Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2017 19:11 - Генералът литна, но къде ще се приземи
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 2180 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 05.04.2017 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това бе въпросът около който снощи се въртеше разговорът на компанията ни, събрала се в кафенето “При Дядо”.

Беше оживено, защото по принцип в четвъртък вечер е най-важната ни сбирка за текущата седмица. Нещо като председателския съвет в Народното събрание. Но защо не в понеделник ли? - Ами, защото четвъртък вечер е най-хубавата вечер на седмицата. Ей, че любопитни сте! – Тази вечер носи предчувствието за петък, който пък е най-хубавия ден, тъй като след него идват събота и неделя. Които са толкова хубави, че дори на Партията, в най-силните й години при това, се наложи да признае и събота като необходима за почивката на народа. Тъкмо това беше и първият тост, който вдигнахме: “Да пием за нашата увереност, че Генералът може да постигне всичко в своите напъвания, но не и да ни вземе съботата и неделята!” След това имаше и други тостове, ама за всичко подред.

Всички бяхме подготвили домашното си, в смисъл, че бяхме проследили “на живо” клетвата на Генерал Радев като пети президент на България. Всъщност шести, но БСП не признава Петър Младенов. Бил от БКП! “Добре де. Нали той се осмели да поеме задачата за сваляне на Тодор Живков. Можеха да го гръмнат като стой, та гледай.” В тази връзка лично на мен ми се искаше да продължи паралела, който един от компанията подхвърли, че това било комунистическа традиция – ей, на, без Горбачов, който разбърка супата, нямаше да има Путин, който да я одуха, но де е Горбачов днес, къде е Вовата...

Ама точно тук се отвори спора какъв герой е военният пилот Румен Радев след като за всичките му пилотски години българските Военно Въздушни Сили не са провели нито една бойна акция. Само са патрулирали в едно мирно небе. На какво се базират Радевите твърдения, че всекидневно е жертвал живота си? В учебни полети?! Откакто се съобщава статистика за загиналите в небето българи-пилоти, те за всичките демократични години са трима. Дори пожарникарите, загинали в истински огън, са средногодишно 12. а да не говорим колко са загиналите полицаи на терен.

Разговорът заплашваше да се ожесточи. Радев бил роден през 1963 година, значи в момента е на 53 навършени, а е вече пенсионер. “Ашколсун! И аз съм на 53, ама имам още 10 години до пенсия” – рече Пешо, дето е ватман в градския транспорт и първата му смяна започва в 4,30 сутринта, а втората завършва два часа след полунощ.  – “И този баш щял да ни обединява... Боже, прибирай си сволочите комунисти!”

Понеже се спомена името Господне, макар и без нужда, времето на следващата порция чаши беше по-омекотено отнесено.

- Ама те са си такива, сбъркани. – това е  Весо – Видя ли оная селянка Йотова, дето знаела френски, че изобщо не целуна ръка на Неофит. А и тя обединителка... Облякла се цялата в крещящо кърваво червено. Не гледа ли младите синоптички по телевизиите, модните цветове са черно и бяло. Ама като я сърби... Чунким не го знаем!

- Пък президентът: “Уважаеми господин... ваше светейшество”

Добре, че беше Мони – Ама чакайте бе, хора. Те от службите така са му го представили: другаря Симеон Димитров. Той длъжен ли е да знае творческия псевдоним на патриарха?! – Сладур. Имам предвид Мони.

Да... Литна генералът, но къде ще се приземи?

Ще се опитам да предам накратко по-нататъшното оживление:

- Е, как къде? На земята.

- Жив или мъртъв?

- Ти пък сега. Мара Подробната! Има ли значение след като е изпълнил мисията...

- Има, разбира се. Как ще му сложат орден на шията, ако е мъртъв.

- Ти затова не бери гайле. Ще връчат Ордена на Обединението на жена му.

- Кому, кому?

- Кому, кому! Ех, ти дърти мераклийо...

- Добре, че ни подсети за първите дами. Мани Юлиана Плевнелиева, тя е ясна. Но защо не видяхме Антонина Стоянова до Петър Стоянов и Зорка Първанова до Георги Първанов. Да не би вече, а ... м?

- А... м... ъ... Се питаш. Чети, бре. При комунистите ползваш облагите, само ако имаш нужда от тях. Слезеш ли от ръчката и ги губиш. Няма за всички. Маслини.

- Е, че що тогава ще се обединяваме?

- Ами тъкмо затова бе, глупчо. Да има маслини и за тези, дето не берат, но ядат.

- Т.е. как? От набраните мои маслини при Плевнелиев ще ми вземат част и за техните хора.

