Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2015 12:27 - Шумери-Българи , паралели
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 3920 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 22.03.2015 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Според историческите сведения далеч преди Ноевият потоп започват преселения на българите от Идел в две посоки:  към Таврия (Украйна) и към Самара-Мезопотамия,когато Самара обхващала и целият Балкански полуостров.

Докато сведенията за инвазията в Таврия са многобройни и безспорни , то ролята на българите в разцвета на Шумерската култура са съзнателно потулени,защото от там започва документираният възход на земната цивилизация въобще!...

Предвид на успехите на Шумерската цивилизация,днес много народи с гордост се спрягат за техни наследници а ние,които пряко сме авторите на тази култура оставаме в сянка.Та възниква въпроса има ли достоверни паралели между Шумери-Българи.

1,В митологията- Шумерите така както и българите се смятат ,че имат божественно начало и ,че техните деди са дошли с космически кораби от Орион,Сириус и Плеядите.

2.Във вярванията- и двата народа вярват в небестният баща и земя-майка.Съществува сходство и в имената на боговете-аnu,ummay,kubar,subar.

3.Във фенотипа- и двата народа са с индо-европейски фенотип-бели хора ,повечето чернокоси, с правилни черти,високи,здрави и снажни. И едните и другите са -brachiocefali!...

4.В бита- и двата народи умеят да си правят къщи от камъни и изпечена глина-кирпич !...Имат градове,които са оградени със стени от същите материали.

5.В поминъка- сеят зърнени култури,опитомяват животни и ловуват.Те също отглеждат елитни коне и ги използват за ловуване и водене на война с лъкове и стрели.Използват колесници за предвижване.

6.В облеклото- тракийски тип облекло ползват с островърхи шапки,дълги роби,пантолони с колани и кожени обуща.

7.И при едните и при другите всички се смятат за- ер-ове (войници)

8.В познаването на писменноста,обработката на метали,глинени съдове,правенето на канали за поливане и канализацията на питейна вода.

9.И двата народа имат невероятни астрономически познания,познават календара ,математиката и геометрията.

10.По общественната йерархия и управление- Лидерът се смята .че е определен от небестният бог-следва кастата на бойци,религиозни деятели,шамани,следват ги свободният трудов народ и накрая пленници и роби.

11.По погребенията- погребат се и инвентара както и жените и конете и при двата народа..

12.По езика-трудно е да се направи напълно неопровержим паралел между един толкова древен език какъвто е шумерският мъртъв вече език но стигналите до нас думи показват ,че може да се направи и такъв паралел.Н-р думите;baba,ata-отец,баща. Или me-мен, er-войник ,kir-hir-момиче,ud-огън и dengir-бог и тн.

Ако се задълбочим в разсъжденията си могат да се намерят и други езикови сходства-н-р; те на градовете си-държави казват-site,което значи на нашият език -всички, на едно място.

В техният език аn- e небе; еа-е въздух, кi- e пръст или ки—пич-е печена пръст-кирпич. В техните градове-държави най-видната сграда е-ziggurat.Обикновенно тази сграда се строи като първа и всички други я заобикалят.Тя е от три до седем етажа висока.В най-долният етаж са депата от хранителни запаси и занимаващите с тях,в средните етажи се помещава училището и наблюдението на небесните тела,а над тях-храм за молитва като най отгоре има свободно помещение -осигурено за боговете да дойдат и да почиват в легло със златни нишки постели и в тяхна услуга там ги чака видна мома като прислуга. Фактически задачата на цялата сграда е – осигуряване.Осигуряване в годините с ниска реколта,училище за подсигуряване на бъдещето и храм-за осигуряване на божие милосърдие.

На нас ни е известно ,че думата сигурност идва от латински език от (securitas),където se-без и cura-грижа,тревога,но е твърде възможно и да идва от -ziggurat-шумерският език!...Защото във Фарси-zighir-е думата , означаваща пръстена ,който се слага на пръста участващ в стрелбата с лък за неговото предпазване и подсигуряване.

