Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2023 14:36 - Х А Б Е Р ь Т
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 13474 Коментари: 16 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       През 60-те години на миналият век,завьрших педагогическо училище и една година работих като редовен начален учител. При една анкета с учениците на вьпрос: ,,Какьв искаш да станеш като пораснеш?...Техните отговори бяха: -,,учител,, , бригадир!,,.
          Поради любовта ми кьм децата,по-кьсно се изкласих в лекар-педиатьр.Така ,че продьлжих сьщият вьпрос да задавам на децата ,които ги лекувам
Отговорите до краят на миналият век вече бяха:-,,войник,, ,полицай,,.
 Сега   ,,демокрациятя,, намали броят на децата с класически бьлгарски имена ,за сметка на по-звучни такива и преди време пак ги запитах:
-  Хилдегард ,ти каква ще станеш като пораснеш?   Отговорьт й бе много кратьк- ,,;майка,,!,,   Запитах и Ричи:
  -,,сводник,, отсечеж той.
       Като чух тези отговори разбрах защо  сме учили ,,Марксизьм и Ленинизьм,,.
    ,,Битието опредляше сьзнанието,,.
          Кьм тези спомеи ми наведе един репортаж на репортер в Палестина ,иначе едва ли щях да Ви занимавам:
        ...Палестина  в руини....сред  два оцелели  блока ,тясно  чисто пространство....две деца играят с топка... Репортер с каска се приближава кьм тях ,спира им играта и пита:
      --Хей...ти момче  ,как се казваш?..
      -Мохамед отговаря той с видимо достойнство..
      --Вие като пораснете какви ще станете? -пита репортерьт.
      Момчето малко се замисля  и :
   --НО...чичко...ние,няма да порастнем!?...

        Някога когато бях дете ,майка ми казваше:---,,От дете ще взвмеш хабера!...
    Тя е била првва.  И онова ,което пише в библията и корана навярно е истина.  Аз незнам колко от малките и големите пизнаци на ,,краят на времената,, вече са излезли но явно,,Краят на времената ,, е дошьл...



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Добре завърнал се, Хавел!
28.10.2023 15:05
Страшно е, когато децата не мечтаят, знаят , че са обречени и няма смисъл!
В що за зоологическа градина живеем?
Хищници да въдворяват ред в нея!?

