИ Я, НО НЕ МИ ПРОБУТВАЙ ПРИКАЗКИ, ЧЕ КАТО НЕ Я ОБИЧАМ СЕРВИЛНО КАТО ТЕБ ЗНАЧИ СЪМ ПЛАТЕН ОТ ЗАПАДА.
С ЦИФРИТЕ НЕ БОРАВЯ ПРОИЗВОЛНО ПИСАЛ СЪМ ТИ И ДРУГ ПЪТ, ЧЕ В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ РУСКИ ГРОБИЩА СА ЗАРОВЕНИ ИЗБИТИТЕ БЪЛГАРИ В РЕЗУЛТАТ НА ПРЕДНАМЕРЕНО ЛОШО ВОДЕНИТЕ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ НА БАЛКАНСКИЯ ФРОНТ НА ТАЗИ ВОЙНА
ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ЖЕРТВИ ОТ СТРАНА НА РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ВОЙСКИ СА ОКОЛО 16000-17000 ПРЕДИМНО ФИНЛАНДЦИ И РУМЪНЦИ,
КОЛКОТО ДО ЛИТЕРАТУРНИТЕ ГЛУПОСТИ ЗА СЛОЖИЛИЯ СИ ГЛАВАТА В ТОРБАТА БЕНКОВСКИ ТЯХ ГИ РАЗПРАВЯЙ НА ВНУЦИТЕ СИ
ТАКА СИ Е СЛОЖИЛ ГЛАВАТА В ТОРБАТА, ЧЕ Е ЗАПАЛИЛ
ПОВЕЧЕ БЪГАРСКИ СЕЛА ОТ БАШИБУЗУКА,
ОБРАЛ Е ИМАНЕТО НА ВСИЧКОТО ИЗВЕДЕНО НА БУНАТА НАСЕЛЕНИЕ, КАТО ЛИЧНО Е ЕКЗИКУТИРАЛ
НЯКОЛКО ДУШИ БЪЛГАРИ, ОПИТАЛИ СЕ ДА СКРИЯТ НЯКОЯ ЖЪЛТИЦА ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ, ОТБРАЛ Е НАЙ-ДОБРИТЕ КОНЕ НА ХОРАТА ЗА СЕБЕ СИ, ЗА ДА МОЖЕ БЪРЗО ДА ИЗБЯГА КАТО СТАНЕ НАПЕЧЕНО, БЯГАЛ Е ОТ ВСЯКО СТРАЖЕТИЕ И Е ОСТАВЯЛ НАСЕЛЕНИЕТО, ЧИИТО КЪЩИ ЛИЧНО Е ПОДПАЛИЛ ДА БЪДЕ БЕЗОГЛЕДНО ИЗБИВАНО,
НАТОВАРЕН СЪС ЗЛАТОТО КОЕТО И ЗА КОНЯТ МУ Е БИЛО НЕПОСИЛНО БЯГА ПРЕЗ БАЛКАНА, КЪДЕТО Е ПРЕСРЕЩНАТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ОТ ТЪРНОВСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕН ОКРЪГ И ЗАКЛАН ЗА МЕРЗОСТИТЕ СИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ,
ТОЗИ "ГЕРОЙ" РУСОЛИЗЦИТЕ ТАЧАТ И ПРЕВЪЗНАСЯТ,
ТОЙ Е СВЪРШИЛ ЗА РУСИЯ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ЦЯЛАТА И АРМИЯ.
АКО РУСЕЯ НЕ БЕШЕ УСПЯЛА ДА ОЧИСТИ ЛЕВСКИ И МОНТИРА НЕГО
НА МЯСТОТО МУ БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ НАИСТИНА ДА СЕ ОСВОБОДИ БЕЗ ДА БЪДЕ ПОРОБВАНА ОТ РУСИЯ.
И КОЙ ТОГАВА ЩЕШЕ ДА ДАДЕ ЧИН НА ПРАДЯДО ТИ И ТИ КОГО ЧИННО ЩЕШЕ ДА ОБИЧАШ, И КОЙ НАРОД ЩЕШЕ ДА ОБЯВЯВАШ ЗА НЕБЛАГОДАРНИК ЩОГО НЕ БЕЛ ОБИЧАЛ "ОСВОБОДИТЕЛИТЕ СИ"
НО ПАСАРАН РУСОЛИЗЦИ
цитирай
74. leonleonovpom2 - Обичта и омразата Бойчев, са силни чувства!
11.02.2015 08:50
Във всеки един народ има хора, заслужаващи или обич , или омраза
Но те да бъдат адресирани към цял народ!?
Това е невъзможно Как да обичаш един престъпник , като го сложиш в кюпа с останалите Или да мразиш велик учен по същия параграф?
Към цял народ може да бъде адресирана благодарност за нещо
Защото сега е лесно да се говори, но отчаянието е било страшно след Април и единствената надежда е била Русия Можела е да каже, не съм сама ,има и други Нека те свършат това Но е загърбила тези сметки и се е наела, без да се размотава Е, не е точно това, което е очаквано, но това са и възможностите

На англичаните може да сме благодарни, на Макгахан, независимо, че е с американски паспорт, на Гладстон, че от тях пламва искрата, за много други неща, но няма за какво да сме им благодарни за флота край Кипър, за който не се оказва никакъв проблем като реши, да се озове пред Цариград няма защо да сме им благодарни особено за поведението на самия конгрес Ако са били принципни, трябвало е минимум да държат за решеното на конференцията ,с бонуси, защото е водена война за това, не е станало само с преговори
А те фактически са обърнали нещата
Да, Русия не е възразила, дори нещо повече Но какво означава да възрази? Да води нова война ли?
Ами нейно право е, нямаме основание да се сърдим, че е преценила, че не може и не трябва да я води Срещу останалите велики сили
Насочила е усилията си, все пак това са огромни разходи, да получи поне някакви компенсации
Можем да сме й благодарни за това, че свободата не ни е дадена даром
Нито един руснак не съм чул да казва, че са ни освободили Казват -родственици сме , братя сме, направили сме каквото трябва
С опълчението, което е събрало очите на Европа тогава, защото са го считали за разпасана войска, с подвига му, с организацията на Новата държава която са направила и с която Русия също се е нагърбила ,тя е доказала, че целта й е, не да зароби България!
Да, обявила е война на България Но изчаква германците да си оттеглят, да спазят договора си с нас и тогава влизат Без един изстрел!

А англичаните са сринали София , а и не само нея, заради символичната война
Виждаш, че и при едните , и при другите има поводи и за обич, и за омраза
Не само за едното или другото!
цитирай
75. anonymousbulgaricus - Търново не е заменено с Пловдив, а ...
11.02.2015 09:07
Търново не е заменено с Пловдив, а със София, като столица на "Северното Княжество", а Пловдив е направен на столица на Южното княжество, защото просто няма друг град в "Източна Румелия", с неговия мащаб и административен капацитет.

Въобще няма общо това дето пишеш с причините за тази делба. "Студено" дет се вика!
Не носи "ИЗточна Румелия" така пряко както ти се иска името на Римската империя, Румелия е първо общото название на балканите като област и идва от арабското название на "Рим", римски народ - център административен, първо й е Пловдив, а после, след завладяването на останалата част София - Берлейбейство е, а от 1836 след реформите е административна единица обхващаша днешна Македония и Албания с център Битоля (т.е. "Западна РУмелия"), спрямо която тази в Тракия е "източна". Рум миллет, пък е названието на православните християни в рамките на Османската империя (без оглед на етническа и народностна принадлежност и език на изповедание), Булгар миллет, ще се появи чак през 19 век.

Както и да е, не това е причината за промяна на дележа, тя е политическа и се крие отново в нечии имперски амбиции, все така основно руски. За да си изясниш въпроса, следва първо да погледнеш защо преди това Силите я делят на Западна и Източна и какво се променя спрямо това първоначално деление (далеч преди Берлинския договор).