В заключение ако приемем ,че процъфтялата някога Шумерска цивилизация е и толкова Българска цивилизация не бихме сгрешили!...

 

Литература:-преводна от проф.д-р Benno Landsberger ,prof d-r Samuuel Noah Kramer, d-r Muazzes Ilmiye Зıg,,Sьmerlı Ledıngıre,,,

image
image
image
image

 

 

 



Тагове:   българи,   site,   шумери,   паралели,   ziggurat,


Гласувай:
4



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Хавел!
23.03.2015 22:51
Чудесни паралели правиш, мотивирани, като дори надхвърляш заданието!
Доказваш и връзката с латините, каквато българите имат с тях безспорно!
Лека нощ!
цитирай
2. havel - --leonleonovpom2 Благодаря за оценката,Леоне !...
24.03.2015 06:03
Вашето вещо мнение винаги ценя високо !....Жалко,че съм пропуснал да спомена за Шумерският крал -Nikuşi ,който 100% е от-GUTI . A Guti -Са по-късните КУТРИГУРИ. Що се отнася до името на краля ,това име и днес се среща като фамилно Българско име като--НИКУШЕВИ !...Приятен ден !....
цитирай
3. havel - --Читатели Поправям горната греешка....
24.03.2015 12:19
Името на Шумерският крал е-Никуши някъде и (Инкуши))!...
цитирай
4. skotadix - Поредна тъпотия...
30.03.2015 09:05
Нямат край изтрещелици на българските неофашисти...Невероятен фантазьор си, Хавел...
цитирай
5. havel - --skotadix Човек като няма аргументи....
30.03.2015 15:27
Прибягва към отричане или квалификации !...Брътвежите на някои не биха ми попречили аз да си слушам гласът на сърцето си!...От никого не чакам добра дума,това, да не ме вкарат в грях е достатъчно. Някои хора,ако паднат от нивото на егото си до нивото на интелекта си не знам какво би се случило!...Ще се опитам да успея и в попрището на фантастиката като достигна Вашите фантазии на поет!...
цитирай
6. shtaparov - Чудесна статия с паралели между ...
31.03.2015 19:07
Чудесна статия с паралели между "пра"-Българи и Шумери,каквито има в изобилие бих казал- вижте дори термините от Българския календар,и това въобще не е случайно,понеже Шумерите са вид праисторически Кимери,а Кимерите са Хуни (Царски Скити и Царско племе на Българите). Тук ще добавя и това,че думата "Зигурат" се обяснява чрез Българския език,а значението й е Зград (Зграда,Сграда,Заграда) и Заград (Заградено с камъни или стени място).
цитирай
7. havel - --shtaparov Ценя Ви мнението високо....
31.03.2015 21:43
Ценя Ви мнението високо не,защото е положително...а затова ,че е вещо!...Иначе някои колеги дори ми изкараха нео-фашист!...Явно не знаят значението и на тази дума!...Да много сте прав и за това значение на тази дума-,,зигурат,, зграда, заград,сграда и в този смисъл заградено сиреч,, сигурно,, място,от гледна точка на всякаква защита!...Благодаря Ви!...
цитирай
8. shtaparov - Ценя Ви мнението високо не, защото е ...
01.04.2015 19:28
havel написа:
Ценя Ви мнението високо не,защото е положително...а затова ,че е вещо!...Иначе някои колеги дори ми изкараха нео-фашист!...Явно не знаят значението и на тази дума!...Да много сте прав и за това значение на тази дума-,,зигурат,, зграда, заград,сграда и в този смисъл заградено сиреч,, сигурно,, място,от гледна точка на всякаква защита!...Благодаря Ви!...

Спекулациите на враговете с тъй-наречения "фашизъм" и "неофашизъм" заслужават специално осмиване от всички сатирични издания в страната начело с в-к "Стършел"- жалко че няма политик,който да подведе вещо нещата и да даде на безродните "многознайковци" да се разберат!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 569407
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031