Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2016 16:14 - ДУМА ,ДУМА ОТВАРЯ
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 930 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 02.02.2016 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Беше миналят петък, , ,Ден за парламентарен контрол,,..Имаше разгорещен дебат в Парламента. Разискваха се промените в учебниците  по История и в този контекст наболелите въпроси в образованието. Въпроси ,твърде чувствителни за нашият многострадален народ. Една депутатка от  ГЕРБ (,чиято име неможах да разбера) , явно искаше да омекоти ударите на Опозицията и да оправдае случилото се в образованието в кратката си реч изтърси следното:
  --Работата на учителя е да ,,манипулира,, учениците.
 Това натъртване и акцентуиранe на думата ,,манипулация,,ме озадачи и разстрои, да не кажа,че ме вбеси. Ще кажете, защо? Защото първото ми образование е--редовен начален учител, след това педиатър ,вещ и по въпросите на детската психология.
И така нека видим какво е понятието манипулация::
 1, Нещо,което се прави с ръце--н-р физикална терапия в медицината.
 2.Процес на насочване на хората извън техните желания и предварителни представи и знания.
 3.Преподаване на полу--истина ,вместо  абсoлютната истина. А истината е пълно съответствие между умственните представи за реалноста и самата реалност.
   Манипулацията бива разнообразна:вербална,емоционална ,дигитална и т.н Има и пазрна манипулация на която сме свидетели често- без съответни обосновки вдигане на цените на стоки и услуги,което пък граничи със ,,спекулация,,.
 В Wikipedia има следната дефиниция ,,Манипулирането е въздействие върху  човек или групи с цел да имат определено виждане или поведение полезно на манипулиращия,,
  На времето,когато ни подготвяха за учители, нас ни учеха да обучаваме ,възпитаваме учениците си и да им казваме истината исамо истината. Та дори акламирахме,че дори с риск на живота си да се борят да  отстояват и  отвоюват истината.
   Какво стана за изминалият период ? Това да манипулираме ли е, Демократичната ценностна система ?
 Впрочем на-последък много често започваме да усещаме манипулацията; било чрез страх ,било чрез медии и информация, било чрез подсказване на правилното поведение.
     Разберете, едва ли  с този постинг  аз ще успея да променя нещо,но знайте следващите форми на манипулация са- зомбиране и източване  на психична енергия. За това Ви питам;
     -- До кога ще бъдем манипулирани ?!....




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 574181
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930