Това не е "империализъм" в смисъла на гнил и т.н., това е стандарт на епохата, правилно си го разбрал, наложен основно след наполеоновите войни и като цяло спазван с малки отклонения през целия 19 век. Не може да обвиняваш новозенландците, че са били канибали, преди капитан Кук да им занесе овце, независимо, метафорично казано. И това е науката история, като такава, емоциите, квалификациите, оценките с обратен времеви знак и т.н. не са неин предмет, освен ако в един момент не се превърнат в исторически материал. Тези работи са за литература, поезия, политически, народо-психологически, философски и т.н. съчинения.

цитирай
76. anonymousbulgaricus - И понеже упорстваш с това за &quo...
11.02.2015 09:18
И понеже упорстваш с това за "македонизмът, роден на Берлинския конгрес", което не е верно, но просто не познаваш възрожденските процеси и дейността на новите елитии сложни взаимоотношения през 19 век, то ето ти от "извора", Петко Рачев Славейков - 1871 г. в. "Македония" - все си мисля, че той по-добре и от мен и от теб знае за тия неща, дето ги е пряко преживял и не само:

"Много пътя сме чували от македонистите, че те не били българе, но македонци, потомци на древните македонци, и всякога сме чакали някакви доказателства на това, без да ги дочакаме. Македонистите никога не са ни показвали основанията на таквозито си мнение. Те упорствуват в своето македонско произхождение, което никак не могат да прокарат, додето тряба. Ний сме прочитали в историята, че в Македония е живял един малък народ — македонци; но в нея никъде не сме намерили ни що са били тези македонци, ни от какво племе са произхождали, а малкото някои македонски думи, спазени у някои гръцки списатели, съвсем отричат таквизито предположения."

"Най-после македонският въпрос излезе наяве и ся показа в печатът. Ний казваме н а й - п о с л е, защото този въпрос не е нова работа. Ний сме го зачували още от преди десетина години от някои из Македония." Т.е. той, Славейков знае за "македонизма през 60-те години на 19 век със сигурност и почва да пише против него през 70-те години на 19 век, когато си няма и идея, че ще има въобще освободителна война, камо ли пък Берлински конгрес.... Да връщаме ли "лентата още по-назад"? Или какъвто и аргумент да бъде изказан - фактологичен, а не плод на разсъждение (нищо, че те са на базата на позната фактология), все ще си горовим за Берлинския конгрес щото нали...
цитирай
77. leonleonovpom2 - Анонимус, много бързам в момента!
11.02.2015 09:41
Но на принципното ще отговоря
Сега, това не е студия тук
Като съм казал замяна на Велико Търново с Пловдив имам предвид ,че първите главни градове са София и Велико Търново-в Цариград, а след това София остава ,но на мястото на втората област се появява Пловдив Не е ли така? Търново отпада , появява се Пловдив това имам предвид, а не мръсните игрички с променяне на посоките Така ли е?

На ИРИ, турците казват Рум, оттам Румелия Не ми е целта да правя анализ за дълбоките корени на Румелия, откъде идват и накъде отиват
От прима виста е ясно,че Рум и Румелия са свързани Така ли е?

Смятам, че в коментарите, като се задълбочи анализа , по-горните, , написал съм го, Че този прословут конгрес е инициирал македонизма с отделянето на Македония като територия от България

И нещо много по - важно, после е катализирал избуяването му!!!! Казано просто, създал е подходяща среда за него Имало е искрици от него и преди това и тарикатите на конгреса са знаели за тях Затова в никакъв случай, не ги оправдавай, не са си направили невинна игра на географска карта с рязане тук и там А всичко това е с ясна идея и злонамерено, какво ще последва ив политическо , и във военно отношение!
Въздържах се досега ,но , явно това търсиш, изплюх камъка
Приятен ден!
цитирай
78. anonymousbulgaricus - Ами тогава обвиняваш в тежка зло...
11.02.2015 09:59
Ами тогава обвиняваш в тежка злонамереност Русия, която е архитект на всичко това. София и Търново са столици на Източна и Западна (румелия) България, съгласно картата приета на Цариградската конференция и нарисувана върху екзархийската карта, в която влизат Северна Добруджа, Ниш и Македония.

Натам продължавай да разсъждаваш.

Сега пък били "искрици", ми не са искрици, това ти обяснявам, ама то и Славейков вероятно се е объркал, щото не ти уйдисва на тезата. В Берлинския конгрес въобще пък да има идея за "македонизъм" е нелепица, прочети протоколите, прочети колко пъти силите настояват за реформи и за пазене правата на българите в Македония и т.н.

Въобще да ти кажа най-простичко хич не им е дремало на Силите за нещо, което ще изкристализира като политическа теза и практика 40 години след конгреса. Представяш ли само как стават тия работи. Ама просто е, да не беше пожелала Русия да завладява през България проливите и да я дели на пет части и да беше спазила уговорката официална, с която и е дадено да води войната, да, нямаше да имаме "македонски въпрос" в този му вид и измерение и толкоз!

Инак, хубаво "плюеш камъка", но е добре преди това да имаш нужните знания, затова историята е наука и както правилно се отбелязал, за да се направи едно изследване се пишат студии, прави се анализи съпоставят се факти, данни, изворов материал, изследва се процеса от неговия генезис, през различните му етапи и т.н.

Не, Конгреса не е инициирал "македонизма" и както да го въртиш и сучеш, това ще си остане умозрително заключение с блогова битност!
цитирай
79. leonleonovpom2 - Много си противоречиш , Анонимус!
11.02.2015 14:20
Какво искаш от мен?
Да кажа, че Конгресът е дал най-доброто ,което може да се изсипе върху България и се е изсипало По-хубаво от това не може!
Ами ако си натоварен с неговата защита, прати съобщение на лични, веднага ще обърна постановката Да не излезе, че някой мисли обратното, не съм такъв злодей!
Тези симпатяги там изобщо не ги интересувала България, това твърдиш Ами какво чинят тогава там тези педераси? Защо не кажат като истински мъже , че са там, но хич не ги интересува съдбата на България
И решенията на този конгрес нямат , ама никакво отношение към последвалите войни с участие на България Те не са продължили да се гаврят с нас!
Кой е тласнал Сърбия във война с нас? Не е ли Австро- Унгария ?! После тази Сърбия добре се е отплатила на" благодетеля" си Кой е превърнал спечелена война в загубена-Мегждусъюзническата.
Този ,който не е стрелял с пистолет даже, но решава войни на маса! И може да предизвиква войни
Хайде, не на мене тия моля ти се, не знаели каква мина залагат с решенията на конгреса Тези интригантти, събрани там!
Те служат на военните и зависят от тях Военните са свързани с ВПК Той печели от войни Империите излизат от криза, благодарение на ВПК Всичко туй не е случайно и не ме убеждавай в това
Ако имаш задача такава, ще си затворя очите и повече няма да коментирам
И престани да спекулираш с незнанието ми Просто съм се научил да отсявам излишното Баласт не ми трябва
Ако не разбираш, ще напиша материал ,свързан с химията, тогава дано разбереш!
цитирай
80. anonymousbulgaricus - Конгресът е дал това, което е можел ...
11.02.2015 15:28
Конгресът е дал това, което е можел да даде с оглед на разпределението на балансите на силите и техните интереси в него. Точка!

България ги интересува, дотолкова, доколкото са наясно, че това е самостоателен народ в ЕВропа, който подобно на сърби и гърци преди това и други след това трудно може да съществува в рамките на Османската империя и на този етап от историческо развитие - затова и му дават собствена държавност да се развива, дават му я ограничена, както са я давали на всички други преди това и му я дават по-малка от договорената, заради действията зад гърба им на Русия и Австро-унгария.