- Ами да! Ти да не искаш тия от Лява България да дадат нещо на ония от Дясна България?!

- Ама това не е обединение! Това е разделение!

- Кое е разделение? За маслините или лява/дясна България? Гарсон, налей едно на този глупак. От моята сметка.

- Ама той, Радев, не е комунист. Казаха...

- Кой го казва? Ти помниш ли едно време като искаше да заминеш

представител на завода в Унгария? Замина ли?

- Не.

- А защо?

- Защото трябвало комунист за това място.

- Е, значи за някакъв пиклив търговски представител не ставаш, ако не си комунист, пък ще те предложат президент да станеш, ако не си техен?! Е, не! Дайте му още едно питие на тоя. Пак за моя сметка.

- Той и Бойко Борисов каза нещо подобно оня ден на срещата с бизнеса: “Вие ще назначите ли човек за управител на вашата фирма, ако му нямате пълно доверие?”

- А, добре! Почна да се сещаш. Впрочем зле – трето питие аванта от мен няма да видиш.

Ей така не разбрахме как времето било напреднало. Изявлението на собственика зад бара ни отрезви:

- Имате още 15 минути, след това затварям ресторанта! Излизате навън да си довършите споровете.

Много ми хареса Валери. Той е нов за компанията. Неясен демократ някакъв, обаче му вика:

- Леко бе, мой човек, сега си прав, ама и утре е ден. Ако не успееш да ме обединиш така, че пак да дойда в твоето заведение, другия месец фалираш. Броил ли си кръчмите на твоята улица? Повече са от броя на компаниите.

Човекът май разбра опасността, защото видимо се сконфузи.

За разлика от генерала. Който е уверен, че е хванал Демокрацията за пеша след като БСП “Лява България” му ръкопляска в Парламента. Ама всичко опира до пари. Без да се заяждам конкретно, да отбележа, че когато комунистите още не бяха изхарчили на “тати имането”, длъжност “президент” нямаше. Сега защо има?

Гарсон, дай една ракия на този Радев. От моята сметка. За първите 100 дни. Да ми е чиста демократската съвест. Нататък ще видим.

Ей, това е слабостта на Демокрацията. Вярва принципно на всички. Дори и на комунисти. Обаче това е друга тема – за толерантността. Тя не е за военни.

П.П.   5.04.2017 - 75 дни по-късно

Военните са много прости хора. Те не разсъждават! Не мислят! - “Щом има заповед, тя не се обсъжда. Заповедта се изпълнява!” Дали е добродетел това? Ще отговоря, като ви припомня една стара история от сътворението на света. Която разказва, че Господ раздава акъл на народите, застанал на един мост, за да не може един народ два пъти да се нареди на опашката. Военните обаче получили заповед да форсират реката и минали под моста. Положението на нашите военни, израстнали в редовете на БНА, са още по-тежък случай. Защото техни началници са комунистите, които в обществен смисъл са най-простите хора сред човеците. След човекоядците.

Румен Радев, нашият нов президент, е типичен пример за такъв обществен простак. “Застанал в средата на плаца и изпълнява заповедите на своя опекун Корнелия Нинова” – Знаете ли кого цитирам в момента? Дръжте се да не паднете от стола! Юлий Москов, днес 5.4.2017 по една телевизия, ги каза в лицето на Петър Волгин, който защитаваше отмяната на постановление 208 на МС за бежанците. Извършено “директно по заповед на президента”, според разсекретената стенограма от заседанието на МС от неговия премиер Огнян Герджиков. Който, последният, не е военен, а юрист!

Дори не говоря за военните, но и всеки управник, раздаващ заповеди в една демократична страна, който си мисли или вярва, че е “вечен”, т.е. докато е жив, е – пак го казвам! - обществен глупак. Какво още трябва да се случва, за да се разбере тази световна аксиома?!

И още нещо ще повторя пак! Единственият лидер на българска политическа партия днес, който не предпоставя, че има право да командва народа вечно, а го пита “Искате ли ГЕРБ да ви управлява до следващите избори?”, е Бойко Борисов. Вари го, печи го, наричай го “комунист”, “тиква”, “самовлюбен”, “тиранин”...  – няма никакво значение. Той се отличава от всички други “народни избраници” именно по това, че не се държи като комунист, тиква, самовлюбен, тиранин...

Ех, Радев, Радев... Никак не е лесно. За да летиш, ти трябват собствени криле, а не партийно-държавни с петолъчки отгоре на всичкото отгоре!