Всичко най- добро, Хавел!
цитирай
2. havel - Много сте прав Леоне,
28.10.2023 15:39
мечтата е превилегия на онзи ,който вижда перспектива. За сьжаление перспективата пред децата ни е заменена с химера.
Много здрве и успехи и на тебЛеоне!....
цитирай
3. kirk - Много конфузно
28.10.2023 20:20
Но се налага да подчертая факта, че неграмотност и невежество са причина днес да чуваме и четем думи като "безхаберие"! Това е неологизъм, въведен от полуграмотни журналистчета от селски произход, които първо си мислят, че хабер е българска дума и второ - употребяват я в едно от значенията й в нвкои диалекти , а именно " грижа" или "грижовност". Всъщност думата е турска и ьначението й е "новина", тоест - " вест"!!! Тук виждаме авторът да илюстрира с тази турска дума нещо още по-далечно по смисъл и това е... печално!!!
цитирай
4. morskipesni - Ще станат хора НОРМАЛНИ!
28.10.2023 20:33
Силно да любят и мразят (Ботев)!
цитирай
5. havel - krk ,,Мнозина знаят много -никой всичко,,
29.10.2023 08:12
Истински грамотните не парадират с грамотноста си. защото не им се налага. Що се отнася до етимологията на думата хабер тя е заемка в бьлгарският език чрез османотурски -haber-вест,известие от арабско; habar*-вест,известие/Панчев-1904 стр478/ Османо-турският език е стькмен през средата на19 -и век а новотурският език в началото на 20-ти век Тук в моят постинг/забележете и това е чужда дума но Вие нямате претенция кьм нея/ авторьт нарочно прибягва кьм нея ,защото тази вест идва от арабска дьржава. Някой разбрал,недоразбрал да мине в обвинения е наистина печално и много конфузно.В края на краищата уж живеем в дьржава ,кьдето се афишира свобода на словото и печата нали?....
цитирай
6. havel - PS. Арабската дума - хабар е заимствана от другите езитци като-хабер,
29.10.2023 13:47
защото в арабският правопис над втората глсна-а се поставя знак за умекотевяване на гласната -а така ,че да звучи като гласна между -а и е. Така както буквата а на думата- apple се чете като а и е в Английкият език.
цитирай
7. kirk - А преди да стане арабска
29.10.2023 18:22
Семитска ли е била или шумерска? Искаш да поправяш професор ли?! Пише се омекотявам, а не умекотявам, зельооо!!! В бке османско-турските заемки за краткост се наричат турски. Останалите твои впечатления можеш да ги споделиш в хоремага, бара, ресторанта или У кухнята сА саседО!!!
цитирай
8. havel - KIrk В 6ке пьк вьобще няма в бьлгарският език
29.10.2023 19:10
но аз не искам да Ви обиждам ,защото не искам да падна на нивото Ви.
цитирай
9. kirk - Нивото ми е симетрично на опонента
29.10.2023 20:56
Защо ти трябваше да се впускаш в етимологии, когато аз правя една уместна забележка относно некоректното, неточно и неправилно използване на една чуждица??? Ти явно си НЕКЪФ свърхвисококулурен индивид, който членува с пълен член лексеми, които следхождат предлози - "в българският език"?!! Ще си го окача в рамка на стената! Дай да поразсъждаваме - майката на автора директно от арабския език ли е усвоила хабер или от османотурски, след като изясни, че на арабски звучи различно. Ако ти е трудно да се изразяваш на бке, защо се пробваш изобщо??? Не питам - констатирам!
цитирай
10. havel - Morski pesni Затруднихте ме с отговора,затова се забавих.
30.10.2023 13:45
Да бьдат нормални-да.Но нормалните мислят ,че и другите са нормални,но не всички са и страдат като биват яхнати. Да бьдат добри ,но няма ненаказано добро. Казвате да бьдат като Ботев силно да мразят и любят. Тогава трябва да бьдат революционери.Ако мислят за народа си рискуват да бьдат обявени за терористи.
Днес живеем вьв времена, когато най-силно се котират продажниците...Изобшо,да се даде общо валиден сьвет е много трудно.Извинете ме за забавянето на отговора.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Поздравления, Хавел!
31.10.2023 13:55
havel написа:
Да бьдат нормални-да.Но нормалните мислят ,че и другите са нормални,но не всички са и страдат като биват яхнати. Да бьдат добри ,но няма ненаказано добро. Казвате да бьдат като Ботев силно да мразят и любят. Тогава трябва да бьдат революционери.Ако мислят за народа си рискуват да бьдат обявени за терористи.
Днес живеем вьв времена, когато най-силно се котират продажниците...Изобшо,да се даде общо валиден сьвет е много трудно.Извинете ме за забавянето на отговора.