Ако не я бяха дали какво? Щяхме да чакаме края на ПСВ ли, да се разпаднат тия трите империи, че да получим пак някаква ограничена форма на съществуване? И правото им е в това, че "Дават!", както някога примерно, българите са дали на маджарите земя да си направят държавица, или са давали жупански корони на разни сръбски аристократчета по свой вкус, или пък са овластили рода бесараби във Влашко и т.н. Оспорваш правото на Силите да чертаят световния ред през 19 век... или когато и да е било преди това?

А помисли пак кой точно е тласнал Сърбия на война и защо тя се е осмелила да я води? А Балканската - спечелена и Междусъюзническата - загубена са две войни и за избухването на втората е виновна същата тази Русия, заедно с изтървания ни "цар", за загубата и също.

Ако твърдиш, че опита на балканските държави (всички) да решат нерешените с конституирането им като такива национален въпрос, от гледна точка на всяка една от тях е по причина на международните договори, с които те са създадени - това е факт!

Но да твърдиш, а ти това твърдиш, че "Македонизмът е продукт на Берлинския конгрес" е пълна нелепица с нищо неподкрепена и незащитима.

Няма нищо срамно или лошо в незнанието ти и не е спекула, факт е! Може и да се научиш да отсяваш излишното, ако постигнеш повече методическо или фактическо знание. Нямам никакви претенции към познанията ти по химия, нито бих могъл да ги оценя!
цитирай
81. leonleonovpom2 - Да, конгресът е дал, каквото е можел!
11.02.2015 18:11
Когато условията на една задача са сбъркани, не можеш да очакваш да получиш правилният и отговор
А той , Конгресът е сбъркан в постановката си!
След като" умниците", участващи в него демонстрират географски и исторически знания за България, било го за Мизия и Тракия, било за Добруджа и Македония, освен представители на България/ задължително/, на него е трябвало да присъстват и представители на тези рязани като торта области
Не за друго, да си кажат и те мнението Няма представители, да не се нарушат демократичните права на участниците
Точка, няма какво повече да се коментира
Разбрах отдавна, не съм тъп, с всички сили оправдаваш една мръсна игра с нас, българите! За да се накажат имперските интереси на Русия!
От кого? От тези , които владеят Африка и Азия, дори Австралия и току що са сложили ръка на Кипър!
Точка!
цитирай
82. anonymousbulgaricus - Когато бъркаш условията на зада...
11.02.2015 18:35
Когато бъркаш условията на задачата, може да получиш всякакъв отговор:
1. Конгресът е поредният такъв през 19 век - т.е. норма е, не е изключение, значи не е сбъркан по условие! 19-век има метафорично название "Европа на конгресите"...
2. Решенията му имат легитимна правна постановка и са приети и премани от всички съществуващи субекти, обекти и т.н. на съответните решения и въобще целият свят.
3. Не присъстват на тези конгреси такива представители, защо не можеш да вденеш - България не е никакво изключение - полският въпрос се решава в отсъствието на поляците, кримския въпрос, в отсъствие на кримските татари, гръцки, в отсъствие на гърците, сръбския в отсъствие на сърбите..... Няма никакво уникално или специфично отношение към българите, което да е различно спрямо практиката на този тип форуми.
4. Петиция от страна на българите е представена на руското посолство, но не е внесена от руската страна на Конгреса, и да беше, това не би имало никакво значение.

Да, точка, по тези въпроси на начина на функциониране на международното право през 19 век, няма много за дискутиране. Това, което се опитваш да изкараш е, че към българите има специално отношение и че някой ги наказва за нещо си - българите не са субект, а обект на тези междунарона акция от Априлското въстание до Берлинския конгрес и отново няма нищо уникално - сценарият е същият, описах ти го вече.

Никой не играе "мръсна игра" специално и злонамерено срещу българите - в предишни и следващи периоди всяка Сила ще има добри или лоши отношения към нас с оглед на конкретната си политика. Да, ние, както и другите балкански народи, поляци, литовци, естонци, латвийци, унгарци, кавказки народи, сибирски народи, африкански народи, азиатски народи сме жертва в политическите отношения на Силите - изненадан ли си?

И да, Силите наказват съюзници опитали се да нарушат договорките - Русия два пъти, ние сме жертвата втория път. (през 19 век), исторически факти. Нямат връзка с твърдението ни темата. Няма връзка с реалноста!
цитирай
83. aboychev - Е БРЕ ДЕ БРЕ
11.02.2015 18:43
ДЕ ГО ЧУКАШ, ДЕ СЕ ПУКА
БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС НАКАЗВА БЪЛГАРИТЕ ЗА ДА НАКАЖЕ РУСИЯ
АШКОУЛСУН МАШШААЛА
ДЕ ГЮБЕК ДЕ КЮПЕК
ГОРКАТА РУСИЯ
ПОПРЕЧИЛИ Й ДА НАПРАВИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ
ЧЕ И НИ ПИТАЛИ,
СИГУРНО ЩОТО СМЕ ЩЕЛИ МНОГО ДА ИСКАМЕ
И ДА РАЗВАЛИМ КАЛИМЕРАТА НА РУСИЯ С АВСТРО-УНГАРИЯ.
цитирай
84. anonymousbulgaricus - Опитваш се в научна дисциплина да ...
11.02.2015 18:44
Опитваш се в научна дисциплина да вкараш емоция. Няма никакво значение дали на емоционално ниво страдаш от политически решения от преди 120 години или 1000, не може да отмениш нито случилите се събития, нито причинно-следствените връзки породени от тях. Може да ги изследваш и обясняваш - това прави науката.

ОСвен това, както ти казах категориите "справедливост" "мръсна игра" и т.н. не са предмет на науката история - най-малкото, ако се замислиш, има "българска справедливост", има "руска справедливост", има "английска справедливост", има "австрийска справедливост", има "румънска справедливост", има "германска справедливост", има "черногорска справедливост", има "френска справедливост", има "османска справедливост", има "сръбска справедливост", има "кипърска справедливост", има "босненска справедливост" има "грузинска справедливост", има "бесарабска справедливост", има "кавказка справедливост" и т.н. съотнесени като гледни точки все към тази война и все към този договор, с който тя официално завършва. АКо прегледаш "справедливостта" на всяка една отделна гледна точка, нима смяташ, че няма свои основания и къде ше му излезе края.

Инак да, схванал си го правилно - Русия нарушава играта за наша сметка и е наказана - ние плащаме сметката (под ние нямам предвид само българите), но спрямо това, което е постановено на Цариградската конференция и е единственото верифицирано международно решение по въпроса - сме големия потърпевш.

Македонизмът обаче не е от Берлинския конгрес, надявам се поне по този въпрос да няма съмнения, ако имаш - прочети повече възрожденски български, сръбски и т.н. автори, или студии по въпроса.
цитирай
85. anonymousbulgaricus - ОСвен това имаш хипотетична, пр...
11.02.2015 18:49
ОСвен това имаш хипотетична, предпоставена и недоказуема теза, която априорно приема, че не би имало "македонизъм" или пък, че съдбата на България би била по-различна (по-добра), ако да кажем Сан Стефанския договор е бил окончателен, което е абсолютно фантастично и с нищо незащитимо съждение. В историята, както знаем "ако" няма и се е случило, това, което се е случило.
цитирай
86. get - 81. leonleonovpom2 - Да, конгресът е дал, каквото е можел! - Така е ... и поради това ... ?
11.02.2015 20:09
... че интелигентните български водачи, СЪВСЕМ НЕ СА СИ ПРАВЕЛИ ИЛЮЗИИ по ОТНОШЕНИЕ НА "СИЛИТЕ" - Пък било те "източни" или "западни" ИМПЕРИИ!