Гласувай:
4



1. yoan2015 - Генералът бил надпартиен прези...
21.01.2017 15:54
Генералът бил надпартиен президент, според господин Мт46, а пък според бай Венци, Партията му била ударила сериозно рамо, как стават тези работи?
цитирай
2. dobronameren - За тези двамата, Йоане,
23.01.2017 10:46
MT46 и VenciValeri1951 поне се знае с някаква сигурност, че са двама различни човека. А какво да кажем за онези червени блогъри, всеки от които се размножава в няколко профила, пишат разни неща, коментират после, цитират, сами себе си... И от какъв зор? Фактът, че всички тези болни от множествена склероза блогъри са мораво червени, показва лъжливата същност на "левите". Понеже НЕ МОЖЕ ЕДНА ЛЪЖА да се защитава открито, ЗАТОВА се правят на маймуни. Левашка работа.
цитирай
3. dobronameren - Още за левашката им тарикатска същност, Йоане
23.01.2017 11:08
Има една "изкуствоведка" от Карлово, Елисавета Ненчева, псевдоним Eloiz; известна е в блога. Карловка се пише, ама е една пъзла. Мисля си защо ли Левски е предаден от своите съграждани?!
Публикувала на 21.01.2017 в 19:21 един постинг - "Пак за новия президент на републиката, за последен път, който не е премиер, "Стандарт", и за ябълките на американците" в който пише разни неща за политиката на в.Стандарт. Но имала нещастието да посочи броя на вестника и датата му. отивам на будката насреща, купувам си го този брой на вестника и ... О, чудо ... оказва се, че другаде я сърби другарката, друго държи да ни втълпи.
Защо така мисля ли? Коментарът, който й изпратих към този постинг, ELOIZ НЕ ПУСНА. Все едно муха бръмнала между ушите й. Ама много са прости тия червените. Не запомниха, че И АЗ СИ ИМАМ БЛОГ в който ми е разрешено да разказвам всичко за тарикатските им номера. И че го правя безотказно! И че никой комунист вече не може да забрани това - на мен и на който и да било друг. И пак се напъват комунистите - в блога с разни "карловки", в държавата с разни "радевци"... Левашка работа
Следва коментарът ми, който тарикатката Eloiz СЕ ОПИТА ДА СПРЕ:
цитирай
4. dobronameren - Не е лесно да си от Карлово, eloiz! Ако наистина си оттам...
23.01.2017 11:12
Въпросният в."Стандарт" от 20 януари 2017 е пред мен - 21.01.2017 11:00 -
От 48 страници 15 (словом петнадесет) са директно посветени на Румен Радев, Илиана Йотова и Нинова. Още 3 бр. страници ни разказват за К.Проданов, Рони от не знам къде, Марешки, Бареков. Има една за Плевнелиев, наречена "Бляновете на Плевнелиев и реализмът на Радев", и една за Борисов - "Борисов казва на ГЕРБ стратегия за изборите". Чета сарказмите на другарката Eloiz в постинга и се мъча да ги нагодя към въведението в което се казва, цитирам - "гледам, Стандарта направо се разтреперили от въодушевление, застанали в поза "мирно", чак се усеща как трепка, трепка напрежението... Коментарните - "Радев говори като премиер, показа, че му се играе на политика"... И Стандарт скачат...Бре, колеги, ние тука се изпребихме по заледените улици на държавата, овладяваме стъпката, само и само да не падне некой, че нема кой да ходи на другия ден на работа, и пада брутният продукт на страната, а от Стандарт - създават излишно напрежение, чак прегряха..."
Нещо не разбирам чие е напрежението, което тресе Eloiz, на кого му се играе на политика.
Използвам чудесно вдигната топка от Eloiz, за да я забия - топката. Стандартното място за вицове в "Стандарта" - долната половина на стр.46, е посветена на глупостта на военните. 12 вица. обединени под заглавието "И откога ви влече парашутизмът? - Откакто видях, че ми гори левият мотор на самолета". Забелязахте нали, левия мотор гори!!!
Искам да ви цитирам още един виц от тази 46-та страница: "Ефрейтор към старшината:
- Господин старшина, жена ти е дошла при теб.
- "Не "при теб", а "при вас" - сопва се старшината.
- Не, не, при нас беше вчера!"
Да не би ТОВА да е възмутило милата Eloiz? Ама господин старшина, Тодор Батков, председателят на "Стандарт нюз"АД, си връзва демократичните гащи.
цитирай
5. yoan2015 - Един от групата на умерено освир...
23.01.2017 23:19
Един от групата на умерено освирепелите срещу Европа преди време ме нарече глупак, днес говори за нова Ялта, ще му се, ще им се, обаче въобще си нямат представа за какво си мечтаят и къде искат са се натикат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1873166
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031