Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2015 13:24 - AНТАКЯ-- АNTIOCHIA-ЛЮЛКА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 5578 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Град Антакя—средищен център на област Хатай се намира на 1500 км от нашата южна граница с Турция в най-югоизточната точка на Анадола,близо до Сирийската граница,като следващият град е Халепу-Сирия.

Според археологическите разкопки в могила Тел-ачана историята на околността започва от халколита(5000-4000 г. преди Н.Е.).След смъртта на Александър Велики тези земи са разпределени между неговите генерали и са предадени на Селевкус Никатор.Той след победата му над съперника Антигонус Монофталмус построява столицата -Селевкиа на 5 км от днешният град.А след неговата смърт синът му Антиохус Сотер -281-261г преди н.е.построява и обявява за столица на Селвкидското царство.

Днес градът е с 500,000 жители а цялата област Хатай е с 1,500,000 жители.Тук е налице много културно мирно съжителство между араби суннити,араби алевити,католици ,ортодокси,протестанти,турци-тюркмени,арменци,евреи ,гърци лази и грузинци.Всичките те имат отделни свои храмове според вярата си.

Градът се разделя на две части от пълноводна река Аси-(орантес),като двете страни се свързват с низ от мостове,най-старият от които е от времето на Диоклетиан.

Хатайската държава последна се присъединява към Република Турция през 1939 г.

Кое е най -характерното за града от историческа гледна точка:

1.Градът е заемал важно място някога между Египетското и Хититското царство.Градът е бил един от трите големи града в 1-век след н.е.след Рим и Александрия.

2.За първи път думата християнство е признесена тук.

3.Тук се намира първият в света християнски манастир на Св.Петър.Манастирът според християните е много свещенно място за покленение и хаджийство.

4.Тук се намира и манастирът на Св.Симеон.

5.Тук е открито първото в света училище по християнство.

6.Тук се намира площадът ,който някога е бил осветлен с газени лампи от двете страни за първи път в света.

7.Колекцията от разнородни цветни римски мозайки,които са изложени в нновопостроеният Архелогически музей е на второ място в света след Лувъра.Чинарът ,който е пред музея е величествен и никой незнае годините му.

8.На 35 км от града в местността Самандаг се намира най-дългият плаж в света -на второ място в света.

9.В Самандаг се намира и 10 километров тунел,който е издълбан с ръце без техника по времето на Титус/ Веспасиан.Покрай тунела са разположени живописни каменни жилища и още по-интересни каменни гробове,които са трудни да се опишат устно,трябва да се видят.На близо се намира и,,Пещерата с люлка,,.

10.Узун чаршията- със запазената си автентичност от древността ,където можеш да намериш и от пиле мляко.

11.Тук са се родили и живяли известни исторически личности;

а.СВ.Лука.

б.Аммианус Марселинус-историк

в. Маллала-историк

г. Аллександрос-древен скулптор

д.Игнатиос-патриарх на Антиохиа

е.Джон Хусостом-патриарх на Константинопол и др.


 

Днес градът Антакя както носи полъха на историята ,така и е един модерн град.Туристът може да отседне и царски да почива в луксозните хотели-Bьyьk Antkya oteli, Otel Otoman palas,Otel Anemon,където ще Ви посрещнат с характерните деликатеси на града; салати, ичли кюфте,кагът кебабъ, сладкишът кюнефе и невиждани от нас южни плодове.Кухнята им е малко като арабската с лютиви гозби.В този град всеки може и да пие и да купи алкохолни напитки свободно.

За хората като нас със малки материални възможности има и пансиони където може да се пренощува за около 30 лв с включена закуска.Климатът тук е доста влажен и топъл .Летните температури достигат и до 40 градуса.Хората са много дружолюбни,знаят западни езици и арабски.Навсякъде има и указание и надписи на арабски език.Деветдесет процента от жените са отворени и модерно облечени.Музиката им е турска,арабска и западна.На улицата има всякаква реч.Сувенирите с полу-скъпоценни камъни,мед и сребро са сравнително по изгодни.

image
image
image

image
Манастирът Св.Петър
image

Снимки от Археологическия Музей :
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Тунелът на Титус-Веспасиян
image
image
image
image
image

Плажът на Самандаг
image

Модерният Град
image
image
image
image

Кухнята на Антакия
image
image
image

Сватба в Антакия
image
image
image




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 569214
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031