- А относно ЦИТАТА, който ще ползвам в контекста на писаното от Славейков: "Най-после македонският въпрос излезе наяве и ся показа в печатът. Ний казваме н а й - п о с л е, защото този въпрос не е нова работа. Ний сме го зачували още от преди десетина години от някои из Македония." Т.е. той, Славейков знае за "македонизма през 60-те години на 19 век със сигурност и почва да пише против него през 70-те години на 19 век ..."

- Славейков ЗНАЕ ЗА МАКЕДОНИЗМА - Но го подлага на КРИТИКА от ПОЗИЦИЯ НА НЕГОВИЯТ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ХОРИЗОНТ ... тоест от ЛИЧНИТЕ СИ ПОЗНАНИЯ, относно ДРЕВНА ИСТОРИЯ? Кой в случая е прав - Славейков, или "македонстващите" на които той опонира? За мен безспорен факт Е ПРАВОТАТА НА ВТОРИТЕ!
- Защото КОРЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД (и всичките му локални етнографски представители) Е ОТ ТУК ОТ БАЛКАНИ и АНАТОЛИЯ(западна)!

- За това, че Славейков, като учител, тоест ерудиран човек СЕ Е ПРЕДОВЕРИЛ на ПРОЧЕТЕНОТО от него в ИСТОРИЧЕСКИТЕ ПИСАНИЦИ ... било "източни" или "западни" ... ПО ВЪПРОСА - Това не го прави ИСТИНЕН!!
- Отделно, към него време ... предвид религиозните и от там политически борби ... много от аргументите, които са ползвани са били от ОБЛАСТ ИСТОРИЯ - Историческа или Светска - но все пак, История?
- Какво пише в тази от него време История, за нас Българите и България - Дошли сме и сме завоювали земята в която живеем от ПО-ДРЕВНИТЕ ОТ НАС ГЪРЦИ-ВИЗАНТИЙЦИ!
- Ето по тази причина настъпва МЕТОДОЛОГИЧНОТО И ФАКТОЛОГИЧНО ОБЪРКВАНЕ при СЛАВЕЙКОВ ... Което не го прави Истинен - ОПОНИРАЙКИ НА "МАКЕДОНСТВАЩИТЕ" - Които твърдят ЕДНА ЕЛЕМЕНТАРНА ИСТИНА подкрепена с множество ФАКТИ - Българите (в частност жителите на етнографска област Македония) са С местен, АВТОХТОНЕН ПРОИЗХОД - И не са дошли, като славяни или "прабългари" след ПЕТИ ВЕК НА БАЛКАНИТЕ - Аз твърдя същото (!!) вероятно и аз съм "македонстващ" ?:)
цитирай
87. leonleonovpom2 - Защо да е недоказуева в тази връзка Анонимус?
11.02.2015 20:25
Ако историята е наистина наука ,не виждам причина хипотезите да се изключват в нея!
Освен, ако не е наука Както и да се прави оценка на конгреса какъв е?! Това пък ме изумява Освен ако той няма нищо общо с историята ,може да не му се прави историческа оценка А той май наистина е аисторичен / неисторичен/! Любимата ти дума в историята....

Така, да допуснем, че дебелаците ,събрали се в Берлин са определили правилно, според очертаните на екзархията граници и тези на Българията! Следват няколко въпроса:

1/ Би ли посмяло джуджето Сърбия да води война за територии с България?
Излишен въпрос- то е смачкано от войската на капитаните, какво остава от Обединена България, вече 7 години

2/ Би ли била необходима Балканската война/ и за какво/ с другите две джуджета/ те нарастват за наша сметка/ срещу Турция?
Отново излишен въпрос!

3/ България е седма икономическа сила в Европа през1900 година Отвори справочник и ще видиш Аз съм гледал икономическа география от 1909 г. С положително икономическо салдо с почти всички Европейски държави е България - повече изнася, отколкото внася Вносът означава износ на национален доход
Ами обединена в продължение на 35 години България къде би била?Би ли имало изобщо Междусъюзническа война?! Ха, ха, някой трябва да е луд, но не ние!
Отново излишен въпрос!

4/ Ами да убиват престонаследника на Франц-Йосиф сърбите, като нямат друга работа и не са способни на друго, освен на това което им хрумне или подскаже някой!
Има ли работа България като участник в ПСВ Освен ако не е самарянка
Отново излишен въпрос!

Ама ,за който се прави, че не разбира, има такива въпроси!
цитирай
88. leonleonovpom2 - Към Бойчев!
11.02.2015 20:32
Роденият за роб, цял живот е такъв!
Той търси господар! Ако случайно загуби господаря си, веднага търси замяна с друг Не съм бил роб на никого, които ме познават, го знаят
Прави си изводите!
цитирай
89. leonleonovpom2 - Анонимус, излагаш се!
11.02.2015 20:54
В никоя наука няма абсолютно установено всичко, догми
И ако ги има, все пак те подлежат на корекция, следователно не са абсолютни!
И Земята е била плоска, въпреки ,че императорът държи жезъл и кълбо в другата ръка-знак ,че е господар на земята Значи римляните знаят, че Земята е кръгла
Египтяните, даже са изчислили и радиуса и , но догмите твърдят, че тя е плоска така -до Коперник и Галилей
Ти вярваш ли на всичко написано от древните автори?
На което се гради съвременната история за древността!
За величието на Елада! И къде се е загубило то? Защо се е наложило Филип да ги обединява, като са толкова велики?!

Изобщо с две думи ми отговори , Вярваш Ли ?

На тази нагласена и то очевАдно стъкмистика!

Да, тава е догматика! И тя няма нищо общо с историята като наука!
Защото последващите събития я опровергават!
цитирай
90. leonleonovpom2 - Съжалявам, разочароваш ме за втори път, Анонимус!
11.02.2015 21:09
Първият беше за Скобелев!

Че бил Кръволак / така го беше написал и оценил/ и така нататък
Потресен, принуди ме да вадя оценка на очевидци, познаващи него и майка му Олга!
Един от тях, забележителен български военен, описва в книгата си, как в България си въздъхнали с облекчение, когато бързо се разбрало, че Олга Скобелева е убита не от Българин

Защото целият цивилизован свят щял да каже за Българите, че не заслужават свободата си, след като са посегнали на майката на ГЕРОЯ от войната! СКОБЕЛЕВ

ГЕРОЙ! НЕ КРЪВОЛАК!Виждаш ли разликата в оценките на очевидци и твоята?

Тогава се покри за десет месеца
Съжалявам, но ме принуждаваш да ти го напомня
Странни оценки даваш, са събития, герои и история като наука , горе долу, като за Скобелев
Които веднага я пращат/ историята/ извън обсега на науките! Като догматична, ако все пак е наука!
цитирай
91. leonleonovpom2 - Гет, аз не отричам абсолютно нищо!
11.02.2015 21:28
не е в стила ми!
Но твърдя, че Берлинският конгрес е безкрайно несправедлив към нас и то умишлено Ако е бил за час два- да, претупали са го, сбъркали са и толкова!
Но той е цял МЕСЕЦ
Не, няма място за случайности, освен ако участниците в него са от... Нова Гвинея
Твърдя също, че той е в основата с решенията си за всички злини за нас, включително и за македонизма
Или някой твърди ,че в македонизма няма външна намеса

