Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2018 07:26 - “Европеизъм” по азиатски
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 16.02.2018 07:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

         Да коментираш чуждица на роден език е нож с две остриета. От една страна, коментарът е необходим заради невежите. От друга страна, интерпретацията е дефинитивно спорна заради опита да опише същност, която в родната практика не е широко позната. Проблемът не е само лексикален, но и културен, а решаването му изисква не претенции или декларации, а двустранни усилия за изчерпателното му изясняване.  Тази проста истина може да остане безполезна, докато практическа или културна нужда не я разкрие.

            Претенцията, че единствено заради умствена или нравствена извисеност други се опитват да те принизят обикновено се възприема за признак на посредственост или неблагонадеждност. И когато групово се предявява подобна претенция, са необходими или розови, или тенекиени очила, за да се представи снизхождението за респект. Нелепо като македонец или грък, вземащ се за Александър Велики. И манифестация на собствената неадекватност и изостаналост спрямо реалностите в съвременната цивилизация.

            Верни на езика на дедите от праисторически времена, когато огряването на слънцето е давало единствената представа за времето, днес в България все още търсим Прогноза за времето”. Сякаш не знаем в колко часа ще правим нещо си. Сякаш облеклото ни трябва да бъде съобразено не с облаците и температурата, а със стрелките на часовника. Когато точността на часовниците е милионна от секундата, все още разчитаме на връзката между слънце и време. Колко ли глупави трябва да са англичани, французи, германци и прочие, че от векове правят разлика между време и метеорология?

            Прочее, да говориш на Вуте за защита на жените и децата е като да му говориш за разликата между време и метеорология. Имало било връзка между пощипване и насилие? Ама моля ви се, Вуте не е толко глюпав да се върже на таа лъжа! Ако му пощипват жената и щерката, Вуте сам че земе мерки. Как инак ше видат каков юнак е? Одма ше ги посини и двечките да не дават друг пат да ги обарват мъже. Освен началнико им и то само ако прави евала първо на Вуте, а после на жената и щерката, за да не му се налага да види кон боб яде ли. Щото как инак ше се издигнат в службата, ако шефовете са темерути като германци и не поощряват старанията на служителките си дори с пощипване? А извратеняците от запад искат да посегнат на цялата тази прекрасна и богоугодна идилия, за да лишат Вуте от безценните му лостове за въздействие върху семейната хармония??? Да не би рускините да станаха по-нещастни след като позволиха на руснаците да си ги блъскат като шкембе в дувар? Обратното – „Бьет - значит любит” - повтарят с упование рускините и май се сплотиха срещу алтернативата да загърбят кошмарите от Златната Орда, Чингиз хан и Тамерлан. Нищо, че Кремълските интриганти отдавна правят разлика поне между времяи погодаи изконните им старания за европейска адекватност на българите  им подхождат като на свинче звънче. 



Тагове:   кремъл,   Европа,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4092633
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031