Чудесен отговор, просто няма какво да се добави!
Напомня ми случай, който няма как да забравя!
Майка , в градския автобус се караше на момчето си заради поведението му в училище! Нареждаше му , как да се държи!
То мълчеше, но накрая изригна!
Каза и ,че му дава грешни съвети
Утре тези, с които е хрисим и добър, ще го мачкат и той няма да може да се защити, защото няма да знае как?
Всички онемяха, майката - също!
На слизане попитах майката, десетгодишен ли е?
Тя потвърди!
Шепнешком и казах, че детето е право, в живота не трябва да е беззащитно! Ще бъде плячка!
цитирай
12. havel - leonleonovpom2 Благодаря Ви Леоне,
31.10.2023 15:42
На поздрава Ви,,добре дошьл,, не отговорих прибьрзано с,,Добре заварил,, сьзнателно. И добре сьм направил.След близо 4 години раздяла с блога намирам ,че средата е станала по-агресивна ,токсична и нетьрпима. На човек му се налага да тьрси асансьор за да води етичен спор. Тази агресия ще ни погуби.Може би наистина е дошло време да бьдем наказани от бога. Бьдете благословен Леоне!...
цитирай
13. zemela - Здравейте!
02.11.2023 12:05
Тази история провокира интересен размисъл. Едно дете знае, че няма да порасне, че няма да доживее да порасне. И това е страшно! Но има много начини да се порасне, не е само възрастта. Може би, единственото по-страшно нещо от дете, което не получава възможност да стане възрастен човек, е нежеланието на хората да пораснат. Не, не на години. Ако някой ден доживеем момента, в който всички са пораснали, децата не биха се съмнявали във възможността си просто да са живи. Поздрави!
цитирай
14. havel - zemela Здрасти,Земела !
02.11.2023 13:59
Адски сте точна и дяволски сте права!...Такива прилагателни не ги обичам много но тук имат място. Много сте земна,човечна и доброжелателна.Като Вас и аз се трогнах от думите на това дете и това бе причината да споделя с Вас. Според мен виновните в случая са както инжектиралите това чувство така и тези които са го допуснали с действията си. Еднакво мислим ,че вьзраста не трябва да бьде фикс идея. Той и Христос не е стигнал до старост но е надрастнал всички ни ,нали?... Поздрави и се радвам ,че ме припознахте!...
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей отново, приятелю Хавел!
10.11.2023 09:27
Заинтригува ме, кой и защо те е нарекъл с име на растение!?
Предположението ми се оправда!
Открих куп противоречия в обосновката му!
Твърденията му били симетрични на твоите? Къде вижза тук някаква симетрия, след като ти с нищо него сравняваш, например с хамелеон? Или пък с ряпа?
И какво престъпно има в това, че си употребил безхаберие? Думата, какъвто и да е произходът й , е в употреба,без да има някакви ограничения в тази насока!
А тази агресивност в поведението, как се вписва тя в парадираната симетрия?
Може ли, допустимо ли е, тя да бъде отличителна черта за един професор, какъвто твърди, че е!?
И да е вярно, вече е бивш професор Това е щатна бройка, като учител! И това означава на френски, откъдето думата е заета Или мисли нещо друго за нея?
Поведението му е асиметрично на това на събеседника му и винаги е било такова!
За да има симетрия, както твърди , приказките трябва да съответстват на делата, а те при него са в противни посоки и не се засичат, за съжаление!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
16. saguaro - Това ли са "истинските" професори!!!
14.11.2023 10:20
kirk написа:
Семитска ли е била или шумерска? Искаш да поправяш професор ли?! Пише се омекотявам, а не умекотявам, зельооо!!! В бке османско-турските заемки за краткост се наричат турски. Останалите твои впечатления можеш да ги споделиш в хоремага, бара, ресторанта или У кухнята сА саседО!!!


До сега не бях чел разсъждения на такъв „професор“, но явно изискванията за тази научна титла са се променили и от стожери на знание и наука са се превърнали в обикновени и озлобени хора, които избиват комплекси в интернет. За тяхно (професорското) огромно съжаление, в интернет (виртуалното пространство) всеки може да споделя мислите, чувствата и разсъжденията си(свобода на словото)….., но има едно голямо НО, а именно да не употребява нецензурни думи, както и да не обижда, набедява, наклеветява или да квалифицира други потребители , по начин , който да уронва престижа и доброто им име.
В „живия живот“, а не този пред клавиатурата, когато човек няма аргументи и/или не може да пребори друг с такива, често се случва опонента да обижда, клевети или започва да се бие , признак на какво е това оставям на Вашата преценка.
П.П. Наистина е жалко , ако нивото на „професорите“ в РБългария е такова….
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 577546
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2416
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930