Една наука, това е за Анонимус, има резултати, само ако теорията се съчетае с практиката
За историята това означава, че догмите не са такива, подлежат на анализ, оценка и промяна
Било аисторично да се прави оценка на Берлинския конгрес А сега де!
Това да не му дадеш подобаващата оценка, означава някои разпищовили се юнаци сега, да правят каквото си искат без страх, защото не подлежат на оценка Над тях е само Бог
И така да е , Той ще ги прати ,когато им дойде времето при другите, над които не е само Бог!
приятна вечер!
цитирай
92. leonleonovpom2 - Все пак и аз имам грешка в заглавието
11.02.2015 21:37
Сега считам , че по правилно би било да е, не кой създаде, а кой подхрани македонизма
Сега, мога да дам обяснение ,че и първото заглавие не е грешно, но може би второто е по- правилно!
цитирай
93. aboychev - РОДЕНИЯТ ДА БЪДЕ РОБ
11.02.2015 21:42
И ИСТОРИЯТА ЩЕ НАТЪКМИ ЗА ГОСПОДАРЯТ СИ
ПРАВИ СИ ИЗВОДИТЕ
ЗАЩОТО АЗ СИ ПРАВЯ ИЗВОДИТЕ ОТ ТОВА КОЕТО ПИШЕШ
А НЕ ОТ КУХИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ КОЛКО СИ СВОБОДЕН И КАК ОТ СЪРЦЕ ОБИЧАШ ПОРОБИТЕЛЯТ СИ
ХИПОТЕЗАТА Е СРЕДСТВО ЗА ДОСТИГАНЕ ДО НАУЧЕН РЕЗУЛТАТ НО САМА ПО СЕБЕ СИ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА РЕЗУЛТАТ, АБСУРДНИТЕ ХИПОТЕЗИ ИМАТ ПРЕДИЗВЕСТЕН РЕЗУЛТАТ
НОПОСЛЕДЪК ЕДИН ДРУГ ПСИХОПАТ ПРОБУТВА ХИПОТЕЗАТА ЧЕ ИЗМИСЛЕНАТА НАСКОРО "НОВОРУСИЯ" БИЛА ЛЮЛКАТА НА РУСИЯ, ТОВА Е СЪЩО ТОЛКОВА ИСТОРИЧНО КОЛКОТО И ТВОЯТА ХИПОТЕЗА.
САМО ДЕТО НОВОРУСИЯ Е ИЗМИСЛЕНА 300 ГОДИНИ СЛЕД РОССИЙСКАТА ИМПЕРИЯ
ВЕРОЯТНО И ЗА НЕЯ БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС И ВИНОВЕН.
ГЛУПОСТТА ПОД ФОРМАТА НА НАУКА НЕ Е СЪЗДАДЕНА ОТ ТЕБ.
ТЯ НОСИ МНОГО ИМЕНА:
ВИЗАНТИЯ ГРЪЦКА ДЪРЖАВА
ПАНСЛАВИЗЪМ
ТРЕТИ РИМ
РУСКА НАЦИЯ
НАРОЧНО СПОМЕНАВАМ САМО ИЗТОЧНИТЕ
ЗАЩОТО САМО ТАМ ТЕ СЪРБИ СВОБОДНОСТТА ТИ
И НЕ СЕ САМОЗАЛЪГВАЙ ЧЕ ПРАВИШ НАУЧНЕН АНАЛИЗ
ТОВА КОЕТО ПРАВИШ ТРУДНО ЩЕ ЗАБЛУДИ КОГОТО И ДА БИЛО
ТОВА СА МИ ИЗВОДИТЕ
ЧЕТЕЙКИ ВПЕЧАТЛЯВАЩИЯТ ОБЕМ СЕРИОЗНИ АРГУМЕНТИ В КОМЕНТАТОРИТЕ ТИ
СРЕЩУ ЖАЛКАТА НАУКОПОДОБНА ХИПОТЕЗА
цитирай
94. leonleonovpom2 - Бойчев, следващия път ще питам тебе!
11.02.2015 23:14
Какво и как да пиша
Благодаря ти за оценките, трогнат съм
Само ,че ме бъркаш с някой друг Това няма особено значение Бъркайки, все някога ще попаднеш на точния адрес
Решенията на конгреса, тяхната правилност, ще ти помогнат! Ползвайки тях и като ориентир гадната Русия ще намериш философския камък
Успех в търсенето!
цитирай
95. anonymousbulgaricus - Няма "би ли" в истори...
12.02.2015 08:26
Няма "би ли" в историята. Тя в това отношение е много по-точна наука от точните науки, защото е наука за миналото - т.е. това, което се е случило, такова каквото се е случило и не борави с хипотетични конструкцие за "бъдеще невъзможно", няма и допускания от този род.

ОСвен това, чел ли си Сан Стефанския договор? Дава ли гаранции, че три години по-късно Княжество България няма да е руска губерния и българите няма да сменят единия имперски господар с друг? Не, не дава, точно обратното. Има и много други "би та", които могат да ти очертаят съвсем друга историческа съдба. Сърбия, ако не знаеш води война две години по-рано с Османската империя, която е далеч по-голяма и мощна от хипотетичната Сан Стефанска България - губи я, но я води. Войните не се определят на принципа "Страх не страх или джудже гигант", гледай Черна гора, която пък даже е единствената дет сама се освобождава!

Не харесваш Сърбия, твое право е, не харесваш Англия, твое право е, припадаш пред Русия, твое право е - въпрос на лична оценка. Историята не се вълнува от това и заниманията с история нямат подобна цел, въпреки, че в образователната система от римско време, та до днес се използва дидактически миналото за възпитаване. Вкл., обаче и за учене какво не трябва да се прави.

Разбирането и възприятито за историята може да се променя и се променя, но само и единствено на база на излезли нови източници, извори и данни, които осветяват съответния факт. Всички документи, вкл. и пълите текстове на договори и т.н. показват едно и също нещо, че пропагандата по отношение на Русия и Сан Стефанския договор и ролята и за съдбата на балканските народи и в частност на бг, е жестоко изкривена и по този начин и представите, които имаме за тази роля.

Това е промяната, която ти дават новите източници. Ти се опитваш да номинираш една от империите за по-лоша, спрямо друга или по-справедлива спрямо друга и да признаеш някаква но минимална вина. Не е вярно! За македонизма дано да се разбрахме, че не е от Конгреса!
цитирай
96. anonymousbulgaricus - ИНак, краткия отговор на трите ти ...
12.02.2015 08:28
ИНак, краткия отговор на трите ти въпроса е "Биха били се случили други неща, като ние не бихме могли да знаем дали те биха били по-добри или лоши за България" - няма такава хипотеза, няма такъв научен инструментариум в историята. Това не е експериментална наука! Между другото, не би могъл да знаеш, как би се развил "Македонизма" и до какви последици би довел.
цитирай
97. leonleonovpom2 - Точно историята, Анонимус дава ...
12.02.2015 09:04
Точно историята, Анонимус дава възможност да се експериментира - какво би станало, ако еди какво си се е развило иначе
В никоя наука няма подобна забрана
Ти сигурен ли си например, особено в античната история , в твърденията, че еди какво си е станало, както е описано, че да твърдиш- То е!

