Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2016 15:16 - Л Ъ Ж А Т А
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 1717 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 21.01.2016 14:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                Знаейки добре, че не е истина,умишленно изказана дума със цел да се заблуди отсрещният е лъжа.
         С други думи,лъжещият съзнателно прибягва към лъжа,докато излъганият не знае и не подозира за това негово подло намерение.
      По принцип използваните лъжи са най-различни в зависимост от поразяващият заряд,който носят. Този заряд може да бъде нищожен : н-р при една краткотрайна шега или при лъжите,казани в деня на лъжата 1 април. Могат и да бъдат и безвредни ;н-р при т.н ,,благородни лъжи,,към които прибягваме за да не причиним болка някому. ,,Малки лъжи,,- използвани за да не бъдем наказани и да не пострадаме,за да излезем от неловката стуация в която сме попаднали или за да си осигурим незаслужено предимство.
    В болшинството от случаите лъжите обаче носят елементи на зловредност,нечестивост,измяна или сериозна облага на този,който ги използва. Накратко от лъжа до лъжа има голяма разлика. Има лъжи допустими и простими, има и такива,които са убийственни и осъдителни.
     Има лъжи,които поразяват единици и такива ,които поразяват всички и водят дори до излишна планетарна психоза.( Н-р лъжите за края на света,които целяха деконцентрация на хората и омаловажаване на съществуващите икономически проблеми).
   Навсякъде в природата има лъжа.Животните много често прибягват към лъжа.Горилите дори могат без думи само със знаци да лъжат.Ловецът и ловуваното животно винаги се лъжат.
   Може с право да се каже,че лъжата е една рудиментарна привичка от първобитният ни варварски начин на живот. Когато създадохме семейства, общества и културата ни напредна базирайки се на доверието и оставените в наследство знания в тази насока,намаля и потребността от лъжа.
В този смисъл мерило за културата на едно общество е доколко лъжата влиза в употреба в това общество.
    Всички сме съгласни,че макар и с бавни крачки човечеството еволюира и културата ни расте. За това спомагат и съществуващите религии,защото всички религиозни книги ни възпитават - да  не лъжем.
    Защо тогава все пак се лъжем?...Лъжем се защото не винаги правдата и истината ни разрешават всички въпроси и защото сме слаби да прегърнем истината.
   Колкото и Кант-да ни съветва винаги и навсякъде да казваме истината, общоизвестен факт е ,че в живота има Лъжа с главна буква и ние не можем да се отървем от нея.
    Лъжа имаше в оня строй-социализма. С мисълта,че ще навлезем в по-добър обществен строй сменихме го с -Демокрацията. И лъжата свърши ли?...Не и пак не. Дори може да се каже,че стана и по-голяма и по-финна.Нима не сме свидетели на двойният аршин в уреждането на държавническите и личностните взаимотношения?...
   Та дори понякога се чудим дали еволюцията ни няма отрицателен знак. Във всичко,което съпътства живота ни откриваме големи и всевъзможни лъжи.
  Лъжа има във водата която пием.Нима хлорната вар с която я дезинфекцираме да не ни уврежда?...Храната ни бъка от лъжи.Ядем храна имитираща мляко,месо,рекламират ни чипс с вкус на кебапче и маргарин с вкус на масло.
Лъжа предостатъчно има в образованието: невежи има с по две три тапии за висше. Лъжа има в здравеопазването ни: лъжат ни ,че ни лекуват с медикаменти,които понякога ни нанасят не-поправими вреди. За политиката и съдебната система да не говорим:по-малките крадци ги наказват а на по-големите поверяват държавата.Всички партии казват,,купуването на гласове е пристъпление,, а всички продължават да купуват гласове.Всички статистики от последно време са фалшиви и продължаваме да се оплитаме в собственните си лъжи и така никога не бихме прозрели истината.
     Всички виждаме тези неща и мълчеливо ги приемаме и ставаме съучастници в ликвидирането на държавата си.И докога ще живеем в лъжа?...До кога?...Тя отдавна влезе във всеки дом .Кого всъщност лъжем?... Не лъжем ли себе си?...
       Ще продължим ли този безвкусен виртуален живот с привкус  на истински живот?...


Използвана литература;1Lerner-,,Танцът на убеждението,,-1993
                                    2.Sisela Bok-,,За лъжата,,-1978 и др.



Тагове:   кант,   лъжата,   лернер,   сисела бок,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ok3223 - Лъжем, кого лъжем ...
19.02.2016 09:33
НАЙ - МНОГО себе си, че живеем смислен живот.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 574260
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930