Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2015 09:11 - РАННИ БЪЛГАРО--ВИЗАНТИЙСКИ ВЗАИМОТНОШЕНИЯ
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 1704 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 01.03.2015 09:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
              По времето на император Анастасиос(491-518) българите нападат 4 пъти Византия ((493,499,502 и506 г.).
              Особенно през 499 г.  15,000 -ната армия на Византия е победена и българите напреднали към Тракиия.
               Пак в това време,когато командирът на Тракия Виталианус се разбунтувал срещу император Анастасиос-българите са били на негова страна!..Точно по това време (513) според  Йоанес Малала расте славата на българите и императорът  нарежда да се построи,,Дългата стена,,.
               По времето на Йустинянос ( 527-565) хуните-сиреч  българите продължили борбата с Византия,като обсадили заедно със словените много градове в Европа а други ги склонили към  данъци.
              Според Йоанес Малала през 528-529 г. с лидерството на двама командири българите нападат Скития и Мизия и напредват към Тракия.
   Византия се противопоставя с магистър милитум Мизия Константиолос и магистър милитум Илирика-Аскум.
    В началото византийците били успешни като убили лидерите на двете български армии но впоследствие българите с допълнителна сила ги нападат в гръб и пленяват Константиолос и Аскум.
   Срещу 10,000 нумизма освободили Константиолос но предпочели Аскум да оставят като пленник.
    Според Йоанес Малала след Ирник(Ернак) лидер на българите кутригури става Мундо(Мундос).
    Мундо изпраща на император Йустинянос посланици и заявява,че иска да влезе под опеката му.Императорът го одобрява и дори го назначава за магистър милитум Иллирикум.
           Българският народ не одобрява  това решение и когато той идва в Скития го напада. На това нападение Мундо отговаря със своя армия и ги побеждава,  а разграбената плячка изпраща на императора в знак на преданост.
        Йоанес Малала добавя,че след  този случай нито един българин той казва ,,хун,,-не е имал смелостта да премине в южната яаст на Дунава.Дори през 536 българите участват във войната с остроготите в Италия на страната на известният византийски генерал Белизариус.
     Независимо от това единодействие на българи и византийци имало е и моменти,когато българите пак са се опитвали да нападат Византия.Въпреки това императорът  с едно писмо апелирал да не се води борба с българите,защото той е искал да ги използва за  съмишленници във войната с готите.
         През 547-548 г.при императора идват пратеници на остроготите,които заявяват ,че кутригурите установени между Дон и Днестър и утригурите между Дон и Волга са една и съща кръв.
         Това много разстройва императора и той започва да строи крепости на Дунава.
   Независимо от тези мерки на императора лидерът на кутригурите Кинал( Никофорос  го отбелязва като Заберган) с армията си тръгва към балканите и започва да унищожава всичко по пътя си.
      Именно по това време императорът праща пратеници на Сандил-лидер на утригурите и му обещава ,че тези пари,които ги дава на кутригурите ще им даде на тях стига те да спрат кутригурите.
   При това Сандил казва ,че те са от една и съща кръв,еднаква култура и еднакво облекло и отказва,   ноно останал под огромният натиск на императора се съгласява и влиза в земите на кутригурите и фактически ги възпира.
     Когато в 558 г.-3 армии на Заберган напада Византия,те се спасяват благодарение на известният си генерал Белизариус.Тогава също Византия прибягва към принципа си,,разделяй и владей,,и  получава подкрепление от Сандил.
    В крайна сметка част от кутригурите тогава отиват към Унгария и остават под господството на аварите а друга част се заселват във Византия и биват настанени в Тракия.За това през626 г. при обсадата на Константинопол част от българите са  съмишленници на аварите.
      Другите истирически сведения са от времето на император Хераклиос (614-641),когато Органа  според патриций Никофорос отива в Константинопол с делегацията си през619 г. и биват покръстени там и Органа поолучава титлата ,,патрикос,,.Както и че през635 г.пак по времето на император Хераклиос племенникът на Органа-Кубрат бива покръстен и получава титлата ,,патрикос,,
       Отбелязва се също как след смъртта на император Хераклиос през 635 г Кубрат  помага на съпругата му Мартина и синът му Хераклонос. Дори се смята ,че
за изкачването на престола на Хераклонос ,Кубрат има своя  огромна заслуга!....


Литература;Bırsen Kьзьksıpahıoglu--,,Ankhıalos savaşının sonuna kadar bızans--bulgar ılışkılerı,,



Гласувай:
3



1. havel - --анонимен Определено,аз мисля също като Вас!...
02.04.2015 13:07
--- Доколкото следя тогавашната историческа обстановка разбирам ,че този акт на приемане на християнството става по принуда.Цар Борис-Михаил избира този акт като единствен за оцеляване на държавата.Това е клинът,който разделя единството на българи и алани поради унищожение на аланските родове!...От този момент вече започва упадъка ни.Фактически попадаме в капана на политиката ,,разделяй и владей,, на гърците!...
цитирай
2. skotadix - Точно така...
02.04.2015 16:05
И де факто България приема по този начин византийската пета колона - православието...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 576696
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2416
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930