Така, това че сме на различни мнения, няма нищо лошо

Не четеш внимателно Аз никъде не съм казал ,че обичам или мразя някого Напротив! Това, че тук не съм се изказал хвалебствено, както посочваш за сърби и англичани, това в никакъв случай не означава че ги мразя ,както Бойчев руснаците
Имал съм много приятели, особено спортисти от сърбите, винаги ми е било приятно да общувам и разговарям с тях Уважавам изключително англичаните , особено за реда и дисциплината Тогава Англия е била империя, имало е други интереси, но тя е претърпяла огромно развитие, въпреки, че мнението е, че е консервативна, помогнали и са и САЩ, с ултиматума, че ще се намесят във ВСВ, само ако тя се освободи от колониализма И го е направила!
За какво да ги мразя?
Обратно-аз не спестявам в материала критики към Русия Посочил съм
Защо мислиш, че сляпо обичам Русия Ако беше така, щях да си взема жена от там
Когато някой сгреши-не спестявам критика
Когато е за похвала- там съм още по-щедър Обич, омраза - не ми манипулирайте написаното
На такова ниво, човек може само да обича страната си, дори и да не заслужава А ако я мрази, не заслужава и да се изплюеш върху него
Обич и омраза към други държави няма, освен симпатии Когато прекалят с нахалството им припомням, на нивото тук, разбира се, какво са направили Толкова!
Все пак , каква ти е оценката за Берлинския конгрес Бил е един месец! Няма място за случайни работи или случайности !!!
На Израел му бяха нужни 6 дни, знаеш за какво
С една дума само:
Положителна или отрицателна ?!
Смятам, че историята позволява такива оценки Иначе ще изпаднеш отново в противоречие- ама това, ама онова
Каза вече , в историята има само едно!В случая - положителна или отрицателна ти еоценката
Тя няма да върне в никакъв случай конгреса за преразглеждане, както ако се обсъждат хвърлените атомни бомби, те няма да се върнат обратно Но виждаш, обсъждат се
Иначе какъв е смисълът на историята изобщо
В учебника би трябвало да пише за Берлинския конгрес:
Берлинския конгрес се е състоя по памет, не съм длъжен да ровя сега , нито пък ми се рови.
Ако греша, хвани се като за сламка за това - от 13-ти юни до 13-ти юли 1878 година И толкова Не подлежи на обсъждане и коментар Бих допълнил само/ от мен/ Резултатите му са видни днес!А поколения българи преди нас са ги изнесли на гърба си!
цитирай
98. anonymousbulgaricus - Ами не, точно в историята като наука ...
12.02.2015 09:48
Ами не, точно в историята като наука няма такива хипотетични новоконструкции на база "ако". Още в училище това се илюстрира със скоропоговорките "Ако Левски беше с ботуши и Ботев с каска и досега да бяха живи!" или "Акото.. мирише и цапа нали...".

Историята реконструира миналото такова каквото е, на база това, което е достигнало като изворов и фактически материал. Точка!

Историята може да разсъждава и да прави хипотетична реконструкция на минали събития, особено в случаите, в които няма достатъчно извори за съответното събитие и по аналогия или свързване на предно със следващо да възстанови хипотетично липсващото - това обикновено се отнася до предтехнологичните времена, когато казваш "Той е получил титлата "кесар", значи вероятно е бил християнин, защото такива титли не се дават на нехристияни" (примерно).

Но нямаш хипотетична възстановка "ако Василий Българоубиец беше загинал при траянови врата, то историята на България щеше да е друга..", ми не е загинал и няма такава хипотеза.

Предишната историография, която величаеше Русия/СССР и громеше "гнилия капитализъм", оценяваше Берлинския конгрес така както горе долу ти си го реконструирал, без да нарича участниците "търтеи, лентяй и интриганти", щот все пак става въпрос за Бисмарк и други от ранга.

Инак, реконструкцията е - случил се е от дата до дата, решил е това и това, проблемите са такива и такива, договорът е такъв и такъв, историческото значение е такова и такова. От там нататък всеки може да направи своите оценки и да преценя дали дадено решение е било справедливо или не и защо е взето по този начин, а не по друг. Но няма хипотеза от типа "ако беше решил друго". Това е фантастика.
цитирай
99. leonleonovpom2 - Абе, Анонимус!
12.02.2015 11:14
Питам те за твоята историческа оценка за този конгрес,!
Повлиял ли е или не на България с решенията си?
Плъзгаш се ,бягаш с хипотетични обосновки и манипулирани мои приказки
Разбира се ,че ако Самуил не беше убил любовника на варанга Василий/ знаеш че майка му е била шавлива и е посещавала викингите в двореца, а той с двуметровия си ръст, сини очи и руси коси е тяхно копие, а не арменско или гръцко/нещата са щели да се развият другояче Той е щял да намери утеха при него и да търси мир А не заради отмъщението да говори, че ще се ожени, като покори България
Как ще се ожени такъв сбърканяк? Но ако любовникът е до него, какъв му е проблемът
Историята се повтаря- На Хадриан Той даже и полудява последните години, когато любовникът му се удавя в Нил! И Василий е бил луд!
Колко народ за нищо е избил в последните си години един от най-добрите римски императори-философ, писател, архитект и влюбен в Гърция
Ами защото педерастията и содомията са на почет в Древна Елада....

Та на Берлинския конгрес
Това се е състояло, не е хипотеза Каква ти е оценката?
!
Имай предвид, гимназиално образование имам по история, но със знанията си и начина на излагане то им съм правил впечатление на инспектори от министерството За да обявят, че съм първи такъв случай извън София.Бях в десети клас
Но родителите ми и родът ми не бяха вързани с партията Което обяснява последвалото
цитирай
100. anonymousbulgaricus - Берлинският конгрес не може да бъде ...
12.02.2015 12:36
Берлинският конгрес не може да бъде оценяван извън контекста на събитията довели до него.

Безпристрастната оценка за него е, че в рамките на създалата се ситуация е постигнал възможния компромис за решаването на Източната криза, който удовлетворява макар и в не пълна степен интересите на всички Сили и донякъде щенията на част от другите засегнати страни. Ако го прочетеш внимателно ще видиш в текстовете точно опредметена тази оценка и стремеж за постигане точно на този баланс и той еднакво важи за всички страни.

Точно защото търси такъв тип компромис и решение той, що се отнася до балканските страни и народи, не решава в пълна степен нито един от съшностните проблеми:
1. Не решава устойчиво въпроса за съдбата на Османската империя;
2. Не решава "Българския въпрос";
3. Не решава "Сръбския въпрос";
4. Не решава "Гръцкия въпрос"
5. Не решава "Румънския въпрос";
6. Не решава "Босненския въпрос";
7. Не решава "Албанския въпрос";
8. Не решава "Черногорския въпрос";
9. Не решава "Кипърския въпрос".

Това са само въпросите на Балканите, които не решава или решава в рамките на възможния компромис, който поражда бъдещи кризи.

Но, той не поражда "македонизма", той не отменя хипотезата, че при друго решение (по-справедливо за нас българите - било то най-справедливото - Цариградската карта или по-малко справедливото Санстефанската), няма да има следващи войни, конфликти, кризи и катастрофи, защото горните въпроси все ще си останат и остават нерешени. Т.е. частичното решаване на Българския, което прави Конгреса с възстановяването на българската държавност в рамките и размера които приема добавят друг нюанс на проблема с "българите", който е съществувал и преди това и за който се води (но не сам) войната от 77-78 г.

Т.е. казвам ти го от самото начало, цялата система от договори, започнали още от Одринския и отношението на Силите към балканските народи не решава ничий национален въпрос на балканите, а само го отлага или видоизменя. С конгреса е същото!
цитирай
101. anonymousbulgaricus - А за гимназиалните знания - похв...
12.02.2015 13:15
А за гимназиалните знания - похвално, но нямат никакво значение - и аз съм печелил състезания по физика и съм бил в отбора по химия на училището, но това по никакъв начин не би ме накарало даже да си помисля да се произнасям, камо ли пък да пиша постове с претенция за компетентност и познание на тези науки.
цитирай
102. leonleonovpom2 - Все пак си признавам!
12.02.2015 16:19
В коментар № 92, че заглавието донякъде е подвеждащо, не е обмислено в детайли
Но вече като химик и наблюдател отстрани мога да дам оценка на Берлинския договор- инициира, независимо от някакви проблясъци преди това, те не са довели до огън и катализира след това усилно македонизма, с отделянето на Македония от България, използвайки я за разменна монета на първо време, а след това да не говорим
Та тези проблясъци сигурно са уловени от участвалите цял месец в него, няма само да пиянстват и курварстват през това време, ще "свършат" нещо, за което са там!
Цял ферман си изписал, за да не дадеш оценка на конгреса Страх те е да не загубиш работата си ли?! Само една дума, без никакъв текст Ченгетата няма да разберат
Давам ти и нов вариант - нулево
Та кодирано може да напишеш:
Температурите според прогнозите утре ще бъдат:
а/ положителни, б/ отрицателни, в/ около нулата
Аз ще разбера какво имаш предвид Не съм злодей, да искам да си губиш работата
цитирай
103. leonleonovpom2 - Гаранция - във Франция!
12.02.2015 16:39
Винаги може да се намери някой луд и луди около него
Но за какъв чемер би ни била Балканската война Ами Междусъюзническата Ходили ли са делегации в Петербург от Сърбия, Черна гора и Гърция, непосредствено след Сан Стефано и защо?! Именно това навиване не действа ли отрезвяващо на Русия!
Тези делегации от нас ли са пратени там?!

