Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2015 14:41 - ТИКВИТЕ НЕМОГАТ ДА ПРАВЯТ РЕВОЛЮЦИЯ
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 1914 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Защо има тикви по света?...Отговорът е прост. Светът е един бостан. Добре ,защо не е розова градина? Може би никога няма да успее да стане...Битки, борба за надмощие,всякакъкви схватки за придобиване на повече  имане...Световни възгледи за  егоцентризъм, културни и расови различия... Човекът винаги е бил притиснат от борбата за живот,исторически макар, че се е опитал чрез културни плодове( вяра, наука, изкуство и философия) да смекчи положението си на тиква до ден днешен не е успял да изведе сферата си на живот извън бостана.
        Човекът на  ставащият все по- безмилостен капиталистическият строй, се състезава да оцелее и  мисли ,че макар и генно изменен ако е по-голяма тиква ще е по-успешен. Който не е тиква се мисли,че неможе да има инициативи и да осъществи инвестиции. Ако не сте не можете да виреете в този строй. От тиквите произлизат бизнесмените. От тиквите произлизат  хората овладяващи управлението.
  В света на пробивните и офанзивните деятели,никой не се притеснява от тиквите. Тиквите се държат на ръце. Тиквите печелят конкурси и се изкачват  все,, по-нагоре,, в ерархията. Политиката е театрална сцена на тиквите.Светът е свят на тиквите. Поради изкривяване на околната среда,общественните,икономическите и културните проблеми, нахалникът не е в състояние да признае грубиянството си.Липсва му филтърът за чувствителност  към тъмните му страни. На глед е уж гърне пълно със знание но това знание не е проникнало във вътршният му свят.  Уж пише книга за това но себе си не вижда вътре. Жонглира с красиви думи.Оформя философия. Цяла информационна банка е. Арогантно говори от високо и не се достига до него. Духът му кърви.От пренебрежение вътрешният му свят е в бурени. Занимава се с глобални,политечески и културни решения,но не чува вътрешният си глас. Смята се ,че грубиянството му идва от знанията и мисловната му мощ, но те никога не достигат до духът му. Така ,,голямата,,тиква създава нарцистични намеци за себе си.Мисли се ,че тези намеци се отнасят за него.Вярва в тях. За да подхранва тези свои илюзии,търси хора да го обичат.А самият той не обича никого...

Технологията и науката имат ли връзка с тиквите? ...Как не ?...Съвременната наука и техника хранят тиквите... В дневният ред на хората занимаващи се с модели,изпитания и опити няма тикви. Добре.чий проблем са тогава тиквите?...На всички ни,дето сме разбрали,че не сме тикви.

          Когато казвам,че светът се е превърнал в бостан и себе си виждам сред благородните тикви. Притиснението ми не е въпрос на някакво проектиране,както биха си помислили някои прители Фройдисти. Не излагам вътрешната си тиквенност и не казвам,че всички са тикви( има значение мисля).
         Тиквенноста е основният проблем на съвременноста ни. И не въпрос,който с обучение и кампании на бързо да се реши. Това е въпрос на живот,въпрос на това да си ,,човек,,. Казано е ,,обичай,, уважавай,,. Как да приспособя това в съвременният живот? Как да обичам? Като индивид,който има индивидуален начин на живот как да обичам? Като единствен човек,единственната си любима в единственната среда в която живея как ще обичам? Как да останем верни на моралните си принципи въпреки специалната среда? Хоризонтите на живота са тесни в свят,където хората не се срещали със самия себе си и продължават да са тикви.

         Най-напред видях тиквите, сред приятелите си. Да са живи и здрави отвориха ми очите в тази област. Написах една книга ,,Тиквен трон,,Книга написана от тиквенник.После разбрах,че и аз не съм по-малка тиква. Срещайки тези ,които не са тикви ((рози ли да ги наричам ) ми затуптя сърцето. Изпитах гордост и благодарих на безкрайноста вътре в мен. Слава богу ,все още има  свестни хора.Този мръсен живот не е  успял да ги окали. Все още се срещат...макар и тук там.Те никога нямат място в управлението.Не им е характерно да се изтъкват, не се показват (на изчезване са )Те са като хора с ,,отхвърлена професия,, Като си помисля за тези хора с отпаднали функции нещо  ме стяга, Вцепенявам се и виждам колко съм хамав.

         Приятелите ми всеки ден ми напомнят ,че съм в бостан. ,,Недей да си мислиш,че си в небето,тук е бостан. Тук има свади, интриги,стратегически пози,използвачество и експлоатация.Тук не е небето на Платон. Не е градината на Епикюр нито пък търсената ,,пролетна земя,,на Стоа. Тук не е място като за теб. Тук е място за хора,които скриват духа си зад оръжията,машините и слънчевите очила и са безпощадни към природата. Това е свят на хора превърнали са в дърва,,.

       Това,което го казвам не е оплакване от света на един своенравен възрастен мъж,който върви наведен с бастун в ръка. Технологията покрай това,че превърза много наши рани,увеличи нашият потенциал да се превърнем в тикви. Тези,които идват след нас може би така ще си спомнят за нас,,Краят  на 20 и началото на 21 век ли?...Много тикви имаше тогава,прекалено много тикви!...Както в историята някои  времена са известни като н-р,,Геройско време,, или ,,Рицарско столетие,, може би нашето столетие ще носи името ,,Тиквенно столетие,,!..
                                                                                                         Ахмет ИНАМ
                                                                                               (превод от турски език)



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - В света на дървеняците тиквата е еманация !
02.12.2015 15:41
Когато изтребиха индианците, мигрантопитеците се самообявиха за американци и хибридизираха и генномодифицираха не само царевицата, а и тиквата, донесоха я в Европа и започнаха да плашат с нея децата на Хелуин! Тиквата безконтролно се размножи и от хранителна, стана политическа, тогава се появи и заплахата за човечеството !
цитирай
2. havel - = dedenze Напоследък политическата заплаха е много реална...
02.12.2015 19:20
Всички онези ,които ни въвличат към война са големи и зелени тикви.Дано бъдещето поколение не вземе семе от незрели тикви .
цитирай
3. jelezov - Прекрасен текст! Вероятно в ори...
08.12.2015 19:43
Прекрасен текст! Вероятно в оригиналният си турски език е още по-прекрасен. Не говоря добре турски език, но въпреки това бих бил доволен много, ако мога да го прочета на турски, стига авторът на блога да ми подаде линк.
цитирай
4. havel - --jelezov Радвам се ,че Ви е харесал...
09.12.2015 20:04
По принцип аз превеждам харесаните от мен неща. В турски език зеленчукът с нарицателно име е краставицата а при нас е тиквата. Ето защо аз в текста размених краставицата с тиква. Ето го линка - phil. edu / Ahmet -Inam /yuzler
цитирай
5. krumbelosvet - Комшиите са добри хора
14.12.2015 08:47
Няма добри империи, но всяка използва изтреблението в различна степен. Поради мащабите на задачата, са били изобретени башибозуците. И добрите хора не обичат да си спомнят техните ... задачи. Пази Боже.
А революция се прави от Организация, а тя - от един човек. След това тиквите стават ескадрони. Пак пази Боже.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 574375
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930