Как оценяш липсата ни на конгреса? Ние сме страна в договора, той се прави заради нас, нашият параф трябва да стои отдолу, така е във всеки нормален договор, заинтересованите го подписват!
Нашия Берлински договор няма подпис от нас, дори, че сме запознати, под подписалите Впрочем не съм виждал факсимиле от договора, важно е , ако зноеш някъде да има наш подпис/ като участници ясно е ,че няма/ хвърли светлина за това Да видим в кой миши задник са ни навряли!
Що се отнася до гимназията , е пълна истина Даже питали дали съм местен, не допускали това да, местен съм, учудено казала учителката, това ,че съм роден в София, не ме прави софиянец
Но не съм останал с това Имам поне сто публикации на историческа тематика, включително и студия за Анхиалските монети ,но обвързани с историята на града и на Рим, нещо което никой не е правил Не е просто описание това така, това иначе , този казал, аз потвърждавам/ Или някой друг/
Така, че не съм паднал от Марс
цитирай
104. anonymousbulgaricus - Уф, ти защо постоянно се опитваш да ...
12.02.2015 17:05
Уф, ти защо постоянно се опитваш да не разбираш съвсем елементарни неща, как по-просто да ги напиша. Махни Берлинския конгрес и хвани Одринския мир и ми обясни той справедлив ли е какъв е що е и т.н. Хванал си се за "курварлъка" и приемите на Конгреса ми прочети за първия - Виенския конгрес, то това се прави на тия конгреси основно, още от тогава. Щот петте сили, обикновено и обичайно са се разбрали и разбират предварително или в друг формат, а накрая само ратифицират това, за което са се споразумели. Има един единствен спорен въпрос на тоя конгрес и той е за София - решен с помощта на Бисмарк в полза на Княжество България. Другото е решено! Има пет велики сили, те решават всичко добро лошо квото там, според и нтереса си пряк или перспективата на международните отношения. Толкоз!

Да, Конгресът задейства поредица от събития, довели до балканската война, но събитията след нея са задвижени от други фактори.

Няма хипотеза какво би се задвижило, ако беше приет Цариградския или Санстефанския вариант - може по силата на него хипотетично България днес въобще да не съществува, можеше да има излаз на Балтийско море. Две еднакво недоказуеми и ненаучни от гледна точка на историята конструкции. Да не ти обяснявам пак каква наука е историята и че тя не борави с хипотези "ако".

Договорът прави това, което прави, ние българите като потърпевши го оценяваме още в Учредителното събрание и оценката не е ревизирана и днес! Ревизира се ролята на съответните сили в стигането до този момент и то на база на нови документи, които излизат и ново знание за събитията преди и след. Но, НО - би могло да бъде много по-лошо това решение, ами ако беше дало София на Сърбия? Ами ако беше приел конгреса да има османски гарнизони по Стара планина и т.н.? Той ни дава държавност в ограничен вид, но обезопасена от риска за руска окупация и гарантирана срещу османска. Да, не решава националния ни въпрос, както е било планирано!

Не знаеш македонизмът, който съществува 20 години преди конгреса как би се развил! Можеше да е по-страшен даже от този в сегашния му вид. Защото като разглеждаш хипотетични конструкции, трябва да допуснеш повече от един възможен сценарий на развитие на нещата - както е в науките, които си учил.
Затова, историята не борави с такива хипотези и най-погрешното при реконструкцията и е да ползваш вече случилия се факт с неговите последици и да изгражда с отправна точка от него друга хипотеза, какво би станало, ами то е като в живота, какво би станало ако си минал по другата улица и не си срещнал жена си... по-добре ли ше е или по-зле не знаеш, първо защото нямаш база за сравнение и второ, защото няма как да се случи.

Другите ти вметки и подмятания няма какво да ги коментирам, даже не са и забавни, но са недостойни, защото като учен би следвало да знаеш, че в един научен спор се борави с аргументи, а не се правят внушения за опонента. И ако кажеш, че аз оспорвам подхода ти и познанията ти по история, то да, правя го, и то най-добронамерено, защото те са погрешни, и защото имам нужните познания да го направя. Ако ти направя изказване по химия и ти ми направиш същите бележки щях да видя какво мога и къде и как да коригирам и разбера, а не да говоря и повтарям едно и също нещо до втръсване, все едно ще стане истина.

Няма как, става въпрос за различни науки просто. Ти искаш да реконструираш историята като един патриотичен разказ в който нещата са черни и бели и лоши и добри и някой ни е виновен за нещо и т.н. Е, това е подход, но той не е научен, а публицистичен, литературен и т.н. Най-малкото, защото като го въведеш, ще го сблъскаш с още 20 такива насрещни и тогава? Между другото, ако прочетеш литературата и историите от това време, за което обсъждаме - сръбски, гръцки, румънски и т.н. ще видиш много интересни и съпоставими неща.

И отново, за македонизма, той си е бил жив и жизнен като възрожденска концепция на населението в тези територии и е имал вътрешна (грешна или верна нема значение) обосновка, която няма нищо общо със събитията от 1878 г.
цитирай
105. aboychev - НЕ СИ ПОВОЛЯВАЙ ДА МИ ВМЕНЯВАШ
13.02.2015 15:50
ЧУВСТВА КАКВИТО НЕ ИЗПИТВАМ:
" .... че ги мразя ,както Бойчев руснаците"
ТЕЗИ ВНУШЕНИЯ СИ ГИ ЗАПАЗИ ЗА ТЪПАНАРИТЕ

АЗ В ГЛАВАТА НА БЛОГЪТ СИ СЪМ СЕ ПРЕДСТАВИЛ
И СЪМ ЗАПИСАЛ СЛЕДНОТО:

"СВОБОДНИ Всички внушения в този блог са от автора ! Те не изразяват отношение към руски граждани или към който и да било от народите от Руската федерация ! Под понятията "Русия" и "Руснаците" разбираме единствено Руското правителство и руските власти, както и системно провежданата от тях политика в нашите Български земи ! Политика на окупатори и системни манипулатори на политическия и икономическия живот в страната ни ! Авторът прави разлика и между понятията "ЧЕРВЕНИ" и "ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ" ! Дава си сметка, че всички партии на прехода бяха целево формирани и оглавявани - централно и по места, именно от червените боклуци ! Червените боклуци формират и състава на кредитните милионери и олигархичният бизнес в страната ! Те са и най-яростните "русофили" поддържани от руските олигархични кръгове действуващи активно в българския политически и икономически живот ! Пожелаваме на БСП да бъде партия на червените български патриоти, а не на руската резидентура в България !"
ТАКА ЧЕ МАНИПУЛАЦИИ ДРУГАДЕ И ПО ДРУГ АДРЕС
ПИСАХ ТИ ЧЕ НАУКАТА НЯМА НИЩО ОБЩО С
ЛЕГЕНДИРАНЕТО КАТО НАУЧЕН РАБОТНИК,
МАКАР МНОГО ОТ ДОНОСНИЦИТЕ ДА СЕ ПОДВИЗАВАХА ИМЕННО КАТО НАУЧНИ РАБОТНИЦИ
ТЕ СИ ПОЗВОЛЯВАХА ДА ИЗКРИВЯВАТ ТАКА НЕЩАТА
КАКТО ТИ БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС
И ОТНОЩЕНИЕТО МИ КЪМ РУСНАЦИТЕ
ТАКИВА
цитирай
106. leonleonovpom2 - Добре, разбрахме се,Бойчев!
13.02.2015 16:36
Ще коригирам Сбъркал съм, вместомрази, ще напиша обича!
ти по мой адрес пишеш гневни тиради че съм бил русофил?, аз какво да ти отговоря
Иначе пука ми ,че ми дреме от общата оценка за научните работници, какви били
За мен вратите навън постоянно бяха отворени, а преди промяната не искаха да ме пуснат и на екскурзия даже, да не взема да избягам
Ако не се занимаваше първо ти с мен/ не аз с тебе, защото нямам подобни на твоите коментари при мен в твоя блог/, изобщо нямаше да те спомена!
цитирай
107. leonleonovpom2 - Анонимус, чакам прогнозата!
13.02.2015 16:39
Да знам за близките дни какви връхни дрехи да взема-може дъжд да вали, ако температурите са положителни, при отрицателни-сняг, ако са нулеви може смесен дъжд и сняг да валят!
цитирай
108. voulgaros - СИМЕОНЧО. . . . РАДИУСА НА ПЛАНЕТАТА ...
13.02.2015 17:14
СИМЕОНЧО....РАДИУСА НА ПЛАНЕТАТА ГАИА = ЗЕМЛЯ, Е ИЗМЕРЕН ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ГРЪК. ПРЕЗ 270 ПР. ХРИСТУ , АКО НЕ СЕ ЛЪЖА МИСЛЯ ЧЕ БЕШЕ.

ОТ ВЕЛИКИЯ УЧЕН ЕРАТОСТЕН.....ВЯРНО Е, ЧЕ ТОВА Е СТАНАЛО В ЕГИПЕТ....НО ЕРАТОСТЕН Е ГРЪК..А НЕ ЕГИПТИН...КАКВОТО И ДА ЗНАЧИ ТОВА.

ЕГИПТЯНИ ДНЕС НЯМА..ИМА АРАБИ В ЕГИПЕТ.


ТАКА ЧЕ----БЪДЕ ПО-ДЕТАИЛЕН И СПЕЦИФИЧЕН. ВУЛГАРИНО.

ТОВА ТИ Е СЛАБОСТТА - ДЕТАЙЛИТЕ.
цитирай
109. anonymousbulgaricus - Да знам за близките дни какви връхни ...
13.02.2015 19:12
leonleonovpom2 написа:
Да знам за близките дни какви връхни дрехи да взема-може дъжд да вали, ако температурите са положителни, при отрицателни-сняг, ако са нулеви може смесен дъжд и сняг да валят!


Най-сетне достигна до съшността на собствения си метод за интерпретация на историята и боравене с историческите факти. Опитвах се да бъда по-деликатен, но все пак е сериозен напредък, сега ако му намериш верния адресат - себе си, а след това започнеш да осмисляш, че историята първо е наука и второ, че колкото и да си харесваш мнението или нещото като теза - повтарянето на клишета, иронизиране и обиждането на опонентите и писането на нелепи постове по техен адрес, няма да я направи вярна.

Очевидно е, че по-добрия подход, е да си останеш със себе си и тримата коментиращи те, защото за пореден път се убеждавам, че заниманието да се занимава с опитите е непродуктивно.

Бъди здрав! Това е най-важното!
цитирай
110. leonleonovpom2 - Накратко!
13.02.2015 21:43
Не може и не можеш да дадеш оценката си за конгреса-какво влияние са оказали решенията му върху България?????
Не било методологично
Ами при такава методология едни и същи с лош край събития ще се повтарят безкрайно във времето, като не може да се извади поука от тях
не , историята може да се поучи от някой гаф, но други имат интерес от повторението му

Искаш ли ,, да направя едно" велико" историческо откритие
за Европа- направо исторически закон, той е прост, но се правят ,че не го вигждат!


Когато в резултат на мирен договор заграбиш територия на съседна държава като победитеп, това е сигурен знак за бъдеща и то скоро война с нея Доказателство ?
Едно повтарящо се и то многократно-Елзас и Лотарингия

Извод за мен , а за тебе още повече- Химика не може без физика, математика, но би могъл без история-освен представена като история на химията
Историкът трябва малко от малко да отбира от абсолютно всички науки и методологията им, от химията също
Това ,малко в по-друг вариант го е казал известен древен учен, директор на Александрийската библиотека-че предпочита да е втори във всяка наука
Добре ,не искаш, няма да уточнявам какво, не настоявам да го правиш
Пък ако искаш, измивай си словесно ръцете с мен
Пука ми, че ми дреме
Аз си знам цената, не е необходимо да питам някой за нея Ако го направя ,знам към кого да се обърна
Лека нощ!
цитирай
111. voulgaros - Г-н Симеонов, спомена за Елзас/...
14.02.2015 09:04
Г-н Симеонов, спомена за Елзас/Лотарингиа...

Нека ти кажа един много интересен случай.

Нали си чувал за големия френски нападател от близкото минало - Жан-Пиер Папен..Носител на Златната Топка за 1991-а година. Тои е родом от Страсбург, града от този райион, които е съставен от 85 процента етнически германци..
ТА ЖАН-ПИЕР , АКО НЕ ЗНАЕШ Е СЪЩО ГЕРМАНЕЦ ПО ЕТНОС.

НО ТОЙ Е РОДЕН В ПОЛИТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА ФРАНС/ФРАНКРАИХ...И СЕ КАЗВА ЖАН-ПИЕР...А НЕ ИОХАНН-ПЕТЕР ПАПЕН...ПАПЕН Е ЧИСТО ГЕРМАНСКО ИМЕ..ИМА ГЕНЕРАЛ ОТ ВЕРМАХТА--ФОН ПАПЕН.
цитирай
112. leonleonovpom2 - Благодаря, Вулгарос!
14.02.2015 09:41
Не знаех това, но Папен си спомням Да, имаше нещо немско във вида, косата му. Сигурно си прав Но играеше за Франция и се чувстваше такъв Едно доказателство че държавите най-вече са дело на политиците Особено като седнат на масата и почнат да решават-това на тебе, това на мене Този ще подари, другият ще получи подарък Ипосле - войни
Но те нямат вина, вече са на друга маса и там взимат нови решения, за който по-късно също няма да имат никаква, ама абсолютно никаква вина Защото методологията на историята не разрешава
Не искам да съм политик, искам само като тях да не съм отговорен за нищо и да не нося вина също за нищо Да разказвам играта на когото си искам
Приятен ден!
цитирай
113. krumbelosvet - Македонският въпрос
16.03.2018 17:52
Македонският въпрос е констатиран от... Ботев през 1875г. Да, 1 8 7 5г., в статия за опасността от сръбската пропаганда. Там Ботев поше (в 1875г.), че "ако така продължава още 5 (пет, б.м.) години, Македония е изгубена за нас".
Великите сили (и Русия и СССР в т.ч.) не биха позволили НА НИКОГО обединение на Балканския полуостров, а за наше нещастие САМО НИЕ (и между нас вай-вече камунистите) сме били способни на това. затова сме си изпатили най-много (българите и комунистите в частност). Да се надяваме, че Бог забавя, но не забравя. Нашето дело е право.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9133260
